Pages

Wednesday, October 7, 2015

Resepi: Lemon Chicken

















Bahan-bahan (untuk 2 orang makan):
1 bahagian dada ayam dipotong dadu
3 sudu kicap manis
1 biji telur
4 sudu tepung jagung
1 sudu kecil lada hitam
Secubit garam
3-4 sudu gula
2 biji lemon (1 setengah biji diperah jus, setengah dipotong)
Minyak masak

Cara-cara:
Dada ayam diperap dengan kicap sekurang-kurangnya 30 minit. Bancuh telur, 3 sudu tepung jagung, garam dan lada hitam dalam 1 mangkuk hingga sebati. Panaskan minyak, celupkan ayam yang diperap dengan kicap tadi ke dalam bancuhan tepung dalam mangkuk dan goreng hingga garing. Ketepikan.


Panaskan 2 sudu minyak masak, masukkan jus lemon, gula, garam dan biarkan hingga mendidih. 1 sudu tepung jagung cairkan bersama air dan masukkan ke dalam jus lemon tadi untuk memekatkannya. Masukkan potongan lemon dan biarkan seketika, kemudian tutup api.

Curahkan sos lemon tadi ke atas ayam yang telah digoreng garing tadi. Jika tidak suka ayam menjadi lembik, asingkan ayam dan sos lemon dalam bekas berbeza (saya suka satukan terus).

Moga bermanfaat. Selamat mencuba!

1 comments:

cik mah said...

Yummy...ala..bhn2 xde pulak..