Pages

Monday, March 22, 2010

Jangan Berlagak

Disclaimer: Entri ini mungkin kasar. Kepada siapa-siapa yang fragile, sensitive & yang sewaktu dengannya, dipersilakan skip entri ini.

Kenapa kita tidak boleh berlagak dengan apa yang kita ada. Sebab itu namanya riak. Jadi jauhi diri anda daripada sifat mazmumah bernama RIAK.


1. Tidak perlu berlagak jika anda dapat straight A1s masa SPM. Ataupun dapat CGPA 4.00 ketika undergraduate study. Itu semua adalah rezeki anda yang Allah bagi. Jadi cara untuk tidak berlagak adalah dengan berkongsi ilmu dengan kawan-kawan anda yang memerlukan bantuan anda.


2. Tidak perlu berlagak jika anda ada barang-barang berjenama yang mahal berpuluh ribu. Sebab itu semua harta pinjaman Allah kepada anda. Gunakan wang anda dengan sebaiknya dan tolong orang yang memerlukan, bukan dengan menghabiskannya dengan membeli barang-barang mahal yang anda pakai pun setahun sekali. Paling tidak tahan, beli barang keperluan yang mahal tapi hutang dengan bank beribu riban. Adakah itu kaya? [Sila jawab sendiri]


3. Tidak perlu berlagak jika anda cantik, mahupun menunjuk-nunjuk. Kecantikan fizikal adalah sementara. Bila anda tua nanti kedut-kedut kerepot juga. Sampai pertengahan umur pun sudah kertu. Yang lebih penting adalah kecantikan hati. Kerana Allah dan orang sekeliling anda menilai yang disitu, bukan secara fizikal.

4. Tidak perlu berlagak jika anda mempunyai boyfriend atau suami, dan menunjuk-nunjuk pada kawan-kawan yang masih single. Mengambil gambar setiap kali anda ngedate dan menayangkannya di Facebook dan blog. Lagi-lagi yang tengah lovey dovey, sama-sama syok sendiri saja dalam blog dan Facebook. Bosan i. Kalau gambar dengan suami tidak mengapalah, itu perkara biasa. [Bukan sebab jealous, tapi menyampah]


Ok tu je nak membebel kali ini. Lain kali saya bebel lagi. Sekian terima kasih. :-p

12 comments:

Azalia Suhaimi said...

Macam mana nak bezakan orang yang sincerely happy and excited over something, dengan orang yang berlagak?

Kalau seseorang tu sincerely happy sangat with an achievement and naturally squeals at his/her blog/fb, "SAYA DAPAT STRAIGHT A'S ALHAMDULILLAHHH"...
Is the act of announcing it, jadi macam berlagak?

Kalau kawan kita happy and he/she announces a happy news to us, we'd be happy for them. But yeah, there is that line where the idea of announcing a kelebihan would become macam berlagak, and some would get annoyed.

So where do we draw the line between being sincerely excited and being boastful?

Hm sorry tiba2 post macam2 pulak soalan dekat sini haha, but your entry just made me wonder on it. On where we draw the line. Oh well.

Have a good week, babe! :)

P/S- I love that picture you got from Suezen tu!

wahidakhairy said...

nak komen jugak lah...hehe...

from my point of view plak..i rasa dunia blog n facebook ni terlalu transparent sampai every single thing nak disclose which is for me NORMAL...i dont think sume tu bcoz of RIAK, BOASTFUL or so on..juz nak share je tu..dunia skrg x mcm dulu, secretive in nature...so kita kena tahu menilai which one riak n which one juz for sharing...

tu je nak komen...sorry ye cik kmar if ade yg tersinggung ke ape ke..juz nk express my view je...thanks n hopefully Allah will always be wif us, guiding us to the right path...InsyaAllah...Ameen...

FarHa said...

berlagak?? menunjuk2?? hemm terkadang terkena kat diri sendiri...tp tak de niat nak berlagak pon...sedar tuk diri sendiri...

tp kalo gambo yg mcm nak berpeluk2 tu tak yah laa nak tunjuk...nyampah gak org tgk...kalo dah kawen tu tak lakk nak pelok2..dunia dah terbalik kot hehe

ihsan_huhu said...

kecantikan fizikal adalah sementara?

tgk sandra bullock la weih, still hot ass pe dh tua pon

Cik Kmar said...

yaya: wah panjangnya komen yaya. obviously, kita boleh bezakan orang yg excited & share good news with everyone vs orang yg mmg berlagak. so dlm kes ni kena bersangka baik kat orang. certain ppl je yg mmg berlagak, not all ;-)

wahida: mmg bnda byk expose kat dunia maya skrg, just the way ppl express it. most of my friends, they tak berlagak dgn apa yg dia ada & i dun say they berlagak if they announce everything on internet. cuma ada some yg mmg bila dieorg bcakap pun kita rs mnyampah. so they way you express it is very important.

farha: kema pun terkena kdg2. hehe. gambo berpeluk2 ngn bf tu biar le dieorg, dh besor reti2 la nk pkir sndiri dosa pahala :D

ihsan: sandra bullock umur mkin tua stgi tua jgk weh :-p

Miss Rouge said...

hehe adakah in particular no 4 tuhh? :P

ihsan, mana ada snrda bullock tue! 40 is the new 20 ok! hahaa

Cik Kmar said...

rusy: yg no 4 tu x ditujukn pd sape2. sape mkn cili dia rs pedasnya :D

Anonymous said...

Kmar, I looove this entry. Aku pun takut if i have ever been perceived as "berlagak" dalam FB. Like Azalia said, where do we draw the line? Sometimes kita nak bgtau perkembangan terbaru kita to the friends/family who live miles away.
And I agree with Kmar's reply that the way kita tulis status FB tells a lot about us, in this case, whether kita ni berlagak or just sharing a good news.

For example point number 1.
Sincere status:
[Alhamdulillah, aku dapat first class Honours].

Boastful status:
[Which uni to go for postgrad? Oxford/Harvard/MIT/Yale? Help..I've got so many offer letters from the top unis and I dunno which one to choose from.]

Point number 4.

Sincere:
[Alhamdulillah I am now happily married to Y]

Boastful (dan menggelikan):
[X is finally married to her dearest hubby Y and can't wait to go to Paris for a super hot & exciting honeymoon. Yeahhhh]

Hahaha..boleh x?

ilmadewiputri said...

btw, mamau ni. Aku yg tulis komen Anonymous panjang tu

Cik Kmar said...

wah mamau panjangnya komen ko hehehe. thnx for sharing the examples, mmg itu yg kita maksudkan where do we draw the line utk berlagak or share our happy news.

more examples:

Point 1: I'm graduating with 1st class honours [BERLAGAK]; Alhamdulillah I'm happy that graduating soon [TIDAK BERLAGAK]

Point 2: I just bought my latest LV handbag [BERLAGAK]

Point 4: *uploading pictures of hugs & kisses for every date you have with your boyfriend* [IRRITATING]

:-D

FarHa said...

perbincangan yg hangat heheh..suke3!!

Point 1: I'm graduating with 1st class honours [BERLAGAK]; Alhamdulillah I'm happy that graduating soon [TIDAK BERLAGAK]

point nih mcm terkena lak..sbb sy memang de aim nak graduat with first class...hemm berlagak gak ke?? waaaa tp idok lee nak bgtahu...kalo dpt rase nak share gak ngan kengkawan lain hehe...

so far..what ever dieorg tulis pon sebenarnye bergantung kepada niat...tu yg kite tak leh nak detect...

kadang kite rase ayat tu ayat berlagak..tp adakah die betul2 nak riak??

hehe my opinion je lah...depends pada masing2 nak mentfsirkan sesuatu ayat tu...

sbb sy penah gak sy sound some1..siap tunjuk kad matrik yg die nih lec...sy ckp ai awak sorg je ke yg jadi lec?? org yg de PHD pon tak de nak tunjuk2..ni setakat dip je dah jd lec nak tunjuk2...hahah agak jht jgk laa nak sound direct g2 kan hehe..

so pe pendpt kemar???

Anonymous said...

Yep..point no 4 is soo true..do they understand the aim of blogging?? some of bloggers nowadays really like to expose themselves over de limit esp 4 those who hv couples..upload unnecessary photo and etc..no need to do that laa...i saw in facebook also...annoyed with dat attitude..