Pages

Thursday, October 22, 2015

Elakkan Diri Daripada Scammer Online

Gambar ihsan jeparainfomebel


Kali ini nak kongsi sedikit sebanyak tips tentang cara-cara untuk elakkan diri kita daripada ditipu menerusi jual beli barang secara online, dengan mendalami ciri-ciri yang ada pada seseorang penipu online itu. Kat bawah merupakan kriteria online scammers:

1. Scammer menjual barang dengan harga sangat murah, tahap yang tidak logik dek akal. Contohnya mereka menjual sesuatu barang berharga RM1000 pada harga RM200 sedangkan penjual yang jujur sendiri memaklumkan harga RM200 adalah mustahil kerana harga modal pun tidak lepas. Jadi jika dapat tengok sesuatu barang dijual pada harga yang terlalu murah daripada harga biasa, elakkan daripada membelinya.

2. Scammer tidak tahu maklumat lanjut mengenai barangan yang mereka jual kerana barang yang dipilih untuk ditipu oleh mereka adalah random. Contohnya mereka menjual powerbank tapi tidak dapat menjawab pertanyaan pelanggan tentang powerbank dengan baik. Ataupun penjual breastpump tapi tidak dapat menjawab tentang kriteria motor pam yang bagus, sedutan dan sebagainya. Ataupun penjual handbag tetapi tidak tau apakah nama handbag terkini Coach. Jika anda berurusan dengan penjual online dan mendapati mereka tidak dapat menjawab soalan anda dengan baik tentang sesuatu produk, elakkan daripada membeli dengan mereka kerana dikhuatiri mereka adalah scammer.

3. Scammer menggunakan laman web yang kelihatan lebih kurang sama. Contoh terdekat yang berlaku adalah penipuan handbag berjenama Mikhael Kors dan Coach tempoh hari. Mereka mengiklankan barangan mereka melalui Facebook Ads yang menyebabkan ramai telah tertipu. Laman web yang mereka gunakan sering bertukar nama url namun features pada laman web mereka kelihatan sama sahaja. Disini saya beri contoh laman web untuk penipuan mereka disini (memandangkan mereka sering menukar url, mungkin link yang saya beri ini dapat di-access pada tempoh tertentu sahaja).

4. Scammer menggunakan profil Facebook palsu. Mereka seringkali aktifkan - deaktivate - aktifkan blk dengan menggunakan nama yang berbeza. Nama pada profil mereka adalah berbeza dengan nama pada akaun bank yang mereka beri. Elakkan diri daripada membeli dgn penjual sebegini, dikhuatiri scammer.

5. Scammer suka membuat ayat atau helah supaya pelanggan cepat-cepat membuat bayaran. Contohnya "ada 1 unit lagi dalam stok, kalau confirm nak buat bayaran hari ini untuk post out hari ini dengan parcels lain" atau "bayar dalam masa 2 jam untuk cop barang anda" dan sebagainya. Peniaga yang jujur juga ada menggunakan ayat sebegini kadang-kadang tapi kebiasaannya peniaga jujur lebih tenang dalam meminta bayaran dan akan beri tempoh untuk buat bayaran dalam masa 24 jam (lazimnya) dan jika pelanggan membatalkan pesanan, itu tidak menjadi masalah buat mereka. Jadi kita sendiri kena pandai baca ayat penjual samada mereka jenis menipu atau jujur.

6. Scammer suka meletakkan harga pos yang mahal. Dalam hal ini, pembeli perlu bijak dan alert dengan kos pos terkini sesuatu syarikat kurier mengikut berat barang itu. Katakanlah barang 15kg yang besar dalam Semenanjung kebiasaannya kurier (selain Poslaju) akan caj dalam RM20-30 tapi scammer akan minta sampai lebih daripada RM50. Itu adalah kos pos yang salah dan tipu. Jadi jika mendapati kos pos yang disebut scammer tidak masuk akal, boleh double check dengan syarikat kurier tersebut tentang kos pos yang betul, untuk mengelakkan anda ditipu. Scammer memang suka menipu kos pos dengan caj pos yang agak tinggi kerana ingin wang lebih banyak.

7. Scammer tidak mahu buat Cash On Delivery (COD) kepada pelanggan. Iya la barang pun tidak ada bagaimana mahu COD? Jika mereka bertanya kita tinggal dimana baru nak beritahu tempat COD pun berjaga-jaga kerana mereka akan cuba sebut nama tempat COD yang sangat jauh dari pelanggan hingga pelanggan terpaksa memilih pos. Contohnya bila anda mahu COD, scammer bertanya dulu dimana anda tinggal, bila anda jawab KL, dia akan cakap dia COD di Kedab sahaja (ini contoh ya). Kalau seller sebut dahulu tempat COD sebelum tanya tempat tinggal anda bermakna itu seller yang jujur ya. Jadi elakkan diri daripada membeli daripada seller yang tak mahu COD barang kepada anda, takut penipuan akan berlaku.

Bersama-samalah kita mengelakkan diri daripada menjadi mangsa kepada pencuri duit online. Semoga bermanfaat.

Wednesday, October 7, 2015

Resepi: Lemon Chicken

















Bahan-bahan (untuk 2 orang makan):
1 bahagian dada ayam dipotong dadu
3 sudu kicap manis
1 biji telur
4 sudu tepung jagung
1 sudu kecil lada hitam
Secubit garam
3-4 sudu gula
2 biji lemon (1 setengah biji diperah jus, setengah dipotong)
Minyak masak

Cara-cara:
Dada ayam diperap dengan kicap sekurang-kurangnya 30 minit. Bancuh telur, 3 sudu tepung jagung, garam dan lada hitam dalam 1 mangkuk hingga sebati. Panaskan minyak, celupkan ayam yang diperap dengan kicap tadi ke dalam bancuhan tepung dalam mangkuk dan goreng hingga garing. Ketepikan.


Panaskan 2 sudu minyak masak, masukkan jus lemon, gula, garam dan biarkan hingga mendidih. 1 sudu tepung jagung cairkan bersama air dan masukkan ke dalam jus lemon tadi untuk memekatkannya. Masukkan potongan lemon dan biarkan seketika, kemudian tutup api.

Curahkan sos lemon tadi ke atas ayam yang telah digoreng garing tadi. Jika tidak suka ayam menjadi lembik, asingkan ayam dan sos lemon dalam bekas berbeza (saya suka satukan terus).

Moga bermanfaat. Selamat mencuba!

Resepi: Butter Chicken ala India


















Saiz hidangan untuk 2-3 orang makan

Bahan-bahan:
1 bahagian dada ayam dipotong dadu
Serbuk kari semangkuk kecil (5-6 sudu)
Setengah buku butter (~125 gram)
1 cawan susu cair
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari (dlm 6-8 helai)
4-5 keping cheesedale

Cara-cara:
Gaulkan ayam yang dipotong dadu dengan 2 sudu serbuk kari dan biarkan seketika. Kemudian goreng hingga masak, angkat dan toskan.

Cairkan mentega di dalam kuali di atas api dapur. Masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan tumis hingga naik bau. Masukkan susu cair, 3 sudu serbuk kari, ayam yang telah digoreng dan tunggu hingga mendidih. Kemudian masukkan cheese ke dalam kuah. Tunggu hingga pekat. Dan siap. Selamat mencuba!

*jika anda suka makanan masin atau manis boleh tambahkan gula atau garam ke dalam kuah. Saya tak tambah sebab saya guna salted cheese, dah cukup masin buat saya. :-)

Monday, September 21, 2015

Review: Pureen Stock Clearance Promotion

This time I will give honest review about Pureen Warehouse Sale I just went last 2 weekends ya. So I hope after reading this people will know is it good or bad to go there.

This sale was held for few times already. Last time I went was in March 2015 and I was so excited. Everything was so cheap even though you find some items' price were the same as in supermarkets. That time, baby clothes were at their cheapest price, RM2/pc, RM6/pair. And then the pampers especially the economy pack was only RM8-10. So when Pureen organized another warehouse sale in September 2015, I felt excited to go again as I imagined myself buying certain items at their lowest price.

People waiting for the gate to open*

However it was so disappointing to see the price increased like hell this time. Most of the people who went there were shocked with the price increase. From RM2/pc to RM6/pc, from RM10/pack to RM25/pack, seriously they did not charge this because of GST. GST is only 6% guysssss but they charged us 3 times price increase? OMG. Kalau org Melayu cakap, "jual mahal cekik darah nak cpt gi haji ke ni.." Like that ya. So it was so not worth it.

People waiting to pay at cashier for hours*

And that did not include people who have to wait for hours in front of the gate, people who came to the sale were not singles ya, they are MOM WITH BABIES and PREGNANT MOMS. Imagine moms like this have to wait for hours in front of the gate? Okay. This was the worst warehouse sale ever. I went at midday (planned like that as I knew that time should be less crowded), but hearing this situation from others made me feel annoyed already, so terrible ya.

People who have to wait at the front gate as they close the gate for hours

So I would advice you all, to NEVER GO TO PUREEN SALE again. At any time of the year they organize it, do not waste your precious time going there. Queuing up to pay at the cashier for hours, just to pay normal priced items, I think this is just horrible. So in my honest opinion, better you guys go to sale at a more proper place, like Jusco/Aeon or Tesco or Giant, at least you do not have to queue for hours and it is more comfortable and cold (air conditioner). Last time I went to the sale bought the same things, they costed me only RM90++. But this time they costed me RM180++. That is a more than 100% increase ya.

So that's all the review from me. Will I go to the sale again after this? My answer is NO. Because it is just a waste of time. At least I learn from my experience okay.

So I hope what I write here can help you in deciding whether to go to the sale or not. You know your time and money worth more than anything.

* pictures taken from Pureen Facebook Page

Saturday, September 5, 2015

Tutorial Tudung: Cara Buat Tudung Instant 2 Muka (2 loops) Daripada Shawl Biasa Tanpa Jahitan

Angkat tangan sesiapa suka tudung 2 muka (2 loops) kat sini? \(^_^)/ Hehehe. Tudung instant 2 muka antara tudung instant yang paling senang digayakan. Cuma masuk muka dua kali, adjust bahagian bahu depan belakang dan siap!

Saya yakin ramai yang membaca ni mempunyai tudung-tudung shawl biasa yang kadangkala kita tidak ada idea nak lilit macam mana. Tahukah anda shawl panjang, oblong, halfmoon dan seangkatannya boleh ditukar menjadi tudung instant 2 muka tanpa perlu jahitan, hanya menggunakan minima 2 kerongsang. Jadi di bawah ini saya tunjukkan langkah-langkah untuk menggayakan shawl biasa menjadi shawl 2 muka. 

Panjang tudung yang sesuai dijadikan shawl 2 muka tanpa jahitan ini mestilah sekurang-kurangnya 1.5 meter. Saya menggunakan plain shawl Dgadisaa yg berukuran 0.75 x 1.7 meter. Berikut merupakan tutorial shawl 2 muka bergambar daripada saya;


1. Mula-mula, pin kan bahagian bawah dagu. Pastikan salah satu bahagian tudung (kiri/kanan, ikut keselesaan masing-masing) adalah lebih pendek.


2. Kemudian, lipat bahagian hujung tudung yang panjang tadi ke dalam. Tinggalkan lebihan beberapa inci (ikut keselasaan anda) daripada kawasan anda bajet anda akan letak pin kedua anda.

3. Ukur pada kepala anda, betul-betul tengah kepala, berapa panjang luas bukaan muka kedua yang anda perlukan.

4. Kemudian pin kan kawasan yang anda bajet daripada ukuran tadi. Saya suka gunakan kerongsang besar disini, lebih-lebih lagi kerongsang bunga.


5. Setelah itu, masukkan bukaan muka kedua itu ke muka anda, adjust ikut keselesaan luas muka.


6. Akhir sekali betulkan kedudukan pin kedua di tepi muka tadi, dan baiki kedudukan depan, bahu dan belakang tudung mengikut keselesaan anda. Boleh letak jarum peniti di bahagian atas tengah kepala supaya tudung lebih kemas.

Siap!

Kini anda boleh memakai tudung 2 muka tanpa perlu membeli shawl baru malahan tidak perlu dijahit. Hanya perlukan beberapa minit untuk bersiap sebelum keluar dengan menggunakan tudung sedia ada. Semoga tutorial tudung ini memberi manfaat kepada semua, insya-Allah. Selamat mencuba!

Thursday, September 3, 2015

Getaway: Bayou Lagoon Park Resort and Melaka

When we were thinking where to spend our Merdeka holidays (as I did not want to spend that long weekend at home), we came to an idea to go to a hotel that comes with a theme park (water park). So we browsed and after comparing the price, we chose Bayou Lagoon Park Resort (BLPR) as it was the cheapest among its rivals and we never went to BLPR so we would like to give it a try.

We rushed to Melaka at 3pm on that 29th August 2015 as that afternoon, we had to attend my husband's colleague's daughter wedding and met my father in law for 30 minutes at the airport while he was in transit between JB-KL-BTU. We arrived Melaka, at BLPR at 5.30pm and went to the check in counter. So many people coming to BLPR that weekend that it took longer than usual to check in, collected the breakfast and waterpark vouchers and all.

The hotel room

We managed to go into the room at 6pm. As we were tired already, we did not plan to go to the waterpark. We chose to stay in the room while waiting to go out for dinner. After we had done with Maghrib prayers we went to Qasreena Cafe to have our dinner. It is a good cafe, with lots of food range in the menu and I could see that many people came there and the cafe was full. I ate Chicken Chop with Butter Rice as my dinner, sharing it with my baby. I like it and would like to eat at the cafe again. We went back to the hotel and sleep to have a good rest.

Us at Malacca Zoo

The next day, right after having breakfast at the hotel, we went to Malacca Zoo. It is the second largest zoo in Malaysia. Many people were there during long weekend so we had to queue up to 20 minutes buying tickets before we managed to go into the zoo. We walked following the footpath provided by the zoo map. Many animals are in the zoo and it is good to bring kids to the zoo to introduce them what real animals look like. My daughter was asleep half of the journey in the zoo as she was very tired, however she woke up 20 minutes before our zoo journey ended. She managed to have a look at orang utans, chimpanzees, sunbears, elephants and many more.

The waterpark (pic courtesy of BookingDotCom)

After that we went back to BLPR to bring Hassha to waterpark that late afternoon. Hassha played for a few minutes at the waterpark before she showed some uncomfortable face. So after spending 1 hour at the waterpark we got back into our room. That night as I wanted to eat Asam Pedas (Melaka's signature dish), my husband and I went to Asam Pedas Ani Parit Jawa restaurant to get it as it was nearer to our hotel. I preferred Asam Pedas Kota Laksamana or Asam Pedas Claypot however we were quite lazy to drive into Malacca City as it was the merdeka night and traffic jammed was expected everywhere. We went back to hotel right after finish eating dinner.

The next day after breakfast we took few minutes to play at the waterpark again before checking out. Then we drove to our house in Selangor right after checking out as we were afraid there might be traffic jammed at PLUS highway (as it was a long weekend where people goes out and into KL-Selangor more than usual). We arrived at our home at 3pm safely.

Below are my honest review about BLPR;

1. The hotel is very full every long weekend/festive season/public holiday/school holiday. Overloaded with people. Their service is always out during overloaded time. Come here only on weekdays or normal weekends. NEVER COME HERE ON PUBLIC HOLIDAY.
2. As the hotel was full, so was the carpark. They provide multilevel carpark however their multilevel carpark do not come with lifts, only stairs, plus it is quite far from the hotel lobby. Imagine you park at level 3 and you have to hold your baby while your hands are full with your bags and you have to take the stairs? OMG. I saw some family with OKU member had to bring down their OKU member and that was really inconvenient. Remember, try to find parking other than the multilevel carpark as it is annoying.
3. The check in and check out counters were very slow. Even during the holiday season when people are so crowded. I think they should learn to do their work faster, please learn from other hotels.
4. The lifts of the hotel were terrible. They are very slow. Cannot accommodate all the guests at the peak time. My husband did use his own foot to get down from Level 11 to ground floor (our room was at Level 11) as he was so upset waiting the lift too long. So please request to have your room at Level 1, 2 or 3 only, at least you still can go down and up using stairs rather than wasting your precious time waiting for that super duper slow and small lifts.
5. Buffet breakfast was okay, however I was disappointed there was no bakery thingy other than white bread. Oh I love cakes, pudding etc I am not happy with that.
6. The waterpark is good. It is quite big and the water is shallow enough for children's safety. During peak time it will be very crowded. My babygirl refused to play as she felt uncomfortable as she saw weird and awkward people there (sorry baby) at the time she played there. It will be better if you come here during off peak season so less people will play at the waterpark (less crowded).
7. The room was okay. It is clean, however I am disappointed with the room service. They only came to clean our room at 4pm (seriously?). And they did not topup my coffee/tea bags and all.

If I have the chance to go again to BLPR, will I go? Definitely NO. Because for me this hotel was terrible in so many things. I would never go to this hotel again. So if you want to stay at BLPR, think again. As my review is honest, I think you should think twice. If you think Gold Coast Morib International Resort (GCMIR) is bad, BLPR is worse than GCMIR. At least GCMIR is more comfortable and child/family-friendly.

So that's all from me. I hope my review helps others in making better decisions about which place in Melaka is the best to stay, inshaa-Allah.

Thursday, August 27, 2015

Tips: Bercuti/berjalan-jalan bersama bayi dan kanak-kanak

Umum mengetahui bahawa bercuti dengan membawa anak kecil bukanlah sesuatu tugas yang mudah. Malahan ada ibu bapa yang merungut dan serik membawa anak kecil mereka berjalan bersama sehingga kan ramai yang sanggup meninggalkan anak-anak mereka dengan pengasuh/atok nenek mereka selama beberapa hari semata-mata untuk pergi bercuti dengan aman. Maka kali ini saya cuba kongsi tips bagaimana mengoptimumkan percutian kita apabila membawa si kecil bersama.

(Gambar daripada RideOnCarryOn)

1. Pilihlah waktu bertolak atau waktu penerbangan pada ketika anak biasanya tidur atau berehat. Jadi lebih mudah untuk mereka tidur ketika dalam perjalanan. Elakkan memilih waktu yang tidak sesuai seperti waktu terlalu awal pagi, terlalu lewat malam dan sewaktu dengannya kerana ia menyebabkan anak berasa tidak selesa akibat tidur terganggu.

2. Bawa bekalan makanan dan snek yang cukup untuk si manja anda. Kita tahu bahawa anak kecil bukannya macam orang dewasa. Penerimaan makanan mereka masih pada peringkat permulaan. Jika mereka masih makan bubur, maka bawa la kelengkapan untuk masak bubur. Jika mereka lebih sukakan masakan ibu (seperti anak saya), maka belilah electric lunchbox beserta bahan makanan tahan lama untuk mudahkan kita memasak buat anak.

3. Pakaikan mereka dengan pakaian yang selesa. Tukarkan lampin pakai buang mereka lebih kerap untuk mengelakkan rasa tidak selesa.

4. Bawa mainan kegemaran mereka bersama-sama. Anak kecil mesti ada sekurang-kurangnya satu mainan yang mereka sangat suka pegang atau main. Bawa mainan itu ketika berjalan-jalan. Jadi dia merasa lebih seronok dan sibuk bermain dengan mainan mereka, mengelakkan mereka rasa cepat bosan.

5. Amalkan babywearing atau gendong bayi. Ini untuk memudahkan pergerakan ibubapa dan mengelakkan kehilangan anak secara tiba-tiba. Bila anak sentiasa dalam gendongan kita, dia rasa lebih nyaman kerana dipeluk ayah atau ibu. Pilih alat gendongan yang ergonomik untuk memudahkan anak tidur dengan selesa ketika digendong. Woven wrap, soft structured carrier, mei tai, antara alat gendongan ergonomik yang terbaik di pasaran, paling selesa untuk kedua ibubapa dan bayi.

6. Jika tidak suka menggendong (babywear) bayi ataupun bayi jenis tidak suka digendong, bawalah bersama anda stroller yang travel friendly untuk memudahkan pergerakan anda. Biasanya stroller sebegini amat ringan, mudah dibawa kemana sahaja, apabila dilipat bentuk menjadi kecil dan muat untuk dimasukkan ke dalam bonet kereta dan kabin kapal terbang. Dua jenis stroller yang popular di kalangan ibubapa yang suka travel adalah Babyzen Yoyo dan Aldo Compatto, keduanya mampu dimiliki kerana harganya yang berpatutan.

7. Pada waktu mereka dalam mood untuk bermain, benarkan mereka bermain. Contohnya membenarkan mereka mengelilingi kedai-kedai sekeliling dengan berjalan kaki sekiranya mereka mahu. Atau masuk ke tempat permainan kanak-kanak (jika ada). Atau benarkan mereka merangkak di atas rumput taman. Jangan menyekat pergerakan mereka. Mereka perlu bermain untuk menajamkan minda mereka jadi biarkan mereka bergembira dan seronok bermain walaupun pada ketika mengikuti ibubapa mereka travel.

8. Pilih hotel/tempat penginapan yang baby friendly dan selesa untuk bayi. Ini memudahkan mereka untuk bergerak bebas, rasa selesa dan lebih mudah tidur lena.

9. Itinerary perjalanan haruslah mengikut jadual bayi bangun-tidur-makan-etc. Bermakna pada waktu pagi tunggulah anak kita bangun dulu, kemudian barulah keluar berjalan-jalan. Jangan paksa anak bangun pada waktu dia masih tidur, nanti dia akan moody dan menangis sepanjang hari. Pada waktu dia makan, pastikan dia makan dengan kenyang. Jangan lambatkan waktu makan anak-anak semata-mata kerana kita asyik berjalan. Pada waktu kebiasaan dia mandi juga pastikan kita sudah balik di bilik hotel/tempat penginapan supaya dia rasa selesa dapat menyegarkan badannya seperti biasa.

10. Seboleh-bolehnya jaga anak sebaik mungkin dalam tempoh beberapa hari sebelum waktu travel dan pada hari-hari travel untuk mengelakkan anak jatuh sakit. Jika anak jatuh sakit, maka hilanglah mood kita dengan anak untuk berjalan-jalan. Lebih parah, jika anak sakit sampai perlu bermalam di hospital sehingga kita perlu membatalkan tempahan tiket flight dan hotel kita. Dalam tempoh berjaga-jaga ini, perhatikan setiap masa pergerakan anak, apa barang mainan yang disentuh dan digigitnya, persekitaran dia pergi untuk bermain dan dengan siapa dia berjumpa dan bergaul pada waktu itu (elakkan bersentuhan dengan orang yang tengah sakit). Pada waktu travel juga, jangan suap sebarang makanan kepada anak, pilihlah kedai yang diyakini bersih, untuk mengelakkan keracunan makanan. Semua ini untuk memastikan anak kita sihat dan ceria pada waktu kita mahu berjalan-jalan. Bila anak-anak sihat dan ceria, ibubapa pun dapat berjalan-jalan dengan gembira.

11. Seeloknya bawalah bekalan lampin dan pakaian anak dalam jumlah sekali ganda banyak daripada diperlukan. Contohnya jika bercuti 5 hari mereka memerlukan 20 lampin, bawalah 40 sebagai bekalan. Ini kerana bila-bila masa sahaja anak kita boleh mengalami muntah, sakit perut atau apa sahaja yang menyebabkan mereka perlu menukar pakaian dan lampin dengan lebih kerap. Bak kata pepatah, 'beringat sebelum kena'.

Setakat ini sahaja perkongsian mengenai traveling bersama anak-anak, moga dapat memberi manfaat kepada semua pembaca sekalian. Sebagai ibubapa seboleh-boleh elakkan daripada berasa serik ataupun rimas membawa anak-anak bercuti, kerana waktu kecil mereka hanyalah beberapa tahun sahaja. Satu hari nanti mereka akan menjadi dewasa dan kita pasti rindu zaman kecil mereka ketika itu.

Semoga kita semua dapat bercuti dengan baik bersama anak-anak kita, insya-Allah.

Thursday, July 9, 2015

Gaya Sesuai Untuk Kasut Wedges

Saya seorang yang gemar melihat wanita-wanita memakai kasut tinggi dengan penuh keyakinan. Mereka kelihatan sangat bergaya dan cantik. Sebagai seorang wanita yang rendah, kasut bertumit tinggi merupakan salah satu kelengkapan pakaian saya untuk menampakkan saya kelihatan lebih tinggi. Namun saya kurang gemar kasut yang tumitnya runcing kerana risau terjatuh tanpa sengaja atau secara tiba-tiba. Jadi untuk orang yang mahu memakai kasut tinggi tetapi mahu kasut yang lebih stabil, sudah semestinya kasut wedges menjadi pilihan saya.

Apa itu kasut wedges? Kasut baji atau juga dikenali sebagai kasut wedges merupakan salah satu jenis kasut yang paling digemari oleh ramai wanita. Selain heels (kasut tumit tinggi), kasut wedges juga menjadikan pemakainya tampak lebih tinggi dan mencapa ketinggian yang ideal. Namun, berbeza dengan heels, rekaan tapak kasut wedges yang rata memberikan kestabilan kepada si pemakai sepanjang pemakaian.

 Oleh yang demikian, jika anda merupakan seorang wanita yang aktif dan banyak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain, pemakaian kasut wedges adalah pilihan yang paling ideal agar anda kekal selesa sepanjang hari. Jadi, apakah gaya yang paling sesuai untuk dipadankan bersama kasut wedges?



Kasut wedges amat sesuai untuk dipadankan bersama apa jua jenis pakaian tradisional seperti baju kurung, jubah, kaftan dan lain-lain.


Selain itu, kasut wedges juga merupakan pilihan yang paling ideal untuk dipadankan bersama koleksi dress labuh. Ia bukan sahaja memberikan ketinggian yang sesuai untuk anda, malah anda juga kelihatan lebih langsing.

Padankan juga kasut wedges ini dengan koleksi pakaian kasual anda. Ingin menonton wayang bersama rakan-rakan di hujung minggu? Sarungkan sepasang jeans biru bersama blouse putih dan sempurnakan penampilan anda dengan sepasang wedges.


Dan kasut wedges ini juga anda boleh padankan dengan kombinasi skirts dan blouse.


Saya juga sudah beberapa kali membeli wedges dan sebagai seorang yang sibuk dengan tugasan harian, saya lebih gemar membeli secara online. Tengok sahaja gambar diatas, saya pernah membeli wedges melalui web Zalora dan barang sampai sehari selepas bayaran dibuat, servis yang pantas! Tips untuk membeli kasut online, pastikan anda tahu saiz kasut anda yang betul, dan beli lah di web yang menyediakan khidmat tukaran kasut kepada saiz yang betul (sekiranya anda tersilap pilih saiz).

Jadi, apa lagi korang, jom miliki koleksi kasut wedges terkini hari ini juga!

Tuesday, July 7, 2015

Resepi: Ayam Buttermilk

Bahan-bahan (untuk 2 orang makan):
1 bahagian dada ayam, potong kecil-kecil
3 sudu tepung gandum
1 biji telur dipukul
1 sudu lada hitam ditumbuk/serbuk lada hitam
3 sudu butter
Setengah tin susu sejat
5-6 helai daun kari
3 biji bawang putih
1 biji bawang merah
1 biji cili padi (jika mahu pedas, potong)
Minyak masak
Garam
Gula

Cara-cara:
Mula-mula bersih dan potongkan ayam. Campurkan tepung gandum, garam dan lada hitam dalam mangkuk kecil. Kemudian ayam yang telah dibersihkan itu dicelup ke dalam telur yg telah dipukul dan digolekkan ke dalam campuran tepung tadi seterusnya digoreng dalam minyak masak sehingga separa garing. Angkat ayam yang telah digoreng tadi dan toskan lebihan minyaknya.

Di dalam kuali di atas api sederhana panas, cairkan mentega dan masukkan daun kari. Setelah itu masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Bila bau telah naik, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Selepas itu masukkan susu sejat, gula, garam dan gaul rata. Biarkan seketika hingga susu itu di-caramelized ke dalam ayam tersebut. Padamkan api ketika nampak susu separa kering. Kemudian hidangkan seperti biasa.

Selamat mencuba!

Thursday, June 11, 2015

Petua Murah Rezeki dan Hati Tenang

Kali ini saya mahu kongsi tentang perkara-perkara yang boleh menyekat rezeki kita dan menggundah gulana kan hati kita, yang kita biasa buat sehari-hari tanpa kita sedar, supaya kita sentiasa beringat dan elakkan diri daripada melakukannya lagi.


1. Jangan menghina orang. Kenapa? Tahukah kamu dengan berbuat begitu, kamu telah menzaliminya. Apabila kamu berlaku zalim maka kamu adalah seorang yang kejam. Adakah orang kejam hidupnya akan diredhai Allah? Tidak sama sekali. Jadi berhentilah menghina, mencaci, mengherdik orang kerana itu tidak akan membawa apa-apa faedah kepada kamu.

2. Jangan menfitnah orang lain. Dosa fitnah itu amatlah besar, malahan lebih besar daripada membunuh. Kenapa? Kamu menuduh seseorang berbuat sesuatu yang mereka tidak lakukan. Kamu telah memalukan mereka, mengaibkan mereka, jadi adakah kamu fikir hidup kamu akan diberkati oleh Allah? Tidak. Malahan penfitnah ini diberi amaran oleh Allah tentang balasan neraka jahanam. Di atas dunia sementara ini pun para penfitnah tidak akan pernah hidup senang lantaran menganiayai orang lain yang tidak bersalah.

3. Jangan mengumpat. Ya, mengumpat adalah satu perkara yang sukar untuk dielakkan, lebih-lebih lagi orang perempuan. Mengata orang dengan macam-macam perkara hanya kerana tidak menyukainya, jadi kamu fikir dengan mengumpat orang, hati kamu akan tenang? Tidak. Malahan pahala-pahala kamu akan terbang pergi kepada orang yang diumpat itu. Lakukan dengan istiqamah, tidak mengutuk orang selama beberapa hari. Dan kamu akan sedar bahawa perbuatan mengumpat itu boleh dielakkan.

4. Hasad dengki yang keterlaluan, sehingga membuatkan orang yang kamu dengki itu rasa rimas dengan kamu. Bersyukurlah dengan rezeki masing-masing. Allah bagi rezeki lain-lain kepada hamba-Nya, kenapa masih mahu berdengki? Ada orang yang Allah bagi rezeki duit dan harta yang banyak. Ada orang yang Allah bagi rezeki keluarga, suami dan anak yang penyayang. Ada orang Allah beri rezeki ilmu yang luas. Jadi lihat dan renung-renungkan rezeki mana dan apa Allah bagi kepada kamu, supaya kamu reti bersyukur dan tidak iri hati kepada kehidupan orang lain. Orang kuat dengki tidak tahu bersyukur, maka orang tidak bersyukur Allah tidak akan memurahkan rezekinya. Ingatlah!

5. Jangan pernah hilang hormat kepada orang yang pernah memberi ilmu kepada kamu, yakni pensyarah/cikgu/tutor/pengajar dalam apa jua bidang sekalipun. Ilmu yang mereka kongsi dengan kamu itulah yang menjadi bekal untuk kamu terus hidup, mendapat pekerjaan dan seterusnya mendapat duit untuk membeli makan pakai kamu. Sekiranya kamu tidak reti untuk hormat orang yang pernah memberi ilmu kepada kamu malahan mencaci maki mereka, kamu fikir Allah akan beri pekerjaan dan rezeki yang baik untuk kamu? Jangan berangan. Allah Maha Adil. Hidup orang yang tidak menghormati gurunya tidak tenang dan akan susah sepanjang hidupnya, malahan untuk mendapat pekerjaan yang elok pun payah.

6. Jangan memutuskan silaturrahim sesama Islam. Apabila terputusnya ukhuwah kerana perangai kamu yang jelek mahupun keras kepala, maka rezeki akan menjadi lebih sempit. Bayangkan orang yang berniaga tetapi telah putus ukhuwah dengan ramai saudara dan kawannya, adalah menjadi satu kerugian baginya kerana sudah hilang separuh pelanggan dan promosi percuma. Maka dengan itu haruslah kita berusaha untuk menjaga silaturrahim yang ada ini.

7. Jangan berkira untuk memberi duit/makanan kepada orang susah, ibu bapa mahupun kucing yang datang ke rumah kamu. Bagilah mereka duit atau makanan mengikut kemampuan kamu. Dan jangan pernah mengungkit. Allah akan mudahkan lagi rezeki kamu, apabila kamu memudahkan rezeki orang.

8. Jangan buruk sangka dekat orang. Sebelum kita teruskan sangkaan buruk kita tu, cuba bagi 101 sebab untuk bersangka baik dengan orang tersebut. Jika ada kawan kita buruk sangka kat kawan yang lain dan sampaikan kepada kita, cuba bagi 10 sebab kepada dia untuk bersangka baik. Bila orang menegur kesalahan kita jangan kita anggap orang tu berlagak baik. Bila orang kongsi maklumat jangan anggap orang tu eksyen pandai. Bila orang bergurau dengan kita jangan kita anggap dia mengherdik kita. Bila orang buat lawak-lawak lepas kahwin jangan pula kita cakap dia melucah. Selalu bersangka baik sesama manusia supaya hati tenang. 

Tulisan di atas adalah nukilan ikhlas daripada hati saya. Andainya ada tersilap atau terkasar bahasa pada mana-mana bahagian, ampun maaf saya minta daripada kalian. Semoga peringatan saya di atas dapat memanfaatkan semua pembaca. Wallahu'alam. Wassalam.

Tuesday, June 9, 2015

Resepi Kek Batik Crunchy

Bahan-bahan:
250 gm mentega
3/4 tin susu pekat manis
1 biji telur (optional)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan Milo
1 paket biskut Marie

Cara-cara:
Cairkan mentega dalam kuali/periuk di atas api kecil. Tambahkan susu pekat manis dan kacau sebati. Tambahkan telur (jika mahu). Masukkan esen vanila dan gaul sebati. Campurkan serbuk koko dan Milo dan kacau hingga sebati, kemudian matikan api. *Patah-patahkan biskut Marie dan masukkan ke dalam adunan sambil menggaul nya sebati. Masukkan ke dalam loyang saiz sederhana, tunggu sehingga sejuk sedikit kemudian bolehla disejukkan dalam peti ais selama 4 jam. Siap!


*jika mahu kek batik versi lembik dan bukan crunchy, boleh la masukkan biskut yang dipatahkan sambil api dapur masih dibuka (belum ditutup) supaya biskut menjadi lebih lembik.

Selamat mencuba!

Thursday, May 28, 2015

Myvi 10niversary Celebration

Pada hari Ahad yang lalu, iaitu pada 24 Mei 2015 suami saya mengambil kesempatan untuk menyertai gathering rasmi pemilik Myvi se-Malaysia yang dianjurkan oleh syarikat Perodua. Acara ini bertempat di Setia City Mall (SCM) Outdoor Park dimana ia diadakan 2 hari, iaitu hari kedua khusus untuk para peserta mendaftarkan diri dan mengambil goodies limited edition yang disediakan. Acara ini diadakan oleh Perodua untuk mencatat sejarah dalam Malaysia Book of Records sebagai gathering terbesar Myvi di Malaysia.

Sebenarnya kami pergi ke SCM agak lewat memandangkan suami saya pergi menghantar adiknya yang mendaftarkan diri di Asasi Universiti Malaya pada pagi hari yang sama. Dia hanya sampai di rumah usai menghantar adiknya hampir jam 12 tengahari. Melalui sms Perodua juga dinyatakan pendaftaran bagi para peserta Myvi Nation hanya sehingga jam 12 tengahari. Kami hampir membatalkan hasrat untuk pergi kerana sudah terlambat, namun kata hati kami membuatkan kami pergi juga kerana kami hanya mahu cuba nasib, andaikata sempat mendaftar ianya rezeki, andaikata pendaftaran sudah ditutup maka kami akan berjalan di SCM sahaja.

Kami bertolak pada jam 12 tengahari ke SCM dari rumah kami dan perjalanan mengambil masa kira-kira 30-40 minit. Sesampainya disana suami perlu menunjukkan sms yang diterima kepada staf yang menjaga pintu masuk sebagai bukti dia adalah salah sorang peserta yang betul. Kami tiba disana pada pukul 1 tengahari lebih kurang dan kami bersyukur kerana meja pendaftaran masih dibuka. Jadi suami cepat-cepat mendaftarkan diri dan diberi t-shirt Myvi 10niversary (kena tukar pada masa itu juga di changing room yang disediakan) dan voucher untuk mengambil lunch yang disediakan oleh KFC. Kami makan lunch tersebut, serta menyuap lunch kepada anak kami sebelum masuk ke SCM untuk menunaikan solat.


Kami sempat melawat beberapa booth Perodua pada waktu itu dan mendengar pengumuman pemenang cabutan bertuah yang membawa pulang sebuah kereta Myvi 10niversary limited edition (orang Perak yang menang, tahniah! Rezeki kamu).


Pada pukul 3 petang, para peserta diminta untuk pergi ke meja pendaftaran sekali lagi untuk mengambil goodies bag yang disediakan. Goodies bag yang ditunggu-tunggu ini diisi dengan minyak hitam Perodua, kad Touch and Go dengan isian RM100, voucher servis Perodua RM180, keychain Perodua dan macam-macam lagi (sebab itu suami saya mahu pergi, dia pengguna tegar TnG sudah semestinya ia sangat berguna kepadanya). Majalah Lisa juga ada di kawasan pendaftaran dan para peserta juga diberi majalah Lisa secara percuma.


Sebelum pulang ke rumah, saya sempat bertemu dengan rakan saya, Aisyah, yang kebetulan berada di SCM juga membawa anaknya bermain bubbles disitu. Selesai semua urusan, kami pulang ke rumah dengan hati gembira.

Kami berharap agar dapat menyertai lagi gathering rasmi yang dianjurkan syarikat Perodua pada masa akan datang, kerana kami amat sukakan goodies yang diberikan! Bertepatan dengan tema Myvi 10niversary 'Think Loved Ones, Drive Safely' kami berharap semoga pemandu-pemandu Myvi sentiasa memandu dengan cermat dan berhemah di jalanraya, pandu cermat, ingatlah orang tersayang, insya-Allah.

Tuesday, April 28, 2015

Online Shopping Malaysia - 5 Safe Tips For You

ONLINE SHOPPING MALAYSIA – 5 SAFE TIPS FOR YOU


Online shopping has been getting so popular here in Malaysia for the past few years and it is now a trend that most shoppers have picked since then. Why? Because online shopping can be a convenient and fun activity which is perfect especially for those who already have a job or career. When I say this, we know many of that with tight schedule and the need to juggle everything to keep it in order; we just don’t have the time to do what we all love – shopping. It cannot be denied that finding time to shop is hard especially whenever you are busy; there were times when you need to pamper yourself with things that you like. But you just can’t do so because it means you have to go out to the malls, to the crowded places and bad traffic. Shopping is not going to be on the top of your priority list. However, you could actually pamper yourself and buy things that you like by shopping online.

The best thing about online shopping is you can do it whenever wherever you want. This advanced retail therapy does help me, at least until now. But I also learned there are tips for online shopping you must follow to ensure your information and money stay safe. These tips would help you to have the best online shopping experience possible. Let me share with you 5 tips for safe online shopping Malaysia.


With just a few clicks you can get everything you want delivered to you. Yes it sounds fun and easier – without you ever leaving your home. But you must know before you start entering your card information online it can make you vulnerable to cyber criminals.

1. Safeguard your devices - because using outdated software means, to put in perspective, is like leaving your front door unlocked at night. So update your devices to make sure they have the most recent security software, operating systems, programs and apps.

2. Make sure you only enter network that is secured. Do not log on to unsecured wireless networks and most importantly with your mobile device.

3. Look for the lock! If you have ever noticed the closed padlock symbol on the web browser’s bar actually means that the site is secure. Only enter your card information on a site that is secure.

 
4. Online ads can be more than interesting for some with amazing calling of great discounts and promotions. But there are illegitimate ads are actually traps set to compromise your device. So be wary of online advertisements.

5. Credit/debit card is one of the safest forms of online payment because these cards allow you to seek for refunds. So don’t buy things online from sites that ask you to send cash through mail or money-writing service.

I hope the tips I give to you above help you a lot in doing more secure online shopping. Never let we lose our money for nothing. Happy online shopping to everyone!

Thursday, April 16, 2015

Getaway: Lexis Hibiscus Port Dickson

I first found out about Lexis Hibiscus Port Dickson hotel when I was browsing the Facebook newsfeed, where suddenly I saw a tourism page promoting this hotel currently having soft launching with promo price until end of May 2015. Looking at its affordable promo price (plus I was in the mood for a getaway), I asked my husband if we could try to find a free weekend to stay there. And alhamdulillah, my husband gave the 'greenlight' on that Friday afternoon, few hours before we packed our bag and traveled to Port Dickson, as we booked the room at ~12 noon, only 3-4 hours before we checked in. We did not plan few months or weeks earlier. It was a sudden trip, to be honest.

DD and DH picture as we arrived there

So we spent our nights at the hotel. We booked the Executive Pool Villa room type. What makes me interested to stay at the hotel is that, each hotel room has private pool, where hotel guests do not need to share a big pool with each other like other hotels. Each room is also equipped with a steam room so it is easier for guest to swim and sauna-ing whenever we want.


My daughter enjoying the in room pool

As a mix version of Grand Lexis Port Dickson and Avani Sepang Goldcoast , the hotel has some similarities with both hotels. The design which hotel rooms are built on the sea water in the shape of hibiscus flower is the same as Avani Sepang's palm tree shape. The difference with Grand Lexis is that, Grand Lexis' pool is more private as the pool area is covered by walls on its surrounding. For Lexis Hibiscus, the pools in most of the rooms are more open to the surrounding, the glass wall is transparent, where people in the sea or at other rooms can see you swim in it. So at Lexis Hibiscus, if you are Muslim women and you want to swim, make sure you bring swimsuit or swimming cloth that covers your body properly. In the future there will be more private rooms in this hotel, which is still under construction. So if you would like to go to this hotel and prefer rooms with more private pool, it is better for you to wait for this hotel construction to be completed first, as there will be more type of rooms available.

Room view from my camera phone

The main area in the room was designed to perfection, it consists of 2 king beds and 2 sofa beds so each room can be occupied up to 4 adults + 2-4 kids. The TV program can be chosen from the normal TV to current events happening at the hotel to a range of movies available for free for you to watch. I took my time to watch The Impossible movie when I spent my night there as I did not get a chance to watch this movie earlier. About the toilet, it is awesomely designed too, where you can find a glass floor between the main area and the sink. My daughter loved the glass floor so much that she spent few hours sitting at the glass floor to see the sea water under the room through the glass floor.

My daughter and her beloved glass floor

As the construction of this hotel was not fully done yet when we stayed there, we could see the main building and the in the sea restaurant still in progress. There is also on going construction on the beach near this hotel which I expect to be done soon and I am confident that that beach will be a beautiful beach for sure. To go from one place to another (eg: from lobby to the room) is also no problem, like other 5 stars hotels, Lexis Hibiscus provides buggy service which you can call at anytime you want to use the service.

The view of the hotel from above (pic from hotel website)

The room rate we got did not include breakfast, but worry not as there is Roselle Coffee House in this hotel that provides breakfast buffet at a very affordable price, RM25 per person. Many types of food available so you may spend 30 minutes to 1 hour to taste and eat all food available there.

So as a conclusion I can say that staying at this hotel made me happy, changed my mood to be better and I can feel that it really worth my money to spend my day in the hotel. If you have a chance to go, do so as soon as possible, as the price may be higher after the hotel is complete and launched officially. You can book your room at Lexis Hibiscus web

Ongoing promotion till June 2015 (pic from hotel website)

To those who are going to go to the hotel and reading this entry, I want to wish you all, enjoy your stay at the hotel! Take care. Xoxo.

Thursday, April 9, 2015

Places to Visit in Terengganu

Since I am a Terengganunian, let me share with you all, what are the places to visit when you come to Terengganu.

Terengganu is a beautiful, peaceful state with interesting cultures. The citizens are made up of Malay, Chinese, India and others. As Malays are the main citizens in Terengganu, expect most of the cultures to be related to Malay. So below are the attractive places you can visit when you come to Kuala Terengganu (ibu negeri Terengganu);

1. Taman Tamadun Islam
A place where the replica of mosques around the world is exhibited. A must go as you will feel like you are visiting the real mosque in smaller sizes. 

• Address: Pulau Wan Man, Losong Panglima Perang, 21000 Kuala Terengganu.
• Opening hours: 10am - 7pm (Monday - Thursday) ; 9am - 7pm (Friday - Sunday & Public Holidays)
• Admission fee: Adults RM21.20, Children 7-12yrs and  Senior Citizens 60yrs above RM15.90, Children 6yrs below F.O.C

2. Masjid Kristal
If you go to Taman Tamadun Islam, then take your chance to go to Masjid Kristal too. They are located next to each other. A very beautiful mosque to see by your eyes, you will be mesmerized by its uniqueness.

3. Masjid Terapung - Lagun Kuala Ibai
Masjid Terapung was built way before Masjid Kristal existed. It was built on a lagoon and looks like it is floated on the water, especially during rainy season when the lagoon water at its highest level.
• Address: Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu.

4. Kampung Cina
A place called Chinatown in Kuala Terengganu. As you walk along the road, you will find many Chinese shops that sell many things. Take your chance to stop at few spots and take your picture.
• Address: Jalan Kampung Cina, 20100 Kuala Terengganu.

5. Pasar Besar Kedai Payang
A market where you can buy souvenirs and things to remember about Terengganu, be it a food, or Batik Sutera, or Songket, or keychains. Just walk into the market and stop by the shops you feel interested with. Try your best to bargain for the best price, as most sellers will try to put a higher price to the tourists.
• Address: Pasar Besar Kedai Payang, 20000 Kuala Terengganu.
• Opening hours: early morning to 7pm

7. Beautiful beaches
Terengganu is well known to have popular and beautiful beaches alongside its state. From Kemaman to Besut, beaches that bound to Terengganu land are being taken care at their best. Below are some of popular beaches in Kuala Terengganu, a must visit if you love to see sand, sea, water and blue scenery all the way:-
i) Pantai Batu Burok
ii) Pantai Teluk Ketapang
iii) Pantai Rhu Sepuluh
iv) Pantai Chendering
v) Pantai Batu Rakit
vi) Pantai Penarik
vii) Pantai Tok Jembal
viii) Pantai Kelulut

8. Muzium Losong
A  museum which holds a lot of historical items and stories of Terengganu. It is the third biggest museum in South East Asia. If you go to this museum, do not only walk and see the things in the building, but also the surrounding areas which exhibits examples of Terengganu houses since a long time ago.
• Address: Bukit Losong, 20566 Kuala Terengganu.
• Opening hours: 9am - 5pm (Saturday - Thursday & public holiday); 9am - 12pm & 3 - 5pm (Friday)

Enjoy your visit to Terengganu! ;-)