Pages

Wednesday, February 18, 2015

Resepi: Kek Pisang

Bahan-bahan:

1 cawan mentega (dicairkan)
1 1/4 cawan gula perang
2 biji telur (dipukul)
4-5 biji pisang kecil dilenyek (2-3 biji sahaja jika pisang besar digunakan)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu serbuk penaik
1 sudu esen vanila
1/2 cawan susu penuh krim

Cara-cara:

Tambahkan gula perang kepada mentega yang telah dicairkan. Masukkan telur yang telah dipukul bersama-sama esen vanila. Campurkan pisang dan gaul lagi. Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik ke dalam adunan dan gaulkan. Tambahkan susu penuh krim dan kacau hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang segiempat tepat (jika guna loyang bulat, adunan ini muat untuk loyang 5-6" sahaja, gandakan bahan-bahan resepi jika mahu guna loyang yang besar).

Bakar kek pada 170-180 darjah celcius selama 25-40 minit.

Selamat mencuba!

0 comments: