Pages

Monday, June 21, 2010

Perkataan-perkataan Lelaki TAK BOLEH CAKAP Kepada Perempuan

I've so many things to do. And they are more important. But I choose to update my blog instead. So, nah amik kau entri sorang perempuan yg dah tak update blog dia dekat 2 bulan LOLx.

Entri saya ini nak mengingatkan kepada lelaki-lelaki bahawa ada perkataan & soalan yang memang lelaki HARAM tanya pada perempuan. Haram as in jangan tanya la sbb nanti perempuan tu jd sedih or kecil hati, bukan Haram yg disisi Islam tu. I sebut Haram pasal I nak warning you guys not to do it at all.

Prof(lecturer) saya cakap ada 3 benda lelaki jangan tanya kat perempuan. Tapi depends la kan perempuan tu kisah ke tak. 3 benda itu adalah; 1- Umur, 2- Berat badan, 3- Status perkahwinan/hubungan. So faham-faham sendiri la kan, tak payah nak tanya banyak-banyak. Ada perempuan yg memang sensitif kalau tanya umur dia, sebab takut orang cakap tua. Lepas tu yg berat badan tu, sebab takut kantoi obese/berisi/banyak lemak extra. Dan yg ketiga tu, sebab kalau dah nampak tua tp still belum kahwin, macam malu la kan nk bgtau masih single. Konon la. Saya boleh la faham sikit2. Kalau cakap dengan perempuan yg open & confident dgn diri sendiri, tak kisah je kot kalau nak tanya. Kalau orang sensitif sila berjaga-jaga ye.

Ok jom kita pergi kepada perkataan sangat irritating, menjengkelkan kalau lelaki terkeluar dekat perempuan tu;

1. TUA
"Eh betul ke muka kau ni, nampak macam tua la". Kurang ajar je bunyinya ok. Semua orang aging and so do you my dear. Kalau perkataan 'tua' tu digantikan dengan 'matang' cam ok la. Kalau last time awak nampak/jumpa perempuan tu 10 years ago (contoh ms 16), don't expect muka dia ms 26 years old to be the same as she was 16. Tak masuk dek akal langsung, and please fikir logik, lgpun mengikut subjek anatomy & biology mana ada orang muka & body sama masa umur 15 vs 30. (Haaa, tu la sape suruh tak belajar Biology sampai universiti :-p)

2. ANAK DARA TUA
Please, never ever sebut perkataan ni pd perempuan. Kecil sgt hati bila dia dengar. Walaupun dia dah tua & belum kahwin, bukan dia yg nak jd macam tu. Dah takdir jodoh dia belum sampai. So please be don't say this word/sentence ok.

3. KEDUT
Kalau nampak muka perempuan tu berkedut, never ever sebut depan dia. Nanti dia sedih. Sebab perempuan akan rs sangat tua bila kedut sudah kelihatan.

4. MACAM PREGNANT
Kalau perempuan tu betul2 pregnant or baru pregnant, tidak mengapa anda menyebut perkataan ini. Tp kalau dia tengah tak pregnant, jgn sebut mcm ini ye, nnt terasa, sbb biasanya pregnant means body lg kembang/gemuk/berisi. Kalau nak cakap badan tu lebih besar drp sediakala, bgtau je tembam/makin berisi/makin sihat. Itu lebih sopan.

5. [sila isi sendiri]

Ok la. Ada lg perkataan2 lain tp malas nak tulis. Dah malas nak mengarang. Harap-harap boleh digest & reti-reti cari sendiri perkataan lain yg sensitif yg haram disebut kepada/dihadapan orang perempuan.

p/s: sorry entri ni byk short form. tulis dlm keadaan mengantok LOLs

4 comments:

Miss Aida said...

LOL. This entry is funny - like Guide to Women 101. You would think some people would have more common sense.. but sometimes, not quite.

~Kmar~ said...

haha. tat's why i wrote this entry. i want to educate those guys without common sense LOL. i hope they'll have more common sense after this.

Nyetok said...

kawan pernah tanya perempuan pasal kentut dia... adoiyaii http://nyetok.com/2010/02/hikayat-kisah-seribu-benar-aku-dan-perempuan-itu/

~Kmar~ said...

haha, tu boleh isi kat nombor 5 :-D