Pages

Saturday, December 27, 2014

Happy Birthday to my babygirl!

Hassha turned 1 year old officially on 18th December 2014. Her dad was on leave on the day but since I (Hassha's momma) had to go to some classes and discussion with research team in campus on 18-19th December (busy momma on her daughter's birthday unluckily), we only managed to give Hassha birthday hugs and kisses on her birthdate.

And alhamdulillah, we managed to celebrate Hassha's birthday on 20th December around 3.30 - 6pm with beloved family members in our small and humble house, with lots of love. The preparation was quite rushing and we didn't plan very properly as I couldn't concentrate so much about her birthday celebration due to my workload. But luckily everything went out very well. Syukur.

We booked a birthday cake for Hassha from Secret Recipe 2 days earlier, and we chose White Chocolate Macadamia Nut Cake as I was quite bored with chocolate cake this year, plus Hassha still not interested to eat very sweet thing (so obviously the cake would not be eaten by her). [If you want to book for 3D fondant cake from Secret Recipe, you may do so a week earlier from the date you want to pick up the cake.]


We had Laksa Sarawak and Satay Kajang as the main dishes. At first I planned to cook the laksa's gravy by myself but a day before the party was held, my mother in law offered to cook the gravy. Since she knows better on how to make Laksa Sarawak and has more experience than me, I agreed. My husband bought the satay on the same day of the celebration, at 11.30am right after the Kedai Satay opened their business. I made a congo bar the night before the party, as I love congo bar's taste and texture; chocolate chip cookies taste in brownies texture. We also had other miscellaneous on the table (which top up the food number); chocolate chip cookies (made by my sisters in law), jack fruits (given by my sister), snacks and all.


Hassha's birthday party was attended mainly by close family members. At 3pm when I should be ready, I was still rushing in the kitchen cooking and preparing for this and that. Syukur, my sisters and mother in law came early at 2.45pm, and they helped me with lots of stuff in the kitchen. I thank them so much for helping me a lot with the food preparation, especially Laksa Sarawak thingy (Alhamdulillah, Allah gives me the best, caring, loving and understanding in laws I can ever imagine!). After eating some food and had some chats with each other, Hassha and her Mak Lang (who also celebrated birthday, 3 days after Hassha) blew off the candle and cut the birthday cake. We prayed for our birthday babies to always be happy, healthy and successful in everything they do. Insya-Allah, ameen.

Hassha's birthday party ended at 6pm where all guests left for their home. I hope, with Allah's will, we will be able to celebrate Hassha's birthday again next year. Inshaa Allah.

Thursday, December 25, 2014

Cara Daftar CIMB Clicks

Kebanyakan orang telah mempunyai CIMB Clicks, jadi post kali ni saya tujukan khas untuk orang-orang yang mahu membuka akaun CIMB Clicks (CIMB internet banking) tetapi belum tahu bagaimanakah caranya.

Saya sudah mempunyai beberapa internet banking untuk akaun bank saya yang lain cuma CIMB saya baru sahaja buat memandangkan tiada gaji mahupun elaun masuk melalui CIMB saya. Kebelakangan ini pula ramai pelanggan saya (saya ada membuat part time bisnes) membuat bayaran melalui CIMB, jadi saya rasa saya perlu ada CIMB Clicks untuk memudahkan saya memeriksa kemasukan/transaksi duit dan jumlah bayaran yang dilakukan oleh pelanggan-pelanggan saya.

Berikut merupakan langkah-langkah bagaimana untuk daftar CIMB Clicks;

1. Pergi ke ATM CIMB dan masukkan kad ATM dan nombor pin macam biasa. Pilih kategori 'lain-lain' seterusnya 'CIMB Clicks'. Kemudian skrin yang meminta nombor telefon bagi urusan penghantaran TAC akan keluar, masukkan nombor telefon bimbit anda, cek 2-3 kali untuk pastikan nombor tersebut adalah betul.

2. Dengan menggunakan komputer berangkaian internet (paling selesa dan mudah), pergi ke laman web www.cimbclicks.com.my kemudian pilih "Online Registration" dan "Register Now". 



Kemudian, masukkan nombor kad ATM/Debit, nombor pin kad ATM/Debit CIMB dan security phrase seperti yang diminta.


Seterusnya, sistem akan menghantar kod 6 digit ke nombor telefon yang anda telah daftarkan melalui mesin ATM (dalam langkah 1). Tekan "continue" untuk teruskan.


Selepas itu anda perlu pilih "user id", "password" dan lain-lain seperti gambar di bawah. Tekan continue dan anda telah selesai sebahagian daripada proses pendaftaran.



Kemudian skrin yang dipaparkan meminta anda "login user id" dan "password" yang telah anda pilih tadi. "Submit" untuk teruskan. Pastikan "secureword" yang keluar adalah betul.


Seterusnya, CIMB Clicks akan meminta anda untuk memilih cara TAC dihantar, samada melalui SMS atau Mobile (TAC melalui "Device" akan dihentikan mulai 1 Januari 2015)



Seterusnya skrin meminta anda memilih soalan-soalan rahsia untuk keselamatan anda akan dipaparkan. Pilih soalan-soalan yang anda rasa selesa, yang penting anda kena ingat jawapan yang anda tulis disitu ya.


Akhir sekali, skrin yang keluar akan memaparkan akaun-akaun CIMB yang anda ada beserta maklumat akaun tersebut. Dengan itu, bermakna pendaftaran CIMB Clicks anda telah selesai dan berjaya.



Selamat menggunakan CIMB Clicks! \(^_^)/

* Gambar-gambar diambil daripada CIMB Clicks website. Untuk demo video yang lengkap sila ke CIMB Clicks Online Registration Demo.

Monday, December 8, 2014

Resepi: Ayam Masak Merah

Ini adalah resepi ringkas untuk masakan Ayam Masak Merah. Bahan-bahan yang digunakan juga mudah didapati di rumah. Rasanya juga enak dan amat sesuai dimakan bersama nasi minyak.


Bahan-bahan:-
4-6 ketul ayam (digoreng ataupun mentah, mengikut citarasa masing-masing)
5 sudu minyak masak
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
Seinci halia
3-4 sudu sos tomato
1 sudu cili boh (pes cili)
Secubit garam
Sesudu gula perang/putih
*Kiub ayam (jika mahu)


Cara-cara:-
Kesemua bawang dan halia dikisar sehingga hancur. Panaskan minyak masak dan masukkan bahan-bahan kisar tadi. Apabila bawang sudah naik bau, masukkan cili boh dan tunggu sehingga naik minyak. Tambahkan sos tomato dan gaulkan sehingga rata. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak sepenuhnya dan sebati dengan perisa (jika guna ayam yang digoreng, waktu memasak ayam menjadi lebih singkat). Akhir sekali, masukkan gula, garam dan serbuk perasa (kiub ayam) secukupnya. Ayam masak merah telah siap!


Selamat mencuba!

Thursday, December 4, 2014

Getaway: A day in Ipoh (Satu hari di Ipoh)

Okay entri kali ini nak cerita pasal getaway simple kami ke Ipoh akhir November lalu. Kebetulan November adalah bulan kelahiran saya dan suami, dan kami belum sempat bercuti di mana-mana atas kekangan dan sibuk dengan urusan kerja dan study masing-masing. Jadi apabila mendapat jemputan perkahwinan rakan baik kami ketika sama-sama menuntut di University of Melbourne, iaitu Dr Deva pada 23 November 2014, kami bersepakat untuk mengambil peluang berjalan-jalan dan menginap di hotel Ipoh.

Kami tiba di Ipoh awal malam Sabtu, oleh kerana cuaca tidak mengizinkan, kami hanya keluar makan dan kembali berehat di hotel pada malam itu. Keesokan pagi nya selepas selesai bersarapan, kami melawat-lawat tempat menarik dan bersejarah di Ipoh memandangkan ini kali pertama kedua-dua kami meluangkan masa yang lebih lama di Ipoh (sebelum ni sempat datang singgah sahaja dan terus pulang tanpa menginap/melawat kawasan dahulu).


Kami melawat kawasan menarik berpandukan peta di atas, iaitu Ipoh Heritage Map, di mana terdapat beberapa bangunan bersejarah di Ipoh yang cantik-cantik dan masih kekal utuh sehingga ke hari ini. Antara tempat yang sempat kami singgah dan bergambar; Birch Memorial Clock Tower, Old Town White Coffee, Ipoh Railway Station dan Muzium. Bagi pelancong Ipoh yang gemar meneroka tempat menarik secara berjalan kaki, boleh mengikuti cadangan pada peta di atas yang mana perjalanan penuh seluruh kawasan tersebut memakan masa selama 2-3 jam (boleh exercise sambil melancong!). Kami tidak banyak berjalan kaki dan banyak bergerak dengan kereta memandangkan anak kami masih kecil dan waktu tengahari-petang adalah waktu tidurnya. Kami juga sempat singgah di Taman Dr Seenivasagam untuk melawat Japanese Garden yang menarik di dalam nya. 



Kami juga sempat pergi makan di restoren terkenal di Ipoh iaitu Restoren Simpang Tiga dan Mi Kari Ipoh. Sebagai peminat cendol nombor satu, pastinya suami saya tidak melepaskan peluang untuk singgah di Cendol Padang Ipoh bagi menikmati pencuci mulut kegemarannya itu.



Pada malam hari Ahad tersebut, kami pergi ke majlis resepsi perkahwinan Dr Deva -Dr Pravin yang diadakan di Grand Ballroom, MH Hotel Ipoh. Saya gemar menghadiri perkahwinan masyarakat India kerana majlisnya sangat meriah, banyak persembahan tarian, suasana sangat berwarna warni dan makanannya sudah tentu sedap! Selamat Pengantin Baru kepada Dr Deva dan pasangan kami ucapkan, mereka sangat secocok dan sepadan! Kami juga mengambil kesempatan untuk bertemu dengan rakan-rakan kami yang lain, yang juga hadir pada majlis resepsi perkahwinan tersebut. Kami pulang ke Selangor pada keesokan harinya selepas jam 12 tengahari untuk kembali ke rutin bekerja dan belajar kami.


Sepanjang berada di Ipoh, kami menginap di Hotel MH Ipoh. Hotelnya berada sangat dekat dengan exit PLUS Ipoh, mudah bagi sesiapa yang mahu melancong di Ipoh untuk menjumpai hotel ini, malahan sesuai bagi orang yang berjalan jauh (contohnya dari Utara ke Selatan Semenanjung atau sebaliknya) untuk singgah berehat di hotel ini semalam dua sebelum menyambung kembali perjalanan jauh mereka memandangkan kedudukan hotel ini amat strategik. Juga, mudah bagi penginap hotel ini untuk mencari restoren kerana sekitar hotel terdapat beberapa restoren yang terkenal. Keadaan hotel juga bersih, servis sangat memuaskan dan pilihan makanan untuk bufet breakfast adalah sedap dan pelbagai. Harga bilik hotel juga tidak mahal dan amat berpatutan.

Semoga selepas ini kami diberi kesempatan oleh Allah untuk melawat negeri dan tempat lain pula, insya-Allah.

Friday, November 14, 2014

Rezeki Bulan Oktober

Alhamdulillah, syukur kepada Allah, menang 2 pertandingan yang dianjurkan oleh butik pakaian muslimah dan menyusu, iaitu butik Aqeela Muslimah Wear dan butik Adrini's. Kedua-dua pertandingan memerlukan peserta menghantar slogan kenapa memilih butik ataupun rangkaian pakaian mereka, jadi haruslah saya menyertainya kerana saya memang suka join kontes mencipta slogan ini. Lebih mudah untuk menang berbanding pertandingan yang memerlukan banyak like atau peserta terakhir yang tag kawan-kawan..


Untuk pertandingan yang dianjurkan oleh Aqeela Muslimah Wear, kontes nya masih berlangsung sehingga akhir tahun depan, jika tidak silap saya. Hanya beli baju-baju dari website mereka ataupun website Lazada atau Zalora, ada flyer tentang cara menyertainya disertakan dalam pek bungkusan, dan hantarkan penyertaan melalui emel. Saya terpilih sebagai pemenang untuk pusingan bulan Oktober, dimana saya memenangi baju muslimah. Aqeela merupakan salah satu butik baju menyusu yang saya suka kerana rekaan baju menyusunya mudah dijaga, tidak perlu diseterika (Tshirt-like) dan untuk menyusukan anak hanya perlu menyelak selitan di dada itu kekiri atau kekanan. Saya sudah ada beberapa baju Aqeela dalam koleksi saya dan tidak teragak-agak untuk menambah lagi koleksi saya kerana baju-baju Aqeela memang selesa dan menutup aurat.



Bagi pertandingan "Contest I Loike Adrini's" yang dianjurkan melalui Instagram pula, saya memenangi satu jubah menyusu yang sangat cantik, iaitu Adrini's Bella warna Maroon. Kainnya sangat selesa dan mudah bagi saya untuk menyusukan anak, hanya menyelak selitan di dada kekiri dan kekanan (seperti kebanyakan baju menyusu yang lain juga). Saya tidak teragak-agak untuk membeli lagi baju daripada Adrini's kerana kainnya memang berkualiti dan sangat puas hati, selesa memakainya.

Jadi kepada yang berminat untuk memenangi baju-baju muslimah/menyusu seperti saya, rajin-rajin lah tengok giveaway apa yang dianjurkan oleh Facebook Page atau Instagram atau Blog sesuatu bisnes. Sertai sahaja, jika ada rezeki akan menang, jika tidak menang, tidak mengapa. Apa-apa pun usaha yang terbaik kita boleh buat dan selebihnya kita serahkan kepada Allah.

Saya mengucapkan terima kasih kepada Aqeela Muslimah Wear dan Adrini's kerana memilih saya sebagai pemenang kontes. Semoga selepas ini ada lagi rezeki buat saya dan kita semua dalam pertandingan akan datang, insya Allah.

Friday, October 31, 2014

Memilih Makanan Pertama Untuk Bayi Saya

Pada entri kali ini, saya akan bercakap mengenai pemilihan makanan pertama bayi. Seperti yang digalakkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), bayi hendaklah disusukan dengan susu ibu secara eksklusif sehingga mencapai umur 6 bulan. Selepas mencapai umur 6 bulan, bolehlah memperkenalkan makanan sedikit demi sedikit kepadanya, untuk mengajar anak makan makanan lain yang wujud di muka bumi ini, selain mengurangkan kebergantungan pada susu ibu semata-mata, secara perlahan-lahan sehingga mereka bercerai susu sepenuhnya.

Saya memperkenalkan makanan kepada anak saya, Hassha pada usianya lebih kurang 6 bulan seminggu, iaitu selepas dia menerima suntikan imunisasi 6 bulan tersebut (selepas saya make sure dia tidak demam atau sakit rentetan suntikan imunisasi itu). Para ibu bapa yang ingin memperkenalkan makanan kepada anak lebih awal, boleh memilih untuk berbuat demikian, dengan syarat ciri-ciri bayi seperti di bawah telah pun dipenuhi;-

1. Bayi boleh duduk dengan sokongan dan lehernya sudah tegak (jika boleh duduk sendiri tanpa sokongan lebih bagus)
2. Berat bayi sudah mencapai dua kali ganda berat lahirnya
3. Bayi menunjukkan keinginan untuk makan makanan ketika melihat orang lain makan
4. Bayi boleh mengawal pergerakan lidah dan mulut dengan baik (supaya makanan tidak berterabur apabila disuap)
5. Bayi menunjukkan tanda masih lapar walaupun sudah diberi susu


Jika lulus ciri-ciri di atas, bolehlah mula beri makanan kepada bayi. Jika ingin mula memberi makan kepada anak sebelum 6 bulan, digalakkan menerima nasihat dan pandangan daripada pakar kanak-kanak terlebih dahulu supaya tiada masalah kesihatan berlaku kepada anak di kemudian hari. 

Tentang jenis makanan pertama yang diberi kepada anak, ini bergantung kepada pendapat dan isi hati ibu masing-masing. Ada ibu yang mula mengajar anak makan puri sayur/buah dan mengikuti 4 Days Rule dan ada juga ibu yang terus memberi makan bubur karbohidrat kepada anak. Ini atas keputusan ibu sendiri dan bergantung kepada keadaan tubuh bayi masing-masing.


Puri lobak merah dan puri avocado; antara makanan pertama Hassha

Saya memilih untuk mengikuti 3-4 Days Rule, memberi anak makan puri buah atau sayur terlebih dahulu, kerana saya mahu mengelakkan anak saya daripada sembelit, memudahkan proses penghadaman Hassha dan mengenalpasti makanan-makanan yang alergik buat Hassha. Pada hari-hari pertama memberinya makan, saya memulakan hanya dalam sesudu dua, dan perlahan-lahan saiz makanan anak saya ditambah menjadi lebih banyak, sedikit demi sedikit. Untuk memudahkan Hassha dalam proses merasa, saya memberinya makan buah dan sayur tawar dahulu, sebelum memperkenalkan buah dan sayur yang masam, manis dan lain-lain, untuk mengelakkan badan dan perutnya terkejut. Puri avocado, puri kacang pis, puri keledek dan puri lobak merupakan makanan-makanan pertama diperkenalkan kepada Hassha. Untuk puri kurma, saya tidak memberi Hassha makan puri kurma semata-mata, tetapi saya tambahkan puri kurma itu sedikit dalam puri buah-buahan yang lain (epal, pear, pisang dll) untuk mengajarkan rasa manis kepadanya sedikit demi sedikit. Saya hanya amalkan 3-4 Days Rule ini selama lebih kurang 3 minggu sebelum saya mula mengajar Hassha makan bubur nasi/oat/kuskus/dll.

Mashed potato for Hassha

Bubur nasi bersama ayam lobak merah

Ketika Hassha berumur 7 bulan, saya mula memperkenalkan bubur nasi dan oat kepadanya, dengan mencampurkan sayur atau buah ke dalam bubur tersebut. Di samping itu saya mula mengajarnya makan daripada sekali sehari kepada dua kali sehari dan seterusnya tiga kali sehari, pada jarak masa selang dalam 2 minggu (selepas satu sama lain). Apabila Hassha mencapai 7 setengah bulan, saya memperkenalkan ayam, bilis dan ikan kepadanya. Ketika usianya mencapai 8 bulan, saya mula masak bubur kepada Hassha secara menumis bawang dan meletakkan rempah 4 sekawan (jika perlu) untuk memberikan rasa yang lebih sedap kepada Hassha. Apabila dia menginjak ke usia 10 bulan, Hassha sudah boleh menerima nasi beserta lauk ringkas (seperti sup) dan roti, jadi proses memasak makanan untuk bayi lama-kelamaan akan menjadi lebih mudah buat para ibu. 

Sekarang umur Hassha sudah 10 bulan, jadi saya tidaklah terlalu strict dalam menyediakan makanan untuknya, saya banyak mengamalkan kelonggaran untuk memudahkan proses penyediaan makanan untuknya dan Hassha sudah mulai belajar makan makanan biasa (kecuali makanan pedas). Alhamdulillah setakat hari ini, Hassha makan semua masakan ibunya dengan baik, malahan dia paling gemar bubur nasi yang dimasak ibu nya (walaupun tidak pernah ditambah garam atau gula) berbanding bubur nasi yang dimasak orang lain.

Bagi peralatan makan pula, saya hanya menggunakan blender biasa sahaja untuk menyediakan puri kepada Hassha. Untuk proses mengukus pula, saya gunakan periuk pengukus yang sedia ada di rumah sahaja. Apabila Hassha sudah makan bubur dan tumbuh lebih kurang 6-8 batang gigi, saya sudah jarang mengisar makanan, memandangkan dia mahu makanan yang mempunyai tekstur dan berketul-ketul. Saya hanya lenyekkan sahaja, jika perlu.

Apabila saya travel seperti bercuti atau balik kampung, saya akan membawa bekal makanan Hassha di dalam lunch box termos yang saya beli khas untuknya (saya dapatkan melalui Lazada pada waktu sale!), di samping membawa bekal lain seperti roti, biskut bayi, nestum/cereal organic serta buah-buahan yang mudah dilenyek (seperti pisang emas, avocado, mangga dan lain-lain). Jadi bagi saya tiada masalah untuk ibu yang mengajar anak makan makanan homemade, untuk travel ke sana sini kerana banyak keperluan untuk membuat homemade baby food sudah available sekarang. 

Bekas bekal Hassha; La Gourmet 4pcs Food Jar

Semoga Hassha terus mengamalkan pemakanan sihat kerana kesihatan Hassha amat saya utamakan. Dan semoga ibu Hassha terus bersemangat untuk menyediakan makanan berkhasiat buat Hassha. Insya-Allah.

Thursday, October 30, 2014

Getaway: Gold Coast Morib International Resort

Syukur, diberi peluang untuk berehat seketika bersama suami dan anak di Gold Coast Morib International Resort (GCR), sebuah resort tepi pantai yang mempunyai Taman Tema Air, 2 minggu yang lalu. Saya bermalam di hotel ini untuk satu malam sahaja, dan saya membeli MyDeal Voucher untuk getaway kali ini.

 Keadaan bilik studio suite GCR, ada jakuzi dalam setiap bilik

Di GCR, rate/night adalah lebih murah untuk hari minggu (weekdays) berbanding hujung minggu. Buat ibu bapa yang mempunyai anak-anak kecil, pastinya resort ini menjadi pilihan, kerana taman tema airnya digemari kanak-kanak, dan tinggi air nya selamat untuk semua peringkat umur (kecuali bayi, masih perlu pengawasan).

Pandangan dari atas bilik hotel, Taman Tema Air GCR

Harga bilik hotel adalah termasuk 2 pas masuk ke Taman Tema Air GCR, jadi untuk penginap hotel ini (in house guests), selagimana kamu bermalam di resort ini, selagi itulah kamu boleh masuk keluar masuk ke taman tema airnya, dengan syarat gelang pas masuk tersebut tidak ditanggalkan.

Saya mengambil kesempatan ini membiarkan Hassha bermain air dengan jayanya dan nampaknya Hassha sungguh seronok berenang-renang di dalam kolam nya. Buat ibubapa yang tertinggal pelampung anak ketika datang kesini, jangan risau, terdapat kedai yang menjual pelampung-pelampung yang sesuai untuk kegunaan bayi dan kanak-kanak, pada harga yang lebih rendah dari pasaran. Saya juga mendapatkan sejenis lagi swimming float untuk Hassha, memandangkan kami terfikir untuk pergi lagi ke taman tema air bersamanya selepas ini.

                               
Hassha seronok bermain air

Harga bilik adalah termasuk sarapan pagi, dan menu yang disediakan untuk sarapan pagi, boleh tahan banyak la pilihannya, daripada makanan Asia ke Barat, semua ada. Untuk makan malam pula, jika rajin bolehlah keluar hotel dan mencari restoren berdekatan (memandangkan hotel ini agak hampir dengan Pantai Bagan Lalang yang menawarkan makanan laut pada harga yang berpatutan). Jika lebih gemar berehat di kawasan hotel seperti saya dan suami, bolehlah membeli bilik hotel yang sudah termasuk dinner ataupun makan di restoren sekitar hotel (The Beach Steamboat, The Pier, Endah Kopitiam dan lain-lain lagi). Saya dan suami memilih untuk makan steamboat memandangkan sudah lama kami tak makan steamboat..

Jadi kesimpulannya saya amat menggalakkan ibubapa yang mempunyai anak-anak yang suka bermain dengan air untuk datang ke Gold Coast Resort ini. Harganya berpatutan dan berbaloi untuk memberikan kegembiraan kepada kanak-kanak. Bagi memudahkan proses booking hotel, bolehlah layari laman web GCR dan menempah bilik pada hari yang anda mahukan (boleh lihat availability bilik direct melalui laman web itu). Kepada yang bakal bercuti di GCR selepas ini, saya ucapkan, Enjoy Your Holiday!

Tuesday, September 30, 2014

Getaway: Cuti-cuti Malaysia di Bukit Tinggi

Alhamdulillah, diberikan kesempatan oleh Allah untuk bercuti di Bukit Tinggi selama 3 hari 2 malam pada cuti Hari Kebangsaan yang lalu. Memang dah lama teringin nak pergi Bukit Tinggi ni sebab tengok orang ambil gambar kat situ cantik-cantik!


Saya pergi bersama suami dan anak perempuan saya. Menginap di Colmar Tropicale satu-satunya hotel yang berada di kawasan Bukit Tinggi, kami berpuas hati dengan keadaan dan persekitaran disitu. Memandangkan hotel ini adalah hotel lama, jadi saya tidaklah mengharapkan keadaan hotel secanggih hotel terkini. Jadi cukuplah sekadar tempat untuk tidur selama kami berada disitu.

                                   

Kami mengambil kesempatan untuk melawat Animal Farm yang ada di Bukit Tinggi, selain daripada bersenam naik turun bukit meninjau Japanese Village yang ada disitu. Daripada kawasan hotel ke tempat-tempat menarik di Bikit Tinggi, disediakan shuttle bus free dan anda hanya perlu mengenalpasti jadual dan tahu tempat menunggu shuttle bus yang disediakan. Selain dua tempat yang saya sebutkan itu, ada juga tempat untuk orang-orang yang gemar adventure, dimana terdapat Flying Fox terpanjang di Asia Tenggara disitu. Anda boleh mencubanya jika anda mahu!

                                                

Untuk makanan pula, ada pilihan makanan Asia, Barat dan macam-macam lagi di restoren-restoren sekitar Colmar Tropicale, pada harga hotel. Sekiranya anda tidak mahu menghabiskan terlalu banyak wang untuk makanan sepanjang berada di Bukit Tinggi, dinasihatkan untuk membawa bekalan makanan segera sendiri (seperti beras, sardin, roti, makanan dalam tin) untuk hidangan tengahari dan malam. Makan pagi tidak menjadi masalah sekiranya anda menginap di Colmar Tropicale kerana harga bilik sudah termasuk buffet breakfast.

                                          

Secara keseluruhan saya berpuas hati dengan cuti-cuti di Bukit Tinggi ini. Berpeluang untuk bercuti bersama suami dan anak sudah lebih dari cukup buat saya. Semoga Allah murahkan lagi rezeki untuk kami sekeluarga bercuti di tempat lain pula, insya-Allah.

Tuesday, August 26, 2014

Surat daripada Surirumah kepada Ibu Bekerja, dan daripada Ibu Bekerja kepada Surirumah

[Diterjemah daripada blog Carolynee]

                                                     - photo courtesy of Google Image -
Kepada surirumah,

Sesetengah orang telah mempersoalkan apa yang anda lakukan di rumah sepanjang hari. Saya tahu apa yang anda lakukan. Saya tahu kerana saya seorang ibu dan untuk sementara waktu saya juga seorang surirumah.

Saya tahu anda melakukan kerja-kerja yang tidak berbayar, tanpa penghargaan terima kasih, yang bermula pada saat anda bangun, dan tidak juga berakhir apabila anda masuk tidur. Saya tahu anda tetap bekerja pada hujung minggu dan malam hari, dengan tiada kesudahan dilihat pada mana-mana hari atau minggu. Saya tahu ganjarannya membahagiakan tetapi hanyalah beberapa cuma.

Saya tahu bahawa anda jarang mempunyai peluang untuk minum kopi atau teh. Saya tahu bahawa perhatian anda sentiasa dibahagikan, sering terpesong dari masa ke masa, dan anda tidak pernah boleh menyiapkan satu tugas sebegitu sahaja. Saya tahu bahawa anda mungkin tidak berpeluang untuk berehat ketika bersendirian di rumah, melainkan jika anda mempunyai seorang anak yang masih tidur pada waktu siang.

Saya tahu cabaran anda setiap hari, yang dilalui tanpa sokongan rakan atau sokongan sesiapa. Kerenah anak kecil, latihan tandas yang tidak menjadi, pergaduhan melibatkan makanan, makanan di atas lantai, krayon di dinding, persaingan adik-beradik, bayi yang seolah-olah tidak pernah berhenti menangis. Saya faham kerja-kerja itu seolah-olah tiada hentinya dan tiada berkesudahan - anda membeli bahan mentah, menyediakannya, memasak, memberi makan kepada anak-anak anda, bersihkan sisa dari lantai, membasuh pinggan mangkuk, dan mengulangi perkara yang sama dalam tiga jam selepas itu.

Saya tahu anda berangan untuk mempunyai satu jam untuk diri sendiri makan dengan aman, atau untuk tidur siang. Saya tahu anda kadang-kadang tertanya jika semua kerja ini berbaloi, dan merasa iri hati terhadap rakan-rakan anda yang mempunyai waktu rehat di tempat kerja. Saya tahu bahawa kadang-kadang apabila pasangan anda pulang ke rumah pada waktu petang selepas bekerja, beliau mahu dilayan tepat apabila anda perlukan waktu rehat, dan ini boleh menyebabkan anda menangis.

Saya tahu bahawa anda telah disalah anggap oleh ramai yang tidak menghargai kesukaran menjaga anak-anak kecil sendiri, sepanjang hari. Mereka membayangkan anda menghabiskan hari dengan menghirup kopi manakala anak-anak anda bermain secara aman. Saya tahu anda rindukan waktu memegang duit gaji anda sendiri. Saya tahu anda rasa kelakar dan kadang-kadang marah apabila orang lain menyatakan "TGIF!" (Thank God It's Friday/Syukur Kepada Tuhan, Esok Jumaat), kerana bagi anda setiap hari adalah sama - tidak ada hujung minggu, tidak ada rehat daripada kerja anda. Saya tahu bahawa ramai orang tidak faham bahawa anda bekerja tanpa henti -  satu kerja yang tidak berbayar di rumah.

Surirumah, saya tidak tahu bagaimana anda melakukannya. Saya mengagumi kesabaran anda yang tidak terbatas, keupayaan anda untuk menghadapi setiap hari dengan gembira dan memberi kebahagiaan kepada anak-anak anda walaupun mereka menyusahkan anda. Saya mengagumi dedikasi anda untuk hadir berterusan dalam hidup anak-anak anda walaupun ianya tidak mudah. Saya mengagumi cara anda bekerja tanpa mengharapkan apa-apa ganjaran - tiada promosi, tiada kemasyhuran, tiada gaji. Saya tahu anda mahu anak-anak anda untuk berasa dihargai dan disayangi, dan Surirumah, anda melakukan perkara ini dengan sangat baik.

Saya hanya mahu anda tahu bahawa saya faham. Kita kedua-dua ibu. Dan saya memahaminya.

Ikhlas dari hati,
- Ibu yang bekerja -

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kepada ibu yang bekerja,

Saya tahu anda kadangkala dihakimi oleh orang lain kerana meninggalkan anak-anak anda dalam penjagaan orang lain untuk bekerja. Sesetengah orang membayangkan anda tidak menyayangi anak-anak anda sepertimana surirumah lakukan, dan bahawa ia adalah yang terbaik jika kanak-kanak berada di rumah dengan ibu-ibu mereka.

Bagaimana mereka boleh berkata begitu kepada anda? Saya tahu anda menyayangi anak-anak anda sama seperti ibu-ibu lain. Saya tahu bahawa kembali bekerja bukanlah satu keputusan yang mudah. Anda memikirkan baik dan buruk bekerja, sejak sekian lama sebelum anda mengandung dan melahirkan lagi. Ia sentiasa menjadi satu keputusan yang paling penting dalam hidup anda. Anda berfikir tentang perkara ini sejak berada di sekolah menengah lagi.

Saya melihat anda di mana-mana. Anda doktor yang merawat anak-anak saya apabila mereka sakit. Anda ahli fisioterapi yang merawat suami saya. Anda akauntan yang melakukan pengiraan pulangan cukai kita. Guru sekolah rendah anak saya. Pengarah pusat penjagaan anak-anak kami. Guru gimnastik anak perempuan saya. Ejen hartanah yang menjual rumah kami. Bayangkan keadaan dunia jika anda tidak bekerja untuk kita semua, andaikata anda berhenti akibat tekanan daripada orang-orang yang menegaskan perempuan hanya perlu menjadi surirumah, bayangkan apa yang akan terjadi?

Saya tahu anda mengkaji setiap pekerjaan untuk melihat jika ianya sesuai dengan keluarga anda. Saya tahu anda bangun pada waktu orang lain masih lena diulit mimpi, hanya supaya anda berpeluang bersenam atau bertenang. Saya tahu bahawa anda perlu menghadiri mesyuarat selepas satu malam yang panjang bersama rengekan anak kecil anda. Saya tahu bahawa apabila anda pulang ke rumah pada waktu petang, "anjakan kedua" anda bermula. Orang yang berfikiran negatif tidak faham bahawa anda membuat kerja rumah dan bekerja. Anda pulang ke rumah, masak makan malam, mandikan anak-anak da menidurkan mereka. Anda membayar bil-bil, membeli-belah di kedai runcit, pakaian, pinggan, sama seperti ibu lain juga.

Saya tahu bahawa anda sering merasa bersalah terpaksa berjauhan daripada anak-anak anda sehingga anda mengorbankan masa lapang anda. Saya tahu anda tidak boleh mengambil "hari cuti" untuk diri sendiri apabila anak-anak anda berada di taska. Saya tahu anda menerima bahawa kerja adalah "cuti" untuk sekarang. Saya tahu bahawa apabila anda di tempat kerja anda tidak membuang masa walaupun satu minit. Saya tahu anda makan tengahari di meja anda, anda tidak keluar untuk minum kopi, dan anda menunjukkan dedikasi yang lengkap dan tumpuan untuk kerja anda. Anda telah memilih untuk berada di sana selepas semua pertimbangan. Kerana anda mahukan begitu.

Saya tahu bagaimana risaunya anda mencari pengasuh atau taska untuk anak-anak anda, memilih yang terbaik buat mereka. Saya tahu anda hanya meninggalkan anak-anak anda di tempat yang anda yakin mereka disayangi dan dijaga dengan baik. Saya tahu bahawa anda menghabiskan banyak hari menjaga anak-anak anda di rumah apabila mereka sakit, dengan mengorbankan gaji anda (unpaid leave). Saya tahu bahawa anda sangat menikmati hari 'cuti' (emergency leave), kerana dapat bersama dengan anak-anak anda.

Saya tahu bahawa kadang-kadang anda berasa bersalah kepada anak-anak kerana tidak ada sepanjang masa untuk mereka. Tetapi, ibu-ibu bekerja, saya memahami. Anda menetapkan satu contoh yang baik untuk anak-anak anda. Anda menunjukkan mereka bahawa seorang wanita boleh mempunyai kerjaya, menyumbang ilmu dan pengalaman di luar rumah, dan masih menjadi ibu yang penyayang. Anda menunjukkan contoh kepada anak-anak perempuan anda bahawa mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu lakukan dalam kehidupan. Anda memaparkan kekuatan, ketahanan, dedikasi, ketabahan, dan anda melakukannya dengan begitu banyak kegembiraan dan kasih sayang.

Saya hanya mahu anda tahu bahawa saya faham. Kita kedua-dua ibu. Dan saya memahaminya.

Ikhlas dari hati,
Surirumah -

Thursday, August 21, 2014

Cadar Patchwork Murah!

Assalamualaikum semua. Tengah cari cadar patchwork murah-murah ke? Boleh dapatkannya di Jelitayu Collection.

Corak sentiasa diperbaharui setiap bulan. Harga adalah termurah di pasaran. Sekali beli pasti tidak akan menyesal dan mahu tambah koleksi lagi.



Sebenarnya saya pun salah seorang peminat cadar patchwork ni. Kenapa saya suka cadar patchwork? Saya senaraikan keistimewaan dan kelebihan cadar patchwork di bawah ini ya;

1. 100% kapas (cotton) tanpa campuran material lain
2. Kain yang sejuk dan tidak berbulu
3. Cadar yang tebal (puas hati pakai)
4. Tidak perlu susah-susah tegangkan cadar, cadar sentiasa terletak dengan elok atas tilam (walaupun anak lompat-lompat atas tu). Sesiapa sibuk tak sempat tegang kan cadar tapi nak bilik nampak kemas sentiasa wajib dapatkan cadar ni!
5. Boleh basuh dengan mesin basuh

6. Dan macam-macam lagi kelebihannya.

Jelitayu Collection menawarkan harga yang terendah dalam pasaran, bagi yang berminat mendapatkannya cepat-cepat contact nombor phone 0139578958 (whatsapp/telegram/sms/call) atau emel jelitayucollection@gmail.com. Bagi yang mahu membeli cadar ini dalam jumlah yang banyak mahupun secara borong, harga yang lebih murah akan diberikan kepada anda, special price!

Selamat tidur malam dengan lebih lena, bersama cadar patchwork! (",)


Friday, June 27, 2014

How to Exclusively Breastfeed Your Baby for the First Six Months

Alhamdulillah. My daughter, Hassha turns 6 months old last week, and I am very grateful to Allah, for giving me the chance to breastfeed Hassha exclusively for her first 6 months. So I am sharing the tips for moms and moms-to-be who plan to exclusively breastfeed their children too, and hopefully this entry helps moms out there who are seeking information on how to breastfeed their babies.


Me and my babygirl, Hassha

Before I share my tips, let me explain the definition of Exclusive Breastfeeding (EBF) as recommended by World Health Organization (WHO) and Ministry of Health Malaysia (MOH Malaysia/KKM) for now. WHO and KKM recommend mothers to breastfeed their babies exclusively for the first six months;

Exclusive breastfeeding means that the infant receives only breast milk. No other liquids or solids are given – not even water – with the exception of oral rehydration solution, or drops/syrups of vitamins, minerals or medicines.
                                                                                                                  (taken from WHO website)

Recommendation during our time being moms might be different with recommendations during our moms' time being moms decades ago (as current recommendation will be based on current researches), so get ready with tonnes of books and articles to back up your decision to EBF your child, so that your parents and families will understand. And now let's read the tips below on how to exclusively/fully breastfeed your baby successfully:

1. Your intention and determination to breastfeed (bf) your child
I put this as the highest in rank, so that everyone knows, this is where, when and how our breastfeeding plan will go on or pause or stop. In my case, I intend to bf my baby ever since before she was born, and ever since before I got married. So when I got pregnant, I always set in my mind, to fully bf my baby as much as I can, as long as I can (up until my baby reaches 2 years old, in my case) and whatever happens, I have to keep going with my plan, so nothing can ever stop me to bf my child. This indirectly encourages our body to produce enough milk for our babies, as it sends signal to the brain, body and hormone to make sure everything related to milk production is going on very smoothly.

2. Supports from family, friends and colleague
I am lucky to have families who understand my intention to fully bf my baby, so for this, I am very thankful to Allah. And also, all of my friends are educated people who are aware of breastfeeding benefits, so whenever I have problems/difficulties regarding breastfeeding, I just ask my friends who already have experience on it. Where you work, also influences your ability to fully bf your baby or not, because your colleagues should understand you need few minutes a day, to get off your work-desk in order to pump your milk. If any of them does not understand the importance of breastfeeding, you should explain clearly and slowly to them about it. Inshaa Allah, they will understand.

3. Breastpump and breastfeeding accessories
Below is the list of things to buy for an excellent kickstart of EBF journey, some of them you can buy after you deliver, but I advise you to prepare as many items as possible before you go for labor, as you may find it hard to shop while you are in confinement mode (or just do online shopping for this);

- Breastpump : get a good and efficient one, do not need to be expensive, an economic and simple one is more than enough
- Storage bottles, storage plastic bags : to enable you to keep your milk as much as you can while it is still abundant!
- Nipple cream : to help you with cracked nipples problem, almost every new moms experience this for the first weeks. I suggest Medela Purelan 100 cream as it can soothe your nipples within 24hrs after using it
- Breastpads : to avoid milk leaking. Get washable ones, if possible
- Cooler bag, icepacks/iceblocks/icebrick : to help you transport your milk safely ~8hrs without fridge
- Sterilizer, warmer : to sterilize feeding accessories, and to warm up your milk efficiently
- Nursing bras, blouses/tops : to make it easier for you to bf your baby

These things help you to go through your BF journey easier. You can buy them one by one, they do not have to be bought simultaneously before labor.

4. Equip Yourself with Breastfeeding Knowledge
You really need this to keep you going with your BF journey. Some people learn from Phone Applications (iPhone/Androids), some find it fun to learn from internet (eg: Google search) while others love reading books for this. Choose whichever way that suits you best, as long as it keeps you updated with breastfeeding knowledge. Below are things you have to know to ensure a smooth BF journey;

- How to make sure my baby latch at boobies properly the first few days after labor
- When is the best time to feed my baby for the first time
- What are my milk boosters
- What to do when my milk production drop
- How to know if my baby get enough milk or not
- How to store my milk at its best and how to warm it up
- and so on..

Furthermore, we have breastfeeding peer counselors or educators around us, just ask them for help, they are always available to teach you. In Malaysia you can contact Breastfeeding Support Initiative for breastfeeding consultation (click the link for more information).

5. Prayer and Du'a 
Everyday, pray to Allah, for your milk to be enough for your baby. There are days our milk production is so high that it is more than enough for our babies (be smart, pump and save them as stock); and there are days our milk production is so low, that we need to nurse our babies more often to stimulate our bodies to produce more milk. Inshaa Allah, with patience, our milk will always be enough for our babies. Remember the key; supply vs demand. No supply, no demand.

So they are my tips, for some people it may be harder to bf their children while for others it may be easier. Just do our best, and the best will come back to us, inshaa Allah. ☺

Sunday, June 15, 2014

Happy Father's Day


Pesan Ibu Tentang Ayah
Anakku
Memang ayah tidak mengandungkanmu
Tapi darahnya mengalir di dalam darahmu
Darinya kamu warisi namanya, kedermawanan dan kerendahan hati 
Memang ayah tidak melahirkanmu
Tetapi suaranya lah yang menghantarmu kepada Ilahi ketika kamu lahir 
Memang ayah tidak menyusukanmu
Tetapi dari keringatnya lah setiap suapan yang menjadi air susu mu 
Ayah memang tidak menjagamu setiap saat
Tetapi tahukah kamu dalam doanya tidak pernah lupa namamu disebut 
Tangisan ayah mungkin kamu tidak pernah dengar
Kerana dia ingin terlihat kuat agar kamu tidak ragu untuk berlindung pada lengannya dan dadanya ketika merasa tidak aman 
Pelukan ayahmu mungkin tidak sehangat dan seerat ibu
Kerana cintaannya dia takut dia tidak sanggup melepaskanmu
Ayahmu ingin kamu kuatkan semangat
Agar ketika kami tiada kamu sanggup menghadapi semuanya sendiri 
Ibu hanya ingin kamu tahu
Bahawa cinta ayah kepadamu sama besarnya seperti cinta ibu 
Anakku
Dari dirinya juga terdapat syurga bagimu
Maka hormati dan sayangi ayahmu
Kerana ibu adalah tulang rusuknya 
Jauh di lubuk hatinya dia hanya ingin mampu membanggakanmu di mata Allah
Menjadi penolong di Padang Mahsyar serta menjadi hijab daripada api neraka
Credit: Tuan Ibrahim Tuan Muda

SELAMAT HARI BAPA KEPADA AYAH DAN SUAMI SAYA. I LOVE YOU BOTH!

Friday, May 9, 2014

Benarkah Bedak Bayi Johnson & Johnson Berbahaya?

Saya menggunakan pengguna tegar beberapa barang keluaran Johnson & Johnson kerana saya memang tidak dapat jumpa produk lain yang boleh membantu mengekalkan kelembapan kulit saya pada tahap optimum selain daripada produk Johnson & Johnson (terutamanya sabun badan). Saya ingat lagi ketika saya sedang belajar di Australia, cuaca di Melbourne sangat kering sehingga menyebabkan kulit saya mengering dan beberapa tompok kulit saya seolah-olah diserang ekzema, dan setelah mencuba & menukar produk mandian beberapa kali di sana, hanya mandian Johnson & Johnson (J&J) sahaja yang sesuai dengan kulit saya.

Jadi apabila saya mendapat anak, saya menganggap anak saya mewarisi kulit saya (iaitu jenis kombinasi dan sensitif), dan untuk kulit seperti kami, produk J&J adalah yang terbaik untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit kami. Maka tanpa was-was saya menggunakan produk J&J kepada anak saya.

Namun saya kecewa kerana beberapa kawan menyampaikan kepada saya bahawa produk J&J (dalam kes ini, bedak) dikatakan mengandungi bahan berbahaya. Saya minta kepada semua orang ya, sebelum menyebarkan sesuatu yang kita tidak pasti kesahihannya, silalah buat penyelidikan dan penyiasatan dahulu. Sebaik sahaja saya mendapat tahu khabar angin tentang bahan merbahaya tersebut, saya cuba mencari kebenaran tentang khabar angin tersebut melalui laman web Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia, dan didapati perkara tersebut jelas-jelas hanyalah khabar angin semata-mata dan tidak benar. 

Saya sertakan gambar di bawah ini sebagai bukti untuk tuan-tuan dan puan-puan baca kenapa saya mengatakan cerita tentang produk J&J (terutamanya bedak) mengandungi bahan berbahaya hanyalah palsu.

Sumber: BPFK Gov

Jadi kesimpulannya disini, jangan  menyebarkan khabar angin yang kita tidak tahu tahap mana kesahihannya.

Berkaitan produk mana kita pilih untuk keluarga kita, tepuk dada tanya selera. Atas kita sendiri nak pakai jenama apa yang kita rasa selamat untuk kita dan keluarga. Jika tidak yakin dengan sesuatu jenama, cari jenama lain yang kita rasa lebih baik.

Akhir kata, jadilah pengguna yang bijak. ;-)

Tuesday, April 15, 2014

Tips Pakai Tudung Bawal Ala Yunabella


Monday, March 24, 2014

Free Coupon From Marrybrown Malaysia!

Salam and hi all!

Marrybrown Malaysia is giving a coupon for free, and all meals listed in the coupon are really worth the price.

Just download it, print it, and bring it to Marrybrown Restaurant to redeem. Pay only the amount shown in the coupon.



Coupon validity starts already and will end on 15th May 2014. Eat in only and available to be used at all Marrybrown outlets (except Genting, Sunway Lagoon, A'Famosa Resort and all airports).

So faster grab this chance to get Marrybrown meals at their cheapest prices! \(^_^)/

Tuesday, March 18, 2014

My baby, cloth diapers and disposable diapers

The idea of using cloth diapers for my baby came even before I was pregnant with her. As I told before in my previous entry, I wore cloth menstrual pads so I think wearing cloth diapers is a thing I would do to my baby for sure.

During 44 days of confinement, I had not bought any of cloth diapers, I was using disposable diapers only for my baby. Since the first to second month she poo-ed more than once a day, I only used disposable ones as it was easier. Plus I had my confinement in my mom's house so to use cloth diapers than asking her to wash them for my baby was yeah...not really a good thing to do. So I did use disposable diapers all the time until my babygirl reached 44 days old.

One thing I hate about using disposable diapers is that, the amount of rubbish I had to keep before asking someone (or myself) to throw it into the nearest community trash bins available around the house. I hate rubbish, you know! The amount per day of the disposable diapers used...hmmm...more than one for sure, and I just hate it. I hate having a large amount of trash. So when my baby reached 40 days plus, I bought cloth diapers for her.

[pic of my baby wearing cloth diaper]

At that time, QQ Baby Shop was having sale, RM150 only for 10 pieces of cloth diapers, so I grabbed the offer very quickly (QQ Baby Shop always puts cloth diapers on sale so you can visit the shop for updates). When I started to take care my baby by myself in my own house, then the journey of wearing cloth diapers began. At first, I tried to make my baby wore cloth diapers for 24 hours. I changed her diapers once every 3-4 hours. At night when she poo-ed, I changed her cloth diapers, and I had no problem at that time.

Then when my babygirl reached 2 months old, she started to have a long sleep, which means her bedtime everyday is around 7pm to 6am (until today her bedtime is like this). She only wakes up twice within that 11 hours asking for breastmilk. So it is impossible for me to change her diapers every 3-4 hours in that condition, I don't have the heart to disturb her sleeping soundly just because to change her diapers. So I made decision to make her wearing disposable diapers only at night. With disposable diapers I only had to change her nappies once in the middle of the night, as she does not pee or poo so much at night. This means she only wears cloth diapers during daytime. So that is how the cloth-disposable diapers schedule for my baby works, cloth diapers during the day and disposable diapers at night.

[some of cloth diapers bought from QQ Baby Shop]

What about cleaning the cloth diapers? I wash my baby's cloth diapers around 3-4 days once so there should be no problem with the washing part, just soak them in the water overnight (at least) and put them in the washing machine (let the machine does the work for you), no need to wash cloth diapers by your hands. Cloth diapers are made of materials easy to be cleaned using washing machine, so do not worry about having to wash cloth diapers too much.

So to all mommies out there, try to give your baby the chance to help contributing less waste to the world, if you are willing to do it. I understand some people are so busy with their daily life they have no time to use cloth diapers (unlike me who have a lot of time at home, haha). But trust me, once you use cloth diapers for your baby, you will never go back. It is economic, safe to your baby's skin and environmental-friendly. But if you choose to use disposable diapers 100% then just go for it I will never condemn you (as I do use disposable diapers every night, haa). Furthermore, some babies are allergic to cloth diapers so if your baby is in this category I understand why disposable diaper is better for you and your baby.

Whichever way you choose to do for your baby, just make sure it is the best for you, your baby and the world. And if you can, try contributing something to our Mother Nature, and you will feel better, for sure, inshaa Allah.