Pages

Thursday, December 25, 2014

Cara Daftar CIMB Clicks

Kebanyakan orang telah mempunyai CIMB Clicks, jadi post kali ni saya tujukan khas untuk orang-orang yang mahu membuka akaun CIMB Clicks (CIMB internet banking) tetapi belum tahu bagaimanakah caranya.

Saya sudah mempunyai beberapa internet banking untuk akaun bank saya yang lain cuma CIMB saya baru sahaja buat memandangkan tiada gaji mahupun elaun masuk melalui CIMB saya. Kebelakangan ini pula ramai pelanggan saya (saya ada membuat part time bisnes) membuat bayaran melalui CIMB, jadi saya rasa saya perlu ada CIMB Clicks untuk memudahkan saya memeriksa kemasukan/transaksi duit dan jumlah bayaran yang dilakukan oleh pelanggan-pelanggan saya.

Berikut merupakan langkah-langkah bagaimana untuk daftar CIMB Clicks;

1. Pergi ke ATM CIMB dan masukkan kad ATM dan nombor pin macam biasa. Pilih kategori 'lain-lain' seterusnya 'CIMB Clicks'. Kemudian skrin yang meminta nombor telefon bagi urusan penghantaran TAC akan keluar, masukkan nombor telefon bimbit anda, cek 2-3 kali untuk pastikan nombor tersebut adalah betul.

2. Dengan menggunakan komputer berangkaian internet (paling selesa dan mudah), pergi ke laman web www.cimbclicks.com.my kemudian pilih "Online Registration" dan "Register Now". 



Kemudian, masukkan nombor kad ATM/Debit, nombor pin kad ATM/Debit CIMB dan security phrase seperti yang diminta.


Seterusnya, sistem akan menghantar kod 6 digit ke nombor telefon yang anda telah daftarkan melalui mesin ATM (dalam langkah 1). Tekan "continue" untuk teruskan.


Selepas itu anda perlu pilih "user id", "password" dan lain-lain seperti gambar di bawah. Tekan continue dan anda telah selesai sebahagian daripada proses pendaftaran.



Kemudian skrin yang dipaparkan meminta anda "login user id" dan "password" yang telah anda pilih tadi. "Submit" untuk teruskan. Pastikan "secureword" yang keluar adalah betul.


Seterusnya, CIMB Clicks akan meminta anda untuk memilih cara TAC dihantar, samada melalui SMS atau Mobile (TAC melalui "Device" akan dihentikan mulai 1 Januari 2015)



Seterusnya skrin meminta anda memilih soalan-soalan rahsia untuk keselamatan anda akan dipaparkan. Pilih soalan-soalan yang anda rasa selesa, yang penting anda kena ingat jawapan yang anda tulis disitu ya.


Akhir sekali, skrin yang keluar akan memaparkan akaun-akaun CIMB yang anda ada beserta maklumat akaun tersebut. Dengan itu, bermakna pendaftaran CIMB Clicks anda telah selesai dan berjaya.



Selamat menggunakan CIMB Clicks! \(^_^)/

* Gambar-gambar diambil daripada CIMB Clicks website. Untuk demo video yang lengkap sila ke CIMB Clicks Online Registration Demo.

42 comments:

IMaH said...

Yeay!!! Dh bjya buat cimb clicks. Meh kita shoppinh online! Eh..hihi

CikSiti said...

saya ada cimb clicks tapi takat ni jarang guna sebab tak ada duit masuk kut situ hehe

~Kmar~ said...

imah: dh insoffff xmo shopping dh.. hiksss

ciksiti: sama la, saya jrg guna cimb.. skit2 je duit keluar masuk kot cimb ni..

shahrul haiqal said...

Np saya buat xboleh? Huhu.. P atm,just kna key no fon then kluar resit accepted ja..

~ Akmar ~ said...

Shahrul: yes mmg resit itu shj yg keluar. nnt login cimbclicks untuk pertama kali pakai nombor kad dan nombor pin atm ya..

Zulfa said...

nombor pin atm tu nombor yg biasa kita guna waktu kat mesin atm tu ke? Ataupun no baru?

~ Akmar ~ said...

Zulfa: yup nombor pin atm yg kita masukkan masa nak keluarkan duit tu.. pakai nombor sama..

setenang air said...

saya confius..1st kena pergi ATM dulu kan? n then baru buat online registration?

ATM number tu no pada kad kita ke??

~ Mar ~ said...

Setenang air: ya, kena gi ATM dulu dftr untuk buat CIMB Clicks, kemudian baru daftar online. ATM nombor yg kena masukkan masa mula2 daftar tu, nombor pada kad ATM kita yg panjang2 tu, manakala nombor pin untuk teruskan pendaftaran CIMB Clicks sama dgn nombor pin ATM

suazlini bostamam said...

thank sis, help me alot

Anonymous said...

mcm mane kalau kite register dlu di internet sblm masukkan no telefon di atm

~ Mar ~ said...

Anon: mmg kena dftr di mesin ATM terlebih dahulu sebelum mendaftar di internet untuk CIMB Bank kenalpasti nombor telefon yg akan digunakan semasa proses pengesahan

Anonymous said...

tumpang bertanya, kalau daftar cimb clicks online banking ni kena charge apa2 tak? means ade fee dia ke?

~ Mar ~ said...

Anon: Cimb clicks online banking is free :-)

Nur Aqilah Isa said...

Tumpang tanya, no kad ATM tu, tulis no ikut yang dekat atas kad ke?? Atau yg tu no account kena masuk kan?? Saya keliru

Murnee Yusoh said...

Thnks a lot...good info

yoga prayoga said...

Bagus gan...untuk mengetahui informasi tentang perbankan, silakan kunjungi
http://infotentangbank.blogspot.com

Terima kasih

Syawal said...

Tac on mobile cmne nk guna ye

Syawal said...

Tac on mobile cmne nk guna ye

Syawal said...

Tac on mobile cmne nk guna ye

Sir Sai said...

Bagaimana mahu transfer duit ke akaun cimb orang lain melalui aplikasi cimb clicks ? Mohon kongsikan toturial. Maaf, lari sikit dari tajuk asal.

Sir Sai said...

Bagaimana mahu transfer duit ke akaun cimb orang lain melalui aplikasi cimb clicks ? Mohon kongsikan toturial. Maaf, lari sikit dari tajuk asal.

Anonymous said...

Sangat membantu. Terima kasih. Harap harap menjadi la bila saya mencubanya nanti.

Anonymous said...

Tumpang tanya "mother's maiden name" dalam Gambar ke-5 tu apa maksudnya ? Sebab saya Melayu, so setahu saya, kita tak ada nama tu. Boleh kosongkan sahaja atau nak letak nama siapa ? Nama bapa ?

Anonymous said...

salam. dlm gambar yg awak tunjukkan tu ada step yang kita kene pilih method utk terima tac kan? tapi kenapa waktu dia keluar tu saya tak boleh pilih atau tekan kat mana2 method tu? sekarang ni dia cakap no active device available. tolong saya T-T

Nani Azemi said...

mmg wajib dftar dkt cimb atm dulu eh ? Sbb mse sy bukak akaun tu, org tu dh tnye no fon sy, then bile nk register cimb clicks tu , first time activation number tu dh dihntr ke no fon sy , lps tu dh isi semua username semua tu , then x berjaya , dia ckp , sorry, you are not able to log in. Ke sbb sy x dftar dkt mesin atm ? Konfiusss

mimi hyrani abdul manap said...

Dh pernah buka cimb click, dan dh lama sangat tak gunakan....rasanya mcm lupa jugak password. Boleh daftar baru ke ekk?

~ Mar ~ said...

Nombor kad bukan nombor akaun

~ Mar ~ said...

Tak sure psl tac on mobile. Better pilih tac on sms untuk keselamatan dan lebih mudah

~ Mar ~ said...

Insya-Allah i buat tutorial bila ada masa ya :-)

~ Mar ~ said...

Jangan kosongkan. Boleh letak jwpn lain asalkan kita ingat jwpn tu

~ Mar ~ said...

Masa saya buat boleh tekan & pilih. Awak cuba jumpa org bank cimb untuk minta tlg ya

~ Mar ~ said...

Yup kena dftr kot atm cimb guna kad arm dulu sblm dftr online.. dia bg kod rahsia

~ Mar ~ said...

Boleh call cimb customer service or gi mana2 branch untuk retrieve blk password

~ Mar ~ said...

Jangan kosongkan. Boleh letak jwpn lain asalkan kita ingat jwpn tu

~ Mar ~ said...

Insya-Allah i buat tutorial bila ada masa ya :-)

~ Mar ~ said...

Tak sure psl tac on mobile. Better pilih tac on sms untuk keselamatan dan lebih mudah

~ Mar ~ said...

Nombor kad bukan nombor akaun

Anonymous said...

nak tnye. atm pin tu no pin yg kita isi sbg password kad atm ke? ke no pin lain?

Norhidayah Ahmad said...

Nk tnya mcm mna nak tukar no fon lama ke no fon baru? Sbb no lama yg sy daftar dlu dh block.so klau nk request tac pn x bley.sy dh cuba ke atm dgn memasukkan no baru tp x ada perubahan jgk.sy dh check di setting cimb click pn still lg tertera no lama dan x bley nk update no baru.mcm mna ye dh konfius.perlu ke sy register sekali lg cimb click?

Anonymous said...

Salam...nk tmpang tnya,secureword dia bg atau kita kena buat sndri?

Ira said...

Kita pun baru je daftar cimb clicks ni hihi mehh singgah baca sini ---> http://irazulkeffele.blogspot.my/2016/11/cara-mendaftar-cimb-clicks.html