Pages

Sunday, January 31, 2010

Alasan-alasan untuk putus sahabat


Sungguh kecewa apabila orang yg anda berkawan dan menganggapnya kawan memutuskan persahabatan anda begitu sahaja. Berikut merupakan alasan-alasan kukuh untuk putus kawan (kononnya la);

1. Putus kawan sebab ada awek. Dalam kes ni, selama bertahun-tahun sebelum dia ada awek, bukan main lagi lepak-lepak dengan kita, sampai nak makan pun suruh satu geng teman. Bila dah ada awek je, terus tak ingat membe, konon nak jaga hati awek. Please ok, nonsense. Macam la kita nak mengorat dia kan. Kalau la ko break up dengan awek kau, siapa yg kau cari? Kawan juga kan!

2. Putus kawan sebab dah bertunang. Perkara ni normal. Perlu menjaga hati tunang masing-masing. Aku faham. Tapi realistik la, jgn sampai kat Friendster and Facebook pun nak delete kita. Hairan juga aku. Macam alien pulak rasa. Btw, to all jejaka-jejaka out there, kalau kawan perempuan anda bertunang, jangan ganggu and ngorat dia ok. Cukup la setakat kawan biasa-biasa aje. Nak lepak sekali pun tunang dia join sekali, baru orang tak fitnah bukan-bukan. Huhu.

3. Putus kawan sebab kahwin. Benda ni normal, especially to wanita la. Sebab lepas kahwin dah ada suami kena jaga sampai tak sempat nak bersosial. Ngeh3. Kalau member-member kamceng sgt2 lps kahwin tak contact langsung, normal la tu ok. Tapi jangan sombong la, ingat tu. Sms la jarang2 sekali. Bila jumpa balik, sila cakap macam member kamceng seperti biasa. Nanti orang cakap lepas kahwin ko lagi teruk hahaha.

4. Putus kawan sebab break-up. Hehehehe. This one is common. Tapi as you grow up, please kawan balik la dengan all you ex-bf/ex-gf. Tiada maknanya nak berdendam or gaduh2. Sudah tiada jodoh kan. Sebenarnya kalau anda bergaduh & still tak nak berkawan dengan your ex, itu melambangkan anda belum matang. So, sila matang seiring dengan usia ye.

5. Putus kawan sebab bergaduh besar pada masa silam. Yang ini banyak kita dengar. Tapi, sebagai manusia, sampai ke suatu ketika, automatically terasa tau untuk maafkan orang tu, dan berkawan balik dengan orang yg buat salah kat kita tu, walaupun kesalahannya amatlah besar sebesar dinasour (ok aku exaggerate). Ye la kan, takkan sampai tua nak bermasam muka. Just forgive and forget ok.

Apapun yg berlaku ke atas anda sehingga anda putus kawan atau kehilangan kawan, anda buat2 tak tahu je. Haha. Teruskan kehidupan kerana banyak lagi kawan2 kita yg awesome yg masih bersama kita. Sesungguhnya memutuskan ukhuwah itu amatlah tidak digalakkan. Remember, forgive them, and forget their mistakes. Dan peringatan terakhir saya, pesanan keramat daripada arwah moyang saya, "Kalau kita nak orang sayangkan kita, kita mestilah sayangkan semua orang dan benda dalam dunia ni". Hehehehe. Dan biarlah persahabatan kita kerana Allah, kerana itulah persahabatan yang sebenar2 persahabatan...

Picture taken from Morentalisa

Insya-Allah. (^_-)

Friday, January 22, 2010

Because Allah Knows The Best

Picture courtesy of Simply Said Signs


Allah knows what is the best for you
What you can go through
And what you cannot
Which pathway is the best for you
Allah will not show you the wrong track
That will make you suffer later

Allah knows who is the best for you
Who we can be with you all the time
Who will be there for you when you need them
And who will never leave you for no reasons
Allah knows better and believe that
He will give you the best person
That will never be apart from you or hurt you

Allah knows where is the best for you
Where you have to be
In order for you to be a better servant for Him
For you to be a servant that will never forget Him
For you not to be arrogant when you are rich
For you not to be proud of yourself when you win

Believe in Allah
Not only in the way you talk
Not only through your appearance
Not only in your writing & words also
But in your heart truthfully
Be kind to His other servants also
And never to hurt others
So that the love you get from Allah
Will be complete and continuous

Insha-Allah

(",)

Wednesday, January 6, 2010

Pelajaran Hidup Yang Tidak Boleh Dibeli Dengan Wang Ringgit

Masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru. Walaupun sudah 6 Januari 2010 hari ini. Semoga tahun ini menjadi tahun yang lebih baik untuk kita semua berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Membesar menjadi seorang perempuan yang berumur 25 tahun pada 2010 ini (atau 24 tahun 2 bulan secara lebih tepat), banyak pengalaman hidup yang saya pelajari. Secara langsung atau tidak langsung. Pengalaman-pengalaman hidup yang dilalui menjadikan saya seorang yang lebih matang, jika tidak secara fizikal pun, tetapi matang dari segi pemikiran. Seperti kata Prof yang mengajar saya, pengalaman yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit. Mari kita sama-sama lihat apa yang telah Cik Akmar pelajari sepanjang tahun lalu...

1. Saya belajar untuk lebih bersyukur dengan apa yang saya ada. Tidak untuk merungut atas apa yang saya tiada atau tidak mampu memiliki. Melihat keadaan orang-orang yang sakit dan papa sampai tahap tidak boleh makan, saya sedar saya sangat bertuah diberi nikmat yang banyak oleh Allah yang saya selalu lupa. Nikmat makan sedap-sedap, nikmat kasih sayang keluarga & kawan-kawan, nikmat peluang untuk menambah ilmu dan banyak lagi. Saya sangat bersyukur atas semuanya.


2. Saya belajar untuk menghargai orang di sekeliling saya, terutamanya orang-orang yang saya sayang. Kerana saya tidak tahu sampai bilakah mereka akan bersama saya atau sampai bilakah saya bersama mereka. Kehilangan ahli keluarga terdekat yang muda & sihat secara tiba-tiba benar-benar menyentap hati saya. Saya tidak mahu menyesal kerana tidak sempat mengucapkan kata-kata penuh kasih sayang buat mereka yang saya sangat kasihkan dalam hidup saya, iaitu mak, ayah, adik beradik, orang tersayang, kawan-kawan dan guru-guru, pensyarah-pensyarah saya.


3. Saya belajar untuk tidak membina kebahagiaan diri sendiri di atas airmata orang lain. Tidak untuk membahagiakan diri saya dengan keadaan orang lain mengalirkan airmata. Contohnya, melukakan hati seorang perempuan lain hanya kerana ingin membahagiakan hati sendiri. Kerana saya sedar betapa peritnya airmata itu. Saya mahu membina kebahagiaan dalam keadaan yang menggembirakan orang di sekeliling saya juga. Kerana sekali kita melukakan hati orang, Allah yang Maha Adil pasti akan memberi balasan setimpal. Dan balasan itu biasanya lebih 'dalam'. Saya tidak mahu perkara sebegitu terjadi kepada saya dan anda. Nau'zubillah.


4. Saya belajar bahawa duit bukan segalanya. Duit tidak akan sekali-kali mampu membeli kebahagiaan. Memang hidup kita memerlukan duit tapi kita tidak akan pernah bawa duit tu sampai ke kubur kita. Begitu juga dengan pangkat & harta lain. Yang kita bawa hanyalah amalan-amalan & ilmu-ilmu yang kita manfaatkan. Poor or rich, we'll end up the same place.


5. Saya belajar untuk tidak bersikap kurang ajar apabila orang meminta pertolongan daripada kita. Jika tidak mahu menolong, sekurang-kurangnya berkatalah "Insya-Allah saya akan cuba" atau "Saya akan cuba tapi tidak boleh janji", bukannya membuat lawak bodoh atas pertolongan yang diminta itu. Kerana kalau kita memberi harapan kepada orang lain, secara tidak langsung kita telah menceriakan harinya, walaupun secara tidak sengaja. Ingatlah bahawa apabila kita menolong orang lain, Allah akan menolong & mempermudahkan urusan kita nanti.


Inilah sedikit sebanyak yang dipelajari sepanjang 2009. Semoga memberi manfaat kepada para pembaca sekalian. Sekian.