Pages

Friday, February 26, 2010

Have you ever....


Have you ever loved someone
But the surrounding did not bless the love
And you had to let him go

Have you ever loved someone
But different personalities
Made both of you apart

Have you ever loved someone
But he/she suddenly went to someone else
And left you in chaos

Have you ever loved someone
But he/she has been taken already
And you just could pray that he/she will be happy always

Have you ever loved someone
But when it came to be more serious
He/she disappeared just like that

And... have you ever loved someone so much
That he/she will always be there for you all the time
Despite all the problems, he/she still stays
Despite all the challenges, he/she fights for it
Despite of the presence of someone else, he/she still goes for you
Despite of different personalities, he/she tries to understand you
And he/she wants to be with you for the rest of his/her life
Then, he/she is the one for you
That loves you so much, no matter what happen
Never let this person go
Love him/her like he/she loves you
Because this is your true love
That Allah made for you...

(^_^)

Tuesday, February 9, 2010

Sebab-sebab Utama Putus Cinta

Wah. Tajuk macam tak menarik. Ke menarik bagi kamu? Hahaha. Ok randomly terfikir untuk blog pasal ini memandangkan 2-3 bulan lepas macam-macam kes cerai & putus cinta yang aku dengar di kalangan orang-orang yang rapat dengan aku.

Ok. Sebab pertama; Sebab Tuhan nak tunjuk kat kita, hanya cinta kepada-Nya dan daripada-Nya yang akan kekal. Cinta pada manusia sedalam manapun tidak akan kekal. Itu hikmah yang Allah nak suruh kita mengerti. Allah nak bagitahu kita, nak bagi kita sedar yang tiada cinta se'sejati' cinta kepada & daripada Allah. Tidak pernah sekali-kali Allah tinggalkan kita walau macam mana kita susah pun. Tapi manusia, asal ada benda tidak kena sahaja, terus nak break up. See, cinta manusia tidak sejati kan?

Sebab kedua; orang ketiga. Seriously. Aku memang pantang benar dengan orang yang dah tahu siang-siang lelaki/perempuan yang dia suka tu suami/isteri/tunang/bf/gf orang tapi tetap nak rampas juga. Siapa-siapa yg macam tu boleh la berkawan dengan Pasha Sendat, Kemek Suheza dan yg sewaktu dengannya. Kot ye pun nak mengorat, tunggu la mereka break up, cerai, putus tunang(& yg sewaktu dgnnya dulu). Biar la orang tak nampak kita rampas. Acece. Macam mengajar pula. Tp betul. Kau rampas hak org, org rampas balik hak kau nnt. Ataupun Allah akan rampas balik. Kan balasan Allah itu pasti. So tak payah susah-susahkan diri nak mengelakkan diri daripada balasan Allah. Pastu kalau la pasangan kita nak tinggalkan kita kerana orang ketiga, biarkan dia, tak payah pujuk-pujuk dia kembali kat kita, ok. Ingat, biarkan mereka dengan labu-labunya. Kah kah kah.

Sebab ketiga; sudah tiada perasaan. Aku pernah tengok member aku bercerai kerana isterinya sudah tiada perasaan terhadap suaminya. Gila ke apa? Suddenly tiada perasaan. Are you out of your mind? Aku tak tahula atas dasar apa cinta tu. Tapi yang aku tahu & percaya, cinta kerana Allah, itulah cinta yang sebenar-benarnya, yg akan kekal lama. Tidak akan hilang perasaan cinta itu walaupun sudah tidak cantik kerana tua, atau sudah sakit tidak lg sihat seperti dulu, mahupun sudah tidak kaya seperti sebelumnya.

Sebab keempat; curang. Ada link dengan sebab kedua tadi. Malas la nak komen panjang-panjang yg ni. Aku memang tak suka berkawan dengan orang-orang curang aka playboy/playgirl. Tak kuasa aku nak menasihatkan dieorang. Korang jaga-jaga, ada org cakap, once a playboy, forever a playboy. Contohnya Normeni Hakumi si buaya longkang tu. Kalau dah playboy, lepas kahwin pun takkan habis lagi perangainya tu. Jaga-jaga la sebab orang playboy/playgirl ni pandai berkata-kata aka mulut manis. Jangan termasuk perangkap diaorang ye.

Sebab kelima; perkara-perkara bukan diri kita; contohnya ibu bapa tak berapa suka, or ibu bapa tak nak kita kahwin orang jauh-jauh, or mak kita tak berkenan perangai dia sebab dia tak tahu malu. Macam tu la lebih kurang. Kalau parents cakap tak berapa suka, korang tak payah la couple lama-lama. Break up je. Kecuali la kalau korang berjaya meyakinkan kepada parents korang bahawa cinta korang adalah cinta sejati. Acecece. Kalau dah jodoh tak kemana ok.

Macam-macam lagi la punca perpisahan sebenarnya tapi aku malas nak meleret-leret. Yang pasti, kalau dah kena tinggal tu, tak payah toleh ke belakang aka Jangan Pandang Belakang, biarkan luncai dengan labu-labunya. Tak payah merayu-rayu untuk dia kembali kepada anda. Nonsense. Anda akan dapat orang yang beribu-ribu kali ganda lebih baik daripadanya.

To those yang mahu tips untuk mendapatkan ex-boyfriend/ex-girlfriend kembali, tengok sini. Agak menjadi menurut orang-orang yang mengamalkannya la. Kalau ada jodoh tidak kemana. Ingat tu.

Yang penting, cinta kepada pencipta kita, Allah yang Satu. Confirm tidak akan pernah kehilangannya. Semoga kita terus dalam rahmat & kasih sayang Allah amin. (",)