Pages

Saturday, June 26, 2010

Resepi Popia Nestum (Dan Kerepek Nestum)


Popia Nestum biasanya dihidangkan pada hari raya. Sangat simple cara membuatnya. Bahan-bahannya pun murah & mudah didapati. Boleh cuba bg siapa-siapa yg suka buat kuih raya, kerepek dan sebagainya.

Bahan-bahan:

Minyak masak secukupnya
1 bungkus kulit popia
Telur
Nestum
Gula (dikisar)
Horlick/Susu tepung *

* optional

Potong kulit popia yg besar itu kepada bahagian-bahagian kecil. Kemudian, gulungkannya menjadi popia-popia yg sangat kecil. Untuk memastikan gulungan itu tidak terlerai, sapukan telur untuk melekatkannya.


Ini gambar acah-acah saja. Sila potong kecil-kecil sebelum menggulung ok. Jangan gulung besar-besar seperti gambar di atas.

Gaulkan nestum, gula, susu tepung & horlick dalam satu bekas (dengan ratio nestum:gula:susu tepung:horlick = 2:1:0.5:0.5**). Kemudian goreng kulit popia itu dalam minyak yg panas, angkat apabila kulit popia telah masak (berwarna kekuningan) & terus digaulkan dalam bekas yg berisi campuran nestum, gula dan sebagainya tadi.

** Ratio boleh diubah mengikut citarasa anda

Popia yg sudah sebati digaul boleh diasingkan ke dalam balang yg lain. Dan popia nestum anda telah pun siap.

Kerana aku & adikku membuat popia nestum ini pada waktu tengah malam & kami amat mengantuk, kami berhenti menggulung & terus memotong kulit popia ini kepada bahagian-bahagian kecil & terus menggorengnya. Proses yg sama tp hasilnya adalah kerepek nestum kerana tidak digulung seperti popia yg lain. :-)



Selamat mencuba! \(^_^)/

Monday, June 21, 2010

Perkataan-perkataan Lelaki TAK BOLEH CAKAP Kepada Perempuan

I've so many things to do. And they are more important. But I choose to update my blog instead. So, nah amik kau entri sorang perempuan yg dah tak update blog dia dekat 2 bulan LOLx.

Entri saya ini nak mengingatkan kepada lelaki-lelaki bahawa ada perkataan & soalan yang memang lelaki HARAM tanya pada perempuan. Haram as in jangan tanya la sbb nanti perempuan tu jd sedih or kecil hati, bukan Haram yg disisi Islam tu. I sebut Haram pasal I nak warning you guys not to do it at all.

Prof(lecturer) saya cakap ada 3 benda lelaki jangan tanya kat perempuan. Tapi depends la kan perempuan tu kisah ke tak. 3 benda itu adalah; 1- Umur, 2- Berat badan, 3- Status perkahwinan/hubungan. So faham-faham sendiri la kan, tak payah nak tanya banyak-banyak. Ada perempuan yg memang sensitif kalau tanya umur dia, sebab takut orang cakap tua. Lepas tu yg berat badan tu, sebab takut kantoi obese/berisi/banyak lemak extra. Dan yg ketiga tu, sebab kalau dah nampak tua tp still belum kahwin, macam malu la kan nk bgtau masih single. Konon la. Saya boleh la faham sikit2. Kalau cakap dengan perempuan yg open & confident dgn diri sendiri, tak kisah je kot kalau nak tanya. Kalau orang sensitif sila berjaga-jaga ye.

Ok jom kita pergi kepada perkataan sangat irritating, menjengkelkan kalau lelaki terkeluar dekat perempuan tu;

1. TUA
"Eh betul ke muka kau ni, nampak macam tua la". Kurang ajar je bunyinya ok. Semua orang aging and so do you my dear. Kalau perkataan 'tua' tu digantikan dengan 'matang' cam ok la. Kalau last time awak nampak/jumpa perempuan tu 10 years ago (contoh ms 16), don't expect muka dia ms 26 years old to be the same as she was 16. Tak masuk dek akal langsung, and please fikir logik, lgpun mengikut subjek anatomy & biology mana ada orang muka & body sama masa umur 15 vs 30. (Haaa, tu la sape suruh tak belajar Biology sampai universiti :-p)

2. ANAK DARA TUA
Please, never ever sebut perkataan ni pd perempuan. Kecil sgt hati bila dia dengar. Walaupun dia dah tua & belum kahwin, bukan dia yg nak jd macam tu. Dah takdir jodoh dia belum sampai. So please be don't say this word/sentence ok.

3. KEDUT
Kalau nampak muka perempuan tu berkedut, never ever sebut depan dia. Nanti dia sedih. Sebab perempuan akan rs sangat tua bila kedut sudah kelihatan.

4. MACAM PREGNANT
Kalau perempuan tu betul2 pregnant or baru pregnant, tidak mengapa anda menyebut perkataan ini. Tp kalau dia tengah tak pregnant, jgn sebut mcm ini ye, nnt terasa, sbb biasanya pregnant means body lg kembang/gemuk/berisi. Kalau nak cakap badan tu lebih besar drp sediakala, bgtau je tembam/makin berisi/makin sihat. Itu lebih sopan.

5. [sila isi sendiri]

Ok la. Ada lg perkataan2 lain tp malas nak tulis. Dah malas nak mengarang. Harap-harap boleh digest & reti-reti cari sendiri perkataan lain yg sensitif yg haram disebut kepada/dihadapan orang perempuan.

p/s: sorry entri ni byk short form. tulis dlm keadaan mengantok LOLs