Pages

Friday, October 29, 2010

Kek Coklat Lembap

















Saya dah try beberapa resepi kek coklat, tapi saya paling suka yg ini sebab rasanya tidak terlalu pahit seperti kek coklat lain.

Bahan-bahan untuk kek:

2 cawan tepung naik sendiri*
1 cawan gula halus
1 cawan minyak masak @ mentega/marjerin yang dicairkan
1 cawan serbuk koko*
1 cawan Milo*
1 cawan susu pekat manis
4 biji telur
1 cawan air panas
Sedikit esen vanila (optional)

* perlu diayak terlebih dahulu

Cara-cara (Kek):

Pecahkan telur dalam bekas berasingan & pukul sehingga kembang. Masukkan minyak masak dalam bekas lain. Tambahkan gula ke dalam minyak & gaulkan sehingga sebati. Masukkan susu pekat manis & telur yang telah dipukul. Masukkan bahan-bahan yang telah diayak. Tambah esen vanila (jika mahu). Masukkan air panas. Gaul sehingga sebati. Tuangkan ke dalam acuan(8") yang telah disapu mentega/marjerin ataupun dialas dengan kertas minyak. Kukus dalam periuk kukus selama ~1 jam atau sehingga kek masak (Anda juga boleh masukkan ke dalam oven pada 170 darjah celcius selama ~40 minit).

Bahan-bahan untuk topping:

Setengah cawan susu pekat manis
1 sudu mentega/marjerin
2-3 sudu serbuk koko

Cara-cara (Topping):

Campurkan semua bahan ke dalam periuk yang diletakkan di atas api kecil-sederhana (kalau boleh gunakan teknik double boil). Gaul sehingga sebati.

Apabila kek sudah masak, sejukkan sebelum anda menghiasnya dengan topping.

Ada beberapa perkara anda kena tahu, untuk menghasilkan kek yang terbaik:

1. Pukul telur sehingga kembang adalah penting untuk menghasilkan kek yang gebu
2. Gunakan api yang tidak terlalu kuat semasa mengukus kek. Api yang kuat menyebabkan kek merekah.
3. Sila ayak bahan-bahan yang perlu diayak. Pastikan semua digaul sebati & tidak berketul-ketul.
4. Sila gunakan whisk untuk resepi ini. Jangan guna mixer untuk mengelakkan kek jadi terlalu kembang/naik.
5. Untuk buat kek coklat lembap, sebaiknya dikukus daripada menggunakan oven. Kerana air kukus lah yang akan melembapkan kek ini.

*Gambar daripada Google Image. Tak sempat nak ambil gambar kek yang saya buat sebab lepas siap sebiji kek tu dah masuk dalam perut anak-anak saudara saya -_-

Sekian. Selamat mencuba!

Thursday, October 21, 2010

Beware with Your Cosmetics

Just a quick update. For those who are so in love with local products (cosmetics especially), please check the ingredients of every cosmetics you use & purchase. My friends are using them and yes, they do give immediate results. But the fact that they contain hazardous ingredients, not so many people are aware about this.

I'm not saying that local product is not good, but as far as I'm concern, I'm not a person who love to put something I don't trust on my face. No matter how bad my face is, I never use products that I don't trust. I rather use traditional methods on removing & reducing my acne/blemishes/breakouts and making my skin smoother (for those who want the traditional beauty tips pls request from me as they are my beauty secrets LOLJK). As I am one of the SCIENCE PEOPLE who is really into and involves in a lot of RESEARCHES of course I will only use products that were tested and undergone several researches before they are out for public.

A product that gives you instant magnificent result is suspicious to have dangerous substances. So please do not trust them so easily. Below just to name a few that have either hydroquinone or tretinoin or both (pls google yourself what are the effects of using both chemicals);

1. NV Toner Treatment No 1

2. NV Toner Treatment No 2

3. De Putih Night Cream

4. Felisa Gentle Peeling Solution

5. A.Vant Cream

6. Natasya Krim Herba

7. ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream

8. Reena's Astringen Lanjutan

9. O'Lynn Skin Lightening Cream

For more information and full list please click PEMBATALAN NOTIFIKASI PRODUK KOSMETIK ATAS ISU CAMPURPALSU

* For international products, please check under FDA or something equivalent to it

Hope this entry educates you, if not a lot, a little bit on science of cosmetics. And, you should and really should love and appreciate your natural beauty, my beloved readers!