Pages

Sunday, July 4, 2010

Bola 2010



Aku bukannya suka sangat tengok bola. Bagi aku kelakar, duk tengok 22 lelaki berebut bola dalam 1 padang. Dari kecil lagi aku cakap macam tu. Tp bila time perlawanan bola yg best, aku tengok. Contohnya Perlawanan Akhir Piala Malaysia ke (takdela best pun tp kalau Terengganu masuk of course aku tengok sebab nak sokong negeri sendiri Lol) or Piala Dunia macam sekarang ni.

Setiap kali datang Piala Dunia, mesti aku pilih 1 team. Dulu-dulu randomly. Sekarang random juga tapi kurang sikit la ahaks. Of course tak nak sama team favourite dgn abang & adik-adik. Ayah aku berahsia team mana dia suka, so aku pun tak tahu. Tanya cik abang, dia suka France. Tp France dah balik rumah ye abang. Brazil adik aku pun dah kena balik. Dah takde rezeki kot bak kata orang Islam.

Aku pilih Sepanyol. Atau Spain dalam bahasa omputih. Kalau singkatan dia, jadi ESP. Ada sebab kenapa aku pilih Sepanyol. Bukan kerana pemain-pemainnya ramai yg ada rupa dan bergaya tapi sebab Sepanyol merupakan antara pasukan Europe yg paling bagus. In fact ranking Sepanyol dalam dunia tu dalam nombor 1-2 sekarang. Top la kan. So faham-faham la kenapa aku sokong Sepanyol.

Semalam aku sokong Argentina, tapi kalah. Bak kata adik aku, team aku sokong selalu je kalah. Kurang asam betul adik aku. Argentina hampeh. Defense dia lemah. Patutnya dah kena tau awal-awal kuat macam mana defense Jerman supaya lebih bersedia. Tengok Jerman main semalam memang best. No wonder Jerman skor 4 gol. Hari tu mereka kalahkan England pun garang juga. Jerman main memang semangat, macam main final gitu.

Next match Sepanyol vs Jerman. Aku memang suka Sepanyol, tapi aku cuak nak tengok mereka lawan Jerman yg gagah tu. Aku harap Sepanyol dah belajar & tengok macam mana Jerman laukkan Argentina & England dan lebih bersedia nanti. Kalau Sepanyol main macam Argentina malam tadi, memang aku terus tukar sokong team Jerman on the spot nanti Lol. Eh macam talam 2 muka je bunyinya.

Nanti kita tengok team mana masuk akhir. Uruguay or Netherland or Germany or Spain. Mana-mana yang menang World Cup pun, aku tak dapat faedah pun. Cuma boleh tengok team mana paling best. Hehe. Sama-sama kita saksikan negara mana yg bakal merangkul Piala Dunia 2010. O yay~

4 comments:

ihsan_huhu said...

aku dari dlu sapot oranje, tp aku rs germany menang r. spain sure kne lauk nyer nnt

~Kmar~ said...

tu le psl. jerman kuat gile. aku taknak menaruh hrpn tinggi kat espana, nnt aku kecewa. kalau jerman menang world cup 2010 pun, tak hairan. hmm.

~pinkylixi0uz~ said...

g0 Germany! hehe +_-

~Kmar~ said...

YES YES SPAIN MADE IT TO THE FINAL!

*cehhh gile emo aku smpai tulis capslock LOL*