Pages

Wednesday, October 7, 2015

Resepi: Butter Chicken ala India


















Saiz hidangan untuk 2-3 orang makan

Bahan-bahan:
1 bahagian dada ayam dipotong dadu
Serbuk kari semangkuk kecil (5-6 sudu)
Setengah buku butter (~125 gram)
1 cawan susu cair
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari (dlm 6-8 helai)
4-5 keping cheesedale

Cara-cara:
Gaulkan ayam yang dipotong dadu dengan 2 sudu serbuk kari dan biarkan seketika. Kemudian goreng hingga masak, angkat dan toskan.

Cairkan mentega di dalam kuali di atas api dapur. Masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan tumis hingga naik bau. Masukkan susu cair, 3 sudu serbuk kari, ayam yang telah digoreng dan tunggu hingga mendidih. Kemudian masukkan cheese ke dalam kuah. Tunggu hingga pekat. Dan siap. Selamat mencuba!

*jika anda suka makanan masin atau manis boleh tambahkan gula atau garam ke dalam kuah. Saya tak tambah sebab saya guna salted cheese, dah cukup masin buat saya. :-)

0 comments: