Pages

Tuesday, February 9, 2010

Sebab-sebab Utama Putus Cinta

Wah. Tajuk macam tak menarik. Ke menarik bagi kamu? Hahaha. Ok randomly terfikir untuk blog pasal ini memandangkan 2-3 bulan lepas macam-macam kes cerai & putus cinta yang aku dengar di kalangan orang-orang yang rapat dengan aku.

Ok. Sebab pertama; Sebab Tuhan nak tunjuk kat kita, hanya cinta kepada-Nya dan daripada-Nya yang akan kekal. Cinta pada manusia sedalam manapun tidak akan kekal. Itu hikmah yang Allah nak suruh kita mengerti. Allah nak bagitahu kita, nak bagi kita sedar yang tiada cinta se'sejati' cinta kepada & daripada Allah. Tidak pernah sekali-kali Allah tinggalkan kita walau macam mana kita susah pun. Tapi manusia, asal ada benda tidak kena sahaja, terus nak break up. See, cinta manusia tidak sejati kan?

Sebab kedua; orang ketiga. Seriously. Aku memang pantang benar dengan orang yang dah tahu siang-siang lelaki/perempuan yang dia suka tu suami/isteri/tunang/bf/gf orang tapi tetap nak rampas juga. Siapa-siapa yg macam tu boleh la berkawan dengan Pasha Sendat, Kemek Suheza dan yg sewaktu dengannya. Kot ye pun nak mengorat, tunggu la mereka break up, cerai, putus tunang(& yg sewaktu dgnnya dulu). Biar la orang tak nampak kita rampas. Acece. Macam mengajar pula. Tp betul. Kau rampas hak org, org rampas balik hak kau nnt. Ataupun Allah akan rampas balik. Kan balasan Allah itu pasti. So tak payah susah-susahkan diri nak mengelakkan diri daripada balasan Allah. Pastu kalau la pasangan kita nak tinggalkan kita kerana orang ketiga, biarkan dia, tak payah pujuk-pujuk dia kembali kat kita, ok. Ingat, biarkan mereka dengan labu-labunya. Kah kah kah.

Sebab ketiga; sudah tiada perasaan. Aku pernah tengok member aku bercerai kerana isterinya sudah tiada perasaan terhadap suaminya. Gila ke apa? Suddenly tiada perasaan. Are you out of your mind? Aku tak tahula atas dasar apa cinta tu. Tapi yang aku tahu & percaya, cinta kerana Allah, itulah cinta yang sebenar-benarnya, yg akan kekal lama. Tidak akan hilang perasaan cinta itu walaupun sudah tidak cantik kerana tua, atau sudah sakit tidak lg sihat seperti dulu, mahupun sudah tidak kaya seperti sebelumnya.

Sebab keempat; curang. Ada link dengan sebab kedua tadi. Malas la nak komen panjang-panjang yg ni. Aku memang tak suka berkawan dengan orang-orang curang aka playboy/playgirl. Tak kuasa aku nak menasihatkan dieorang. Korang jaga-jaga, ada org cakap, once a playboy, forever a playboy. Contohnya Normeni Hakumi si buaya longkang tu. Kalau dah playboy, lepas kahwin pun takkan habis lagi perangainya tu. Jaga-jaga la sebab orang playboy/playgirl ni pandai berkata-kata aka mulut manis. Jangan termasuk perangkap diaorang ye.

Sebab kelima; perkara-perkara bukan diri kita; contohnya ibu bapa tak berapa suka, or ibu bapa tak nak kita kahwin orang jauh-jauh, or mak kita tak berkenan perangai dia sebab dia tak tahu malu. Macam tu la lebih kurang. Kalau parents cakap tak berapa suka, korang tak payah la couple lama-lama. Break up je. Kecuali la kalau korang berjaya meyakinkan kepada parents korang bahawa cinta korang adalah cinta sejati. Acecece. Kalau dah jodoh tak kemana ok.

Macam-macam lagi la punca perpisahan sebenarnya tapi aku malas nak meleret-leret. Yang pasti, kalau dah kena tinggal tu, tak payah toleh ke belakang aka Jangan Pandang Belakang, biarkan luncai dengan labu-labunya. Tak payah merayu-rayu untuk dia kembali kepada anda. Nonsense. Anda akan dapat orang yang beribu-ribu kali ganda lebih baik daripadanya.

To those yang mahu tips untuk mendapatkan ex-boyfriend/ex-girlfriend kembali, tengok sini. Agak menjadi menurut orang-orang yang mengamalkannya la. Kalau ada jodoh tidak kemana. Ingat tu.

Yang penting, cinta kepada pencipta kita, Allah yang Satu. Confirm tidak akan pernah kehilangannya. Semoga kita terus dalam rahmat & kasih sayang Allah amin. (",)

6 comments:

FarHa said...

yeahh tajuk yg menrik minat hehe...

sebba ke3 tu kan..aritu masa g kursus kawen..peceramah tuh ada ckp, "cinta itu bukan kasih syg, cinta itu hadir selepas ikatan yg sah" soo kalo kate tak de perasaan tu org tu mcm dah mereng kot...sbb konon b4 kawen bercinta macm nak rakk...tup2 after kawen cerai berai..hemm pikir2 lah..

sebb k5 tu plak..memang betul pon...sbb benda sy dah lalui n dah rse mcm mana kalo hubungan kite tak direstui...so kalo nak pilih pasangan tuhh yg paling utama restu mak ayah...sbb masa kursus aritu pon..penceramah ada ckp, 80% kec penceraian berlaku adalah kerana tak de restu mak ayah...

hehe sekdr berkongsi pendpt...

thats all~~~

ihsan_huhu said...

fuih ko nih gle expert

ps: cun pe memey tuh lek r hahaha

wahidakhairy said...

uiks..k'ma..hebat tol analysing pnca2 keretakan perhubungan..byk yg tersirat ttg artis kita plak tu..sweet2..apa2 pun, percaya lah pada jodoh Allah..itu yg terbaik...peace!!

Cik Kmar said...

farha: thnx krn bkongsi pndpt :-)

ihsan: x expert la, biasa2 je

wahida: yup. jodoh yg Allah tentukan, itu yg tbaik. :-)

FarHa said...

hehehe..emm ada satu ag laa kmar..

sebenrnye kes cerai berai ih memang byk yg berlaku..tp yg glemornye tang artis2 nih sbb dieorg kan public finger...tu mcm kite tgk agak kesoh..org awam pon ada byk kes jgk...

ni pon sbb lec sy nih memang asal hakim...tu yg sy tahu gakk..

per2 pon kite kena igt..nak wat sesuatu majlis tu jgn sampai nampak kite nih riak..means..sesuatu majlis tu jgn sampai hari k3..emm panjng kao nak discuss hal nih...

jadi2 same2 lahh kite dalami ilmu islam...isnya-alahh semuanya aman dan tenteramm....

hehe setakat nih dulu

Cik Kmar said...

farha, betul kata2 awak tu. saman-samalah kita dalami ilmu islam, insya-Allah semuanya aman & tenteram :-)