Pages

Tuesday, October 20, 2009

Golongan-golongan Menjengkelkan Dalam Facebook (& yang sewaktu dengannya)

I should be studying for my coming exam or at least doing the statistical analysis for my friend's research right now, but I end up with updating my blog. What the? Demn. Heh.

Ok. Berbalik kepada tajuk. Saya nak highlight sikit la golongan-golongan menjengkelkan dalam Facebook (and other networking websites too). As Facebook paling tengah glamour sekarang, I concentrate more on Facebook.

Beberapa golongan menjengkelkan dalam Facebook;

1. Orang yang update status nya sampai 30 kali sehari (ok I exaggerate). Stok-stok yang update status every few hours. Do you know that not all people want to read your status 20 times per day?

2. Orang yang upload semua gambar dia dalam Facebook. Have some privacy in your life dear. Banyak perkara kita kena simpan untuk diri sendiri & orang-orang tersayang sahaja. Tak perlu bagitahu semua or tunjuk everything pasal kita. Especially golongan-golongan yg gambar pakai bikini pun nak letak kat Facebook. That type of pictures simpan to yourselves dear, not all people open minded nak tengok gambar you berbikini. Karang keluar dalam forum gosip pasal gambar you siapa yg susah? You juga.....


3. Orang yg dekat info profile dia semua kejayaan nak bagitahu. Mak aih. Sampai average marks 90 lebih pun nak kena tulis. Tak payah la adik, meluat orang tengok. Hehehehe. Akak bukan jeles, tapi ingatkan you all, jangan riak ok.


4. Orang yg jenis stalker. Stalker ke arah yg tidak baik. Berhati-hati dengan golongan ini. Mereka masuk Facebook kita sebab nak cari rahsia kita. Make sure cuma approve friend orang-orang yg dikenali sahaja. Or at least, buat 1 group dalam friend list yg mengasingkan mereka daripada melihat gambar-gambar & perkembangan kita.

5. Orang yg buat semua kuiz lepas tu publish semua yg dia buat. (Aku pun selalu buat gak tp dah agak insaf walaupun masih melakukannya hahahaha). I think result yg kita dapat tu tak payah la publish kot, simpan kat kita sudah. Ada orang yg memang anti sungguh dengan peminat-peminat kuiz ni (tapi bukan saya la). So demi orang-orang yg tidak berapa suka kuiz ini, kurangkan kekerapan anda mem'publish' result kuiz supaya anda tidak menjadi orang yg menjengkelkan dimata mereka ok.


Sekian sahaja pendapat saya untuk kali ini. Jumpa lagi di entry yg akan datang. :-)

Friday, October 16, 2009

Love verse Lust

Taken from Aliaa's Facebook