Pages

Monday, February 16, 2015

Bengkak Susu? Bagaimana mengatasinya..

Salam semua. Okay kali ini entri saya akan berbincang dan berkongsi maklumat tentang bagaimana cara untuk mengurangkan dan menghilangkan sakit bengkak susu yang biasanya dialami oleh ibu-ibu yang menyusukan anak.

Gambar ihsan daripada Mama2r.com

Bengkak susu paling selalu dialami oleh ibu yang masih dalam tempoh pantang. Susu adalah melimpah ruah disebabkan faktor hormon selepas bersalin. Bengkak susu terjadi apabila supply over demand, iaitu susu lebih banyak dikeluarkan daripada kadar diperlukan, dan susu tidak dikeluarkan sepenuhnya oleh bayi ketika menyusu atau ketika proses mengepam keluar susu. Ibu-ibu yang sudah beberapa bulan menyusukan anak juga tidak lari daripada mendapat bengkak susu. Saya, sepanjang menyusukan anak sehingga dia berumur setahun 2 bulan pada hari ini, telah mengalami bengkak susu sebanyak 2-3 kali selepas habis pantang. Jadi buat ibu-ibu yang berniat untuk menyusukan anak sehingga umur 2 tahun, perlu tahu bahawa bengkak susu adalah sakit yang akan dilalui sepanjang tempoh menyusukan (sakit yang datang dan pergi), selain daripada sakit puting merekah (cracked nipples).

Apabila mengalami bengkak susu, cuba amalkan perkara-perkara di bawah untuk mempercepatkan proses penyembuhan;

1. Mandi air suam, elakkan mandi air sejuk.
2. Minum air suam, elakkan minum air sejuk atau air ais.
3. Pam/df sebelah yang bengkak dengan lebih kerap (digalakkan df untuk mengeluarkan susu dengan lebih efisien).
4. Tuam kawasan bengkak dengan tuala suam dan urut perlahan-lahan.
5. Ketika pam atau menyusukan anak, urut bahagian bengkak perlahan-lahan ke arah puting untuk melancarkan pergerakan susu.
6. Sekiranya berlarutan, boleh ambil suplemen Lecithin (sekejap saja, sekadar 1-2 hari) untuk melancarkan aliran bendalir dalam badan.
7. Boleh juga amalkan petua orang tua-tua iaitu meletakkan kobis pada sebelah yang bengkak untuk menghilangkan sakit.
8. Jika keadaan masih tidak pulih, berjumpalah dengan doktor untuk rawatan lanjut (takut ada terkena jangkitan kuman/bakteria yang boleh membahayakan kesihatan ibu dan bayi).


Semoga tips saya berikan di atas memberi manfaat kepada ibu-ibu di luar sana yang sedang mengalami bengkak susu. Ketika mengalami sakit bengkak susu, berdoalah banyak-banyak kepada Allah untuk mempercepatkan penyembuhan dan memudahkan urusan kita untuk menyusukan anak kita sepenuhnya dengan susu badan. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar Lagi Maha Mengasihani. Insya-Allah akan pulih dengan izin-Nya.

0 comments: