Pages

Saturday, October 1, 2011

Convocation Day, Universiti Sains Malaysia, Penang

Alhamdulillah, last week, I was officially graduated in Master of Science (Medical Statistics) from Universiti Sains Malaysia (USM). After two years of hardwork, my friends and I received our master scrolls on last September from USM chancellor, Sultan of Perlis, DYMM Tuanku Syed Sirajuddin ibni Tuanku Syed Putra Jamalullail. My convocation session was the first, together with all PhD and some other Master graduates, which started early in the morning, and ended at 12.30pm. It was held in Dewan Tuanku Syed Putra, USM Penang.


Me and coursemates, from left; Teoh, Kak Linda, Arfah, Siau Lin, me, Nasir (Mei Li, Irfan and Mary are not in the picture). Yes, only 9 of us did the course :-p


Me and Kak Linda

Unlike my first degree graduation, where none of my family members attended my convocation, for this master degree convocation, both my parents came to see me receiving the scroll, together with my sister and two nephews. Thanks to my beloved family for their time! And thanks also to Abang and Kak Syu for the flower bouquet (obviously I am only 'eligible' to get that big flower bouquet on convocation day, and not other time, haha, LolJk).

And, please pray the best for me, for my future undertaking. Don't ask me about PhD now, I think I need some rest before continue studying seriously, again :-p Hahaha LolJk

Can't wait to see my convocation photos by Azzaharry. Woo hooo~

Wednesday, September 14, 2011

Himpunan Bani Sulaiman


Alhamdulillah, pada hari kedua Aidilfitri tahun 2011, kami, cucu cicit dalam keturunan Bani Sulaiman diberi kesempatan untuk berkumpul dan merapatkan silaturrahim sesama kami. Dalam Himpunan Bani Sulaiman yang diadakan di Kampung Pak Katak, Kuala Terengganu, sempena hari raya ini, kami berpeluang untuk mengenal satu sama lain dengan lebih dekat dan berbual sesama saudara mara kami yang kami kasihi.


Anak cucu cicit Musa bin Sulaiman (datuk saya)

Melihat kepada susur galur keluarga kembangan ini, saya merupakan cicit kepada Sulaiman. Ibu saya adalah anak kepada Musa bin Sulaiman. Arwah moyang saya, Sulaiman bin Mamat, beristeri dua, mempunyai 14 orang anak dan setakat ini anak cucu cicitnya sudah menjangkau seramai 400 orang lebih kurang. Dalam keturunan kami, tiada masalah atau hasad dengki antara keturunan isteri satu dengan isteri dua dan seterusnya, kerana kami adalah saudara seagama dari satu keturunan yang sama dan tujuan kami berada di bumi Allah ini adalah untuk keredhaan-Nya dan bukannya bergaduh mahupun berdengki sesama sendiri. Itulah satu keistimewaan dalam keturunan kami. (And I'm proud of it, alhamdulillah)

Keluarga saya

Terima kasih yang tidak terhingga kepada para penganjur kerana telah menyediakan makanan yang banyak dan enak sekali. Nasi minyak, gulai daging, nasi putih, sup tulang, dadih, kuih muih, lodeh (just to name a few) dan banyak lagi. InsyaAllah turn kami pula jadi penganjur pada tahun-tahun seterusnya ya. ;)

Semoga Allah terus memberkati dan merahmati keturunan ini, dan keturunan ini kekal sebagai orang-orang beriman, tidak meninggalkan solat & dijauhkan daripada segala kejahatan dan sifat-sifat mazmumah. InsyaAllah. Amin.

Tuesday, August 30, 2011

Salam Aidilfitri!

Gambar diambil dari sini

Assalamualaikum...

Di kesempatan ini, saya ingin mengambil peluang untuk mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua pembaca blog saya (samada followers/tak). Terima kasih atas sokongan yg diberikan. Disini juga saya ingin memohon maaf banyak-banyak andaikata saya tersilap kata, tersalah cakap, ter-over menaip, terlebih komen, komplen & mengata di blog saya ini. Saya hanyalah manusia biasa yg tak lari daripada melakukan kesilapan. Jadi, kepada sesiapa yg ada terasa dengan mana-mana entri di blog saya ini (terutamanya yg terasa secara tidak sengaja), maafkan saya. Saya sedaya upaya cuba untuk memperbaiki diri daripada hari ke hari. Dan semoga sebarang kekasaran bahasa menulis saya berjaya dihapuskan...

Pada hari raya Aifilfitri ini, bersesuaian dengan namanya (fitrah), marilah kita kembali kepada fitrah sebenar manusia sebagai hamba Allah. Fitrah untuk melakukan kebaikan & meninggalkan kejahatan. Fitrah untuk memperbaiki kesilapan diri. Fitrah untuk membantu orang-orang yg dalam kesusahan. Fitrah sebagai seorang hamba Allah yg sentiasa bertaubat untuk mendapatkan keredhaan-Nya. Semoga kita akan terus berusaha menjadi insan yg lebih baik dari hari ke hari. Insya-Allah. Moga hari ini & masa hadapan adalah lebih baik untuk kita. Amin.

Akhir kata, Salam Aidilfitri buat semua. Jemputlah datang ke rumah (bagi sesiapa yg berada di Kuala Terengganu). Jaga diri & bersyukurlah dengan segala nikmat kurniaan-Nya kepada kita. Insya-Allah. :)

Sunday, August 28, 2011

Food Crisis in Somalia

Dear good souls,

I think everyone knows about this already. FOOD CRISIS IN SOMALIA. One of the largest in this decades. Millions face starvation. A catastrophic famine.


So, let's try our best to help them. Islamic Relief Malaysia is appealing Malaysians to donate for the crisis in Somalia. You can bank in to;

ISLAMIC RELIEF MALAYSIA
MAYBANK: 562142708704
CIMB: 12590000804058

[Quran 17:26-29] "You shall give the due alms to the relatives, the needy, the poor, and the travelling alien, but do not be excessive, extravagant. The extravagant are brethren of the devils, and the devil is unappreciative of his Lord. Even if you have to turn away from them, as you pursue the mercy of your Lord, you shall treat them in the nicest manner. You shall not keep your hand stingily tied to your neck, nor shall you foolishly open it up, lest you end up blamed and sorry."

[Quran 2:215] "They ask you about giving: say, "The charity you give shall go to the parents, the relatives, the orphans, the poor, and the traveling alien." Any good you do, God is fully aware thereof."

[Quran 2:262] "Those who spend their money in the cause of GOD, then do not follow their charity with insult or harm, will receive their recompense from their Lord; they have nothing to fear, nor will they grieve."

[Quran 2:267] "O you who believe, you shall give to charity from the good things you earn, and from what we have produced for you from the earth. Do not pick out the bad therein to give away, when you yourselves do not accept it unless your eyes are closed. You should know that Allah is Rich, Praiseworthy."

Friday, August 19, 2011

Kuih Muih Malaysia

Benda ni dapat daripada blog dan Facebook orang lain. Saja nak share dengan korang sempena bulan Ramadhan ni. Ye la kan bulan puasa ni la masa paling banyak kuih muih dimasak & dimakan dengan jayanya. Selamat membaca gelaran bagi kuih muih Malaysia, hehe.

Kuih paling gengster = Lompat Tikam
Kuih paling seksi = Puteri Mandi
Kuih paling keji = Taik Itik
Kuih bajet cute = Cek mek molek
Kuih untuk awet muda = Seri Muka
Kuih takut untuk dimakan = NAGAsari
Kuih paling style = Kuih CARA
Kuih untuk mekap = Tepung Gomak
Kuih paling alim = Kuih Ketayap
Kuih berlagu = Qasidah
Kuih ala hispanic = Kuih Lopez
Kuih paling lembap = Kuih Siput
Kuih paling kaya = Jala Emas
Kuih paling jauh = Kuih Bulan
Kuih penyakit lelaki kronik = Batang Buruk
Kuih meletup/pengganas = Kuih Bom
Kuih suka pukul = Kuih Lompang
Kuih dalam zoo = Badak Berendam
Kuih suka pow = Pau
Kuih yang bangun sendiri =Kuih Bangkit
Kuih orang tak mandi = Bau-Lu
Kuih paling tenteram = Kuih Makmur
Kuih paling banyak = Kuih Muih
Kuih bajet gebu = Apam Gebu
Kuih kuat cikcur di sebalik batu = Cucur Udang
Kuih yang dicipta oleh Sam Polis Trafik = Sampreeeeettttt
Kuih Mami Penang Lip Lap Lip Lap = Kuih Gelang

*peace*

Saturday, August 6, 2011

Hello Mini Van Milo!

Saya rasa tahun lepas, 2010 dah ada program penebusan ni. Tapi masa tu saya tak ambil kisah je. Maklumlah busy sebagai student la katakan. Tahun ni pun saya nampak promosinya, tapi saya pandang remeh sahaja pada mulanya. Sehinggalah Nabilah, my BFF mengajak mengumpul van Milo mini secara berjemaah dengannya. Saya pun ON je. Lagipun rumah saya memang minum Milo. Sekali beli Milo pek 2kg refill tu, dah boleh tebus 1 van Milo mini dah....

[Gambar daripada website Milo Malaysia]

Menarik dan comel sungguh van-van ini. Saya tak tahu kalau ada yang buat van ni jadi mainan. Sebab saya kumpul nak buat hiasan hihihi. Comel sangat yang saiz ~8cm tu. Comel yang amat. Marilah kita beramai-ramai kumpul van mini ni sama-sama.


Nak redeem van Milo mini ~8cm, kena kumpul dalam 20mata. Yang saiz besar sikit, saiznya dalam ~14.5cm, kena kumpul 40mata. Senang sangat nak redeem. Beli produk Milo, kumpul mata secukupnya, pos atau pergi ke pusat penebusan, dan tebus. Tak perlu buat jawab apa-apa slogan atau bertanding pun. Redeem je.


Yang kelakarnya, masa pergi tempat penebusan van Milo mini ni, ingatkan sikit je orang berminat nak menebus. Rupanya ramai sangat. Mak ayah kepada budak-budak ye, bukan budak-budak, hihihi.


Kiteorang dah dapat van Milo mini kiteorang. Korang tebus la juga. Saya nak kumpul sebanyak yang boleh. Ada 6 jenis kesemuanya. Harap-harap sempat la tebus semua atau hampir kesemua insyaAllah. ;)

Untuk maklumat lanjut tentang program penebusan ini, klik link Milo Redemption

*Gambar-gambar di atas adalah daripada ihsan Nabilah. Kecuali gambar terakhir. Harap maklum.

Sunday, July 10, 2011

Resepi Puding Karamel













Bahan-bahan:

3 sudu gula
7 biji telur
1/2 sudu tepung jagung
1/2 sudu tepung kastad
1/2 sudu esen vanila
1/2 tin susu pekat manis
1 tin susu cair

Cara-cara:

Letakkan gula dalam loyang (gunakan loyang berukuran 7-8 inci diameternya). Panaskan gula & loyang di atas dapur, masak hingga gula hangus sedikit (gula menjadi karamel). Ketepikan & sejukkan loyang.

Pecahkan telur-telur dalam 1 bekas berasingan dan gaul hingga sebati. Masukkan tepung jagung, tepung kastad, esen vanila, susu pekat manis dan susu cair ke dalam telur yang telah digaul. Kacau semua bahan-bahan sehingga sebati.

Tuangkan larutan tersebut ke dalam loyang berisi gula karamel tadi. Kukus di atas api sederhana sehingga masak (dalam 30 minit). Sesudah masak, terbalikkan loyang berisi puding karamel yang sudah siap dimasak ke atas pinggan/bekas leper yang besar. Sejukkan di dalam petisejuk. Sedia untuk dimakan........

*Digalakkan menerbalikkan loyang ketika masih panas, kerana jika diterbalikkan ketika loyang telah sejuk, kemungkinan puding telah melekat pada loyang (sukar untuk dipisahkan).
*Untuk mendapat puding yang lebih cantik, tutup loyang dengan aluminium/tudung periuk kecil ketika proses mengukus. Ini dapat mengelakkan air yang jatuh ke dalam puding dan menyebabkannya berlubang.

Selamat mencuba (^_^)Y

Wednesday, June 1, 2011

Resepi Red Velvet Cupcake



















Juga dikenali sebagai kek baldu merah

Bahan-bahan (kek):

180 gram mentega
360 gram gula kastor
3 biji telur
2 sudu kecil esen vanilla
380 gram tepung naik sendiri (atau 375 gram tepung gandum + 1 sudu kecil soda bikarbonat)
25 gram serbuk koko
300 ml buttermilk (atau 300 ml UHT whipping cream/susu full cream + 1 sudu besar cuka/jus lemon - biarkan 10 minit)
1 sudu kecil cuka putih/jus lemon
2 sudu kecil pewarna merah

Cara-cara (kek):
Dalam satu bekas, ayak tepung naik sendiri (atau tepung gandum+soda bikarbonat) bersama serbuk koko, ketepikan. Dalam satu bekas yang lain, campurkan cuka (atau jus lemon) dan pewarna merah kedalam buttermilk dan biarkan seketika. Dalam satu bekas yang lain juga, pukul mentega dan gula kastor hingga kembang, dan tambahkan esen vanilla serta telur, pukul hingga sebati, dan masukkan tepung+serbuk koko yang diayak berselang seli dengan campuran buttermilk+cuka+pewarna merah, gaul hingga sebati. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas dan bakar selama 20 minit pada suhu 170 darjah celcius (menghasilkan dalam ~30 biji cupcake). Atau masukkan adunan ke dalam loyang bersaiz 9" (jika mahu buat kek). Sejukkan sebelum dihias.

Bahan-bahan (topping):
250 gram cream cheese
100 gram gula aising
1 sudu kecil esen vanilla
100-150 ml whipping cream

Cara-cara (topping):
Pukul cream cheese bersama gula dan esen vanilla hingga kembang. Tambahkan whipping cream sedikit demi sedikit dan pukul hingga rata. Hias ke atas kek mengikut citarasa.

** Daripada pengalaman saya, red velvet cake ini lebih sedap selepas ~6 jam dimasak. Mungkin mengambil masa beberapa ketika untuk bahan-bahannya meresap dan menyedapkan kek ini. So kalau nak hidang kek ini esok, masak awal-awal red velvet cake hari ini atau malam ini. Hehe. :)

Tuesday, May 31, 2011

Resepi Chocolate Chip Cookies















Gambar ihsan Diyanazman

Bahan-bahan:
1 cawan mentega
1/2 cawan gula kastor

1/2 cawan gula perang

2-3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik

1 sudu kecil cream of tartar

2 sudu besar susu penuh krim

2 biji kuning telur

1-2 cawan chocolate chip

3/4 cawan badam (optional)

2-3 sudu serbuk koko (optional)
1 sudu kecil esen vanila

Secubit garam


Cara-cara:

Pukul mentega bersama gula kastor, gula perang & garam sehingga kembang. Masukkan esen vanila dan kacau. Masukkan kuning telur satu persatu dan kacau hingga sebati. Masukkan susu penuh krim dan kacau hingga sebati. Campur sedikit demi sedikit tepung gandum yang sudah diayak bersama serbuk koko, serbuk penaik & cream of tartar, dan adun sehingga menjadi doh. Campurkan chocolate chip & badam ke dalam doh & gaul hingga rata. Biarkan seketika. Buat bentuk (mengikut citarasa sendiri) menggunakan tangan atau sudu. Bakar dalam oven selama 20 minit pada suhu 150 darjah celcius.


Selamat mencuba. (^_^)Y

Monday, May 30, 2011

Flu & Selsema... Jangan Ambil Mudah...

Image from here

Dua minggu yang lalu, saya telah dijangkiti selsema daripada anak saudara saya, Ammar yang berusia 11 bulan. Ammar sembuh 2-3 hari selepas itu kerana dia masih menyusu badan dan antibodinya lebih kuat. Saya mengambil masa lebih 2 minggu untuk pulih sepenuhnya (sebab saya dah tua...).

Biasanya bila kena selsema saya lawan masa peringkat awal, makan ubat selsema supaya sembuh dalam masa 2 hari. Oleh kerana saya sedang bercuti panjang di rumah, saya tiada bekalan ubat. Jadi saya tidak mengambil sebarang ubat ketika itu.

Selepas selsema, datang batuk. Sleepless nights as usual. Tekak gatal. Dua tiga hari lepas tu saya kena sakit mata. Saya pergi juga klinik jumpa doktor. Bila jumpa doktor dia cek tekak saya macam jangkitan selsema sudah melarat sampai ke anak tekak dan sekitarnya. So dia bagi saya antibiotik untuk melawannya.

Keesokan harinya bila saya bangun tidur, saya rasa macam telinga sebelah kanan saya bengang. Lepas tu jadi macam tak boleh dengar clear macam biasa. Saya fikir mungkin sehari dua benda tu akan hilang. Namun setelah 3 hari telinga kanan jadi ala-ala separa 'pekak', saya jumpa doktor sekali lagi. Masa tu doktor cek telinga saya dan cakap gegendang telinga saya telah dijangkiti kuman. Doktor cakap gegendang telinga normal kelihatan seperti buah rambai yang masak ranum tetapi gegendang telinga saya dah jadi macam buah delima yang masak. Hoho. Doktor cakap gegendang telinga saya masih ok, belum pecah, jadi saya tak perlu risau, cuma perlu ambil antiobiotik dan pastikan selsema saya sembuh. So saya pun meneruskan kehidupan selama seminggu lebih, dengan deria pendengaran yg berkurang sehingga ke tahap 40%. -_-

Saya habiskan masa lepak di rumah je masa telinga saya bermasalah sebab kalau keluar saya macam merapu-rapu dengar bunyi yang tak sepatutnya dengar dan bunyi orang cakap dengan saya, saya tak berapa dengar pula. Redha sungguh masa tu. Waktu tu memang baru rasa nak hargai nikmat pendengaran yg selama ni Allah kasi, masa Allah tarik kejap, rasa teruk sangat diri ini sebab tak pernah nak guna nikmat mendengar betul-betul.

Setelah 10 hari mengalami masalah deria pendengaran, akhirnya telinga kanan saya semakin pulih, alhamdulillah. Dalam kes ni, telinga saya tidak mengambil masa sekejap untuk sembuh, tapi sangat perlahan dan beransur-ansur. Saya sangat bersyukur kerana gegendang telinga saya kembali sihat dan tidak pecah. Pendengaran saya kembali normal dalam masa 14 hari dan saya gembira kerana nikmat mendengar saya telah pulih.

Memang sangat mengagumkan kerana gegendang telinga kita yang nampak sangat fragile, rupanya dicipta oleh Allah dengan sangat teliti supaya tidak mudah pecah. Itu adalah satu tanda kebesaran Allah jika kita (terutamanya saya yg kena ni lah) buka minda kita untuk berfikir tentang kekuasaan Allah. Betapa Allah telah mencipta setiap inci dalam tubuh badan kita dengan teliti tanpa sebarang cacat cela. Jadi marilah kita bersyukur dengan segala nikmat deria yang Allah kurniakan. Dan marilah menggunakannya ke jalan yg diredhai Allah. Jangan sampai kita sakit baru kita teringat akan nikmat-nikmat pemberian Allah yg sangat berharga ini (sambil tampar diri sendiri). Dan ingat, apabila kena demam selsema, ubati nya pada peringkat awal untuk mengelakkan kesan yg lebih teruk di kemudian hari. Sekian wassalam...

Thursday, May 19, 2011

Saya, Tudung (Hijab) dan ...


Saya mula belajar pakai tudung masa darjah 4. Masa tu pakai main-main je sebab belum akil baligh & lepas sekolah je terus buka tudung, masa latihan sukan pun tak pakai tudung, panas you panas okay peluh-peluh bersukan pakai tudung! Mula-mula akil baligh pun tudung belum lekat kat kepala. Buat-buat tak tahu je bila keluar rumah selamba badak freehair. Lepas tu bila terserempak dgn ustazah yg mengajar kat sekolah mula la lintang pukang lari menyorok belakang tiang sebab takut ustazah sound dalam kelas keesokan harinya (T_T) Bila form 4 baru sedar diri. Pakai tudung kena ikhlas, kerana Allah, jadi saya mula menjadi pemakai tudung tegar.

Bila gi Australia baru la ketahanan memakai tudung ini diuji. I was the only Malay that did Genetics major in my batch. So I sorang je pakai tudung dlm lecture hall yg besar gedabak tu. Tp takda masalah pun sbb semua org respect I. Semua educated, org educated akan respect org lain, faham kan. Cuma pernah kena masa kelas tutorial Earth Science masa first year, ada sorang tute mate lelaki dari Vietnam mcm tak puas hati dgn saya & Kama yg pakai tudung, dia mcm kata apesal kami bodoh sgt pakai tudung. Masa tu cepat2 tutor kami habiskan kelas & minta maaf dgn kami, pesan jgn ambil hati sgt student Vietnam tu cakap apa. Saya & Kama tak kecil hati pun, kami senyum je. Biasalah dugaan Allah bagi. Tak tergoyah sedikitpun niat bertudung kami. Dan satu situasi lg, ketika keluar bersama Dayah, naik tram, seorang lelaki tua Aussie tegur dgn kasarnya, "why do you wear your scarf, if you want to do it, just do it in your country!", dan Dayah jawab, "i wear because of my God, and my God is everywhere, not only in my country..." Masa tu seorang perempuan muda Aussie yg duduk berhampiran kami cakap kat kami, abaikan apa yg lelaki tua tu kata, jgn ambil hati, dia tak educated tu... Tu cuma 2 situasi yg saya boleh cerita la. Situasi2 lain simpan dalam hati sendiri la. Walaupun org kutuk saya bertudung, org bukan Islam yg kutuk, takde pun saya rasa nak buka tudung, jauh sekali nak marah org yg cakap tu. Malah rasa untuk mempertahankan tudung lagi berapi-api dan membuak-buak. Dan ditakdirkan Allah juga setiap kali saya kena tohmahan kerana pakai tudung ni, ada orang lain (yg bukan Islam juga) membantu menenangkan diri saya supaya jangan marah & bersabar. You're awesome mate, o yea~ (Sila baca dlm accent Aussie, kahkahkah)...

So disini saya ingin menegaskan, bahawa saya memakai tudung kerana Allah, kerana saya sendiri ingin memakai tudung. Bukan kerana parents suruh, bukan kerana peraturan sekolah, malahan mak ayah saya tak pernah paksa saya pakai tudung. Mak saya pun start pakai tudung when she was 30 something, sama dgn auntie-auntie saya yg lain, jadi saya nak cakap kat sini tak pernah ada had umur untuk mula memakai tudung. Saya tak cakap yg saya tutup aurat dgn sempurna. Saya tak cakap yg perangai saya perfect kerana saya memakai tudung. Saya juga tidak pernah berkata yg semua perempuan bertudung mempunyai perangai yg lebih mulia. TIDAK SAMA SEKALI. Kerana itulah jangan terkejut jika melihat dalam berita perempuan-perempuan bertudung ditahan melakukan perkara yg tidak baik/maksiat. Walaupun saya bertudung, sebagai manusia biasa, saya tidak lari daripada melakukan kesilapan, tp dari hari ke hari, saya cuba perbaiki diri menjadi seorang muslimah yg lebih baik. Kerana memakai tudung menuntut seseorang itu menjadi seorang muslimah yg sempurna dan taat pada perintah Allah...


Kawan-kawan, apabila hidayah untuk memakai tudung sampai, jangan tolak jauh-jauh hidayah tu, fikirkan kewajiban menunaikan menutup aurat yg diperintahkan Allah ini seperti yg tertulis dalam surah an Nur ayat 31;

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka....."

Jadi sama-samalah kita berdoa semoga kita sentiasa dalam limpah kurnia-Nya. Buatlah sesuatu kerana Allah, itulah yg terbaik untuk kita. Selangkah kita mendekati Allah, seribu langkah Allah kearah kita. Malah dalam usaha untuk melakukan perintah Allah, Allah akan permudahkan segala urusan kita. Semoga beroleh manfaat daripada entri ini, sekian wassalam.

Wednesday, May 18, 2011

Hello?

Hai semua!

Say hello to my new template. Kena tukar template yg tulisan besar2 sikit la kan. Maklumlah dah tua, so kena la bg tulisan jd besar supaya boleh baca. Dan ruang entri yg besar. Sekali pos gambar hah amik kau nampak segala bulu hidung & jerawat ofkos. Dan template baru yg menandakan [InsyaAllah] pemilik blog akan lebih aktif blogging, atau dlm erti kata lain, lebih aktif membebel seperti entri2 sebelum ini. So baca lah bebelan saya jika rajin. Kalau taknak baca tak payah baca.

Disini saya ingin memohon maaf kerana sudah lama meninggalkan blog. Saya busy dgn research study saya for the past 10 months (busy la sgt mmg tipu ar kan). Alhamdulillah kajian saya dah selesai, saya sudah menghabiskan pengajian saya, jd saya nak ucap terimakasih kepada semua yg telah mendoakan kejayaan saya selama ini. Thank you muah muah you guys are so sweet. Minta maaf pd siapa2 yg saya pernah bg sms ugut "I want to quit this study"... sebab itu adalah ugutan main2 saja. Saya adalah seorang yg akan menghabiskan sesuatu yg saya mulakan, dgn izin Allah, walau susah macam manapun perkara itu. HELL YEAH I'M NOT A QUITTER OKAY.

So kepada semua orang kat luar sana yg sedang struggling your master/PhD studies, all the best okay. Berusahalah sehingga ke titisan darah yg terakhir. Jgn lupa doa pd Allah dipermudahkan segala urusan. InsyaAllah berjaya. Study postgrad ni bukan mcm undergrad, so kena kuat semangat, nangis sikit2, chill2 dan kuat lg. You can do it! Eh nnt la I buat 1 entri tentang macammana nak lalui postgrad study. Taknak cakap banyak kat sini.

Ok la setakat itu sahaja untuk kali ini. Tunggu my next entri untuk bebelan Kmar yg seterusnya... (^_-)

Monday, January 31, 2011

Insya-Allah (versi Melayu) oleh Maher Zain


Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram bagai malam yang kelam
Tiada bantuan tiada tujuan
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Insya-Allah Insya-Allah Insya-Allah
Ada jalannya
Insya-Allah Insya-Allah Insya-Allah
Ada jalannya

Andainya dosamu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Dikau keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Kembalilah kepada Yang Esa
Yakin pada-Nya panjatkanlah doa
Oo Ya Allah
Bimbinglah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar