Pages

Tuesday, August 30, 2011

Salam Aidilfitri!

Gambar diambil dari sini

Assalamualaikum...

Di kesempatan ini, saya ingin mengambil peluang untuk mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua pembaca blog saya (samada followers/tak). Terima kasih atas sokongan yg diberikan. Disini juga saya ingin memohon maaf banyak-banyak andaikata saya tersilap kata, tersalah cakap, ter-over menaip, terlebih komen, komplen & mengata di blog saya ini. Saya hanyalah manusia biasa yg tak lari daripada melakukan kesilapan. Jadi, kepada sesiapa yg ada terasa dengan mana-mana entri di blog saya ini (terutamanya yg terasa secara tidak sengaja), maafkan saya. Saya sedaya upaya cuba untuk memperbaiki diri daripada hari ke hari. Dan semoga sebarang kekasaran bahasa menulis saya berjaya dihapuskan...

Pada hari raya Aifilfitri ini, bersesuaian dengan namanya (fitrah), marilah kita kembali kepada fitrah sebenar manusia sebagai hamba Allah. Fitrah untuk melakukan kebaikan & meninggalkan kejahatan. Fitrah untuk memperbaiki kesilapan diri. Fitrah untuk membantu orang-orang yg dalam kesusahan. Fitrah sebagai seorang hamba Allah yg sentiasa bertaubat untuk mendapatkan keredhaan-Nya. Semoga kita akan terus berusaha menjadi insan yg lebih baik dari hari ke hari. Insya-Allah. Moga hari ini & masa hadapan adalah lebih baik untuk kita. Amin.

Akhir kata, Salam Aidilfitri buat semua. Jemputlah datang ke rumah (bagi sesiapa yg berada di Kuala Terengganu). Jaga diri & bersyukurlah dengan segala nikmat kurniaan-Nya kepada kita. Insya-Allah. :)

Sunday, August 28, 2011

Food Crisis in Somalia

Dear good souls,

I think everyone knows about this already. FOOD CRISIS IN SOMALIA. One of the largest in this decades. Millions face starvation. A catastrophic famine.


So, let's try our best to help them. Islamic Relief Malaysia is appealing Malaysians to donate for the crisis in Somalia. You can bank in to;

ISLAMIC RELIEF MALAYSIA
MAYBANK: 562142708704
CIMB: 12590000804058

[Quran 17:26-29] "You shall give the due alms to the relatives, the needy, the poor, and the travelling alien, but do not be excessive, extravagant. The extravagant are brethren of the devils, and the devil is unappreciative of his Lord. Even if you have to turn away from them, as you pursue the mercy of your Lord, you shall treat them in the nicest manner. You shall not keep your hand stingily tied to your neck, nor shall you foolishly open it up, lest you end up blamed and sorry."

[Quran 2:215] "They ask you about giving: say, "The charity you give shall go to the parents, the relatives, the orphans, the poor, and the traveling alien." Any good you do, God is fully aware thereof."

[Quran 2:262] "Those who spend their money in the cause of GOD, then do not follow their charity with insult or harm, will receive their recompense from their Lord; they have nothing to fear, nor will they grieve."

[Quran 2:267] "O you who believe, you shall give to charity from the good things you earn, and from what we have produced for you from the earth. Do not pick out the bad therein to give away, when you yourselves do not accept it unless your eyes are closed. You should know that Allah is Rich, Praiseworthy."

Friday, August 19, 2011

Kuih Muih Malaysia

Benda ni dapat daripada blog dan Facebook orang lain. Saja nak share dengan korang sempena bulan Ramadhan ni. Ye la kan bulan puasa ni la masa paling banyak kuih muih dimasak & dimakan dengan jayanya. Selamat membaca gelaran bagi kuih muih Malaysia, hehe.

Kuih paling gengster = Lompat Tikam
Kuih paling seksi = Puteri Mandi
Kuih paling keji = Taik Itik
Kuih bajet cute = Cek mek molek
Kuih untuk awet muda = Seri Muka
Kuih takut untuk dimakan = NAGAsari
Kuih paling style = Kuih CARA
Kuih untuk mekap = Tepung Gomak
Kuih paling alim = Kuih Ketayap
Kuih berlagu = Qasidah
Kuih ala hispanic = Kuih Lopez
Kuih paling lembap = Kuih Siput
Kuih paling kaya = Jala Emas
Kuih paling jauh = Kuih Bulan
Kuih penyakit lelaki kronik = Batang Buruk
Kuih meletup/pengganas = Kuih Bom
Kuih suka pukul = Kuih Lompang
Kuih dalam zoo = Badak Berendam
Kuih suka pow = Pau
Kuih yang bangun sendiri =Kuih Bangkit
Kuih orang tak mandi = Bau-Lu
Kuih paling tenteram = Kuih Makmur
Kuih paling banyak = Kuih Muih
Kuih bajet gebu = Apam Gebu
Kuih kuat cikcur di sebalik batu = Cucur Udang
Kuih yang dicipta oleh Sam Polis Trafik = Sampreeeeettttt
Kuih Mami Penang Lip Lap Lip Lap = Kuih Gelang

*peace*

Saturday, August 6, 2011

Hello Mini Van Milo!

Saya rasa tahun lepas, 2010 dah ada program penebusan ni. Tapi masa tu saya tak ambil kisah je. Maklumlah busy sebagai student la katakan. Tahun ni pun saya nampak promosinya, tapi saya pandang remeh sahaja pada mulanya. Sehinggalah Nabilah, my BFF mengajak mengumpul van Milo mini secara berjemaah dengannya. Saya pun ON je. Lagipun rumah saya memang minum Milo. Sekali beli Milo pek 2kg refill tu, dah boleh tebus 1 van Milo mini dah....

[Gambar daripada website Milo Malaysia]

Menarik dan comel sungguh van-van ini. Saya tak tahu kalau ada yang buat van ni jadi mainan. Sebab saya kumpul nak buat hiasan hihihi. Comel sangat yang saiz ~8cm tu. Comel yang amat. Marilah kita beramai-ramai kumpul van mini ni sama-sama.


Nak redeem van Milo mini ~8cm, kena kumpul dalam 20mata. Yang saiz besar sikit, saiznya dalam ~14.5cm, kena kumpul 40mata. Senang sangat nak redeem. Beli produk Milo, kumpul mata secukupnya, pos atau pergi ke pusat penebusan, dan tebus. Tak perlu buat jawab apa-apa slogan atau bertanding pun. Redeem je.


Yang kelakarnya, masa pergi tempat penebusan van Milo mini ni, ingatkan sikit je orang berminat nak menebus. Rupanya ramai sangat. Mak ayah kepada budak-budak ye, bukan budak-budak, hihihi.


Kiteorang dah dapat van Milo mini kiteorang. Korang tebus la juga. Saya nak kumpul sebanyak yang boleh. Ada 6 jenis kesemuanya. Harap-harap sempat la tebus semua atau hampir kesemua insyaAllah. ;)

Untuk maklumat lanjut tentang program penebusan ini, klik link Milo Redemption

*Gambar-gambar di atas adalah daripada ihsan Nabilah. Kecuali gambar terakhir. Harap maklum.