Pages

Saturday, May 30, 2009

Petua Mengekalkan Keayuan Bagi Gadis-gadis


1. Menjaga kejelitaan semulajadi (natural beauty) dengan tidak memakai bahan-bahan luaran tetapi menjaga emosi, fizikal dan mental. Gunakan masa untuk perkara yang berfaedah dan tentukan wawasan secara objektif, jangan banyak angan-angan. Tidur awal setiap malam dan bangun awal setiap pagi untuk solat subuh. Jangan tidur siang hari.

2. Menjaga suara. Latih diri bercakap dengan nada yang lembut, tidak sengau atau suaranya terlalu kuat.

3. Menjaga cara berkata-kata. Biasakan menggunakan perkataan yang melambangkan keluhuran budi seperti ‘tolong’ serta ‘minta maaf’. Jangan gunakan perkataan yang terlalu beremosi seperti bosan, sakit hati, menyampah, benci dan sebagainya kerana ia akan menyebabkan muka jadi berkerut dan masam.

4. Menjaga kulit. Kebersihan sentiasa dijaga. Makanan yang berupa ulam-ulam yang wangi serta sayuran dan buah-buahan segar patut selalu dimakan. Gunakan sabun yang tidak merosakkan kulit.

5. Menjaga muka. Tangan perlu sentiasa bersih dan lembut. Jangan gunakan bedak yang bukan-bukan. Selalu menggunakan bedak sejuk untuk menjaga kulit muka. Jangan banyak berangan.

6. Menjaga rambut. Ia mahkota kejelitaan gadis. Bersihkan rambut tapi jangan terlalu kerap. Bila bersikat, ulangi sikatan ke seluruh bahagian kepala 100 kali untuk menjadikan rambut subur dan berkilat. Ramai lelaki suka pada gadis berambut panjang tapi kemas.

7. Menjaga cara berjalan. Latih cara berjalan. Jauhi dari berjalan mengengkang atau tangan terlalu dihayun. Langkah jangan terlalu besar. Berjalan jangan terlalu laju. Badan jangan terlalu membongkok atau tegak. Leher jangan terteleng (senget sebelah). Muka elok ditundukkan sedikit.

8. Menjaga gerak-geri. Bila duduk di atas lantai duduklah dengan cara bersimpuh. Kalau duduk di atas kerusi, eloklah sila panggung. Jangan mengangkang. Tangan jangan terlalu digerakkan bila bercakap. Cara bergerak biarlah lemah-lembut.

9. Menjaga senyum. Latihlah senyum jangan tersengeh. Tutup mulut bila ketawa. Ketawa secara sederhana. Selalu senyum tapi untuk tujuan baik.

10. Menjaga mata. Mata janganlah terlalu liar memandang sekeliling. Tundukkan mata dan memandang hanya kepada apa yang sedang anda hadapi. Jangan terlalu kerap mengerdipkan mata. Usah terlalu kerap menjeling walaupun kepada buah hati anda.

11. Menjaga kehormatan. Sentiasa bertemankan ibu atau saudara bila keluar. Minta izin ibubapa. Pakaian sopan. Pulang seawal mungkin.

12. Menjaga sikap. Taat beragama. Jangan bohong. Jauhi dari merungut. Jauhi dari menjadi amat cerewet dan jaga hati orang lain.

*Semoga bermanfaat untuk semua para gadis* (",)

Diambil dari Webblog MyJodoh

Tuesday, May 26, 2009

Terlanjur Cinta

Waktu bergulir lambat merantai langkah perjalanan kita
Berjuta cerita terukir dalam menjadi sebuah dilema
Mengertikah engkau perasaanku tak terhapuskan

Malam menangis tetes embun membasahi mata hatiku
Mencoba bertahan di atas puing-puing cinta yang telah rapuh

Apa yang ku genggam tak mudah untuk aku lepaskan

Aku terlanjur cinta kepadamu dan telah kuberikan seluruh hatiku
Tapi mengapa baru kini kau pertanyakan cintaku

Aku pun tak mengerti yang terjadi apa salah dan kurang ku padamu
Kini terlambat sudah untuk dipersalahkan karna sekali cinta aku tetap cinta

Artis: Rossa feat Pasha Ungu

Saturday, May 16, 2009

Happy Teachers' Day

I want to take this opportunity to wish Happy Teachers' Day to all my teachers and lecturers in the schools and universities listed below;

1. My place of learning how to read al-Quran since i was 5 year old teachers (my late great-grandfather and his family)
2. TaBiKa Kemas Bukit Tunggal teachers (1991)
3. SK Bukit Tunggal teachers (1992-1997)
4. SMK Chalok teachers (I was there for only 2 weeks in 1998)
5. MRSM-YT Besut teachers (1998-2000)
6. MRSM Pengkalan Chepa teachers (2001-2002)
7. Kolej Matrikulasi Kedah lecturers (I was there for only 2 months in 2003)
8. INTEC UiTM Shah Alam lecturers (2003-2004)
9. University of Melbourne lecturers (2005-2008)
10. PSM Academy Driving School teachers (2006-2007)
11. INFORMM, Universiti Sains Malaysia lecturers and staff (2009)
12. Universiti Malaysia Terengganu lecturers and staff (2009)

Also Happy Teachers' Day I wish to my mum, Kak Long, Kak Sue and Abang Arol (Yes i am born in a teachers-lecturers family). The wish also goes to Cik Farha, Cik Sabrina, Cik Nadia, Cik Nihlah, Cik Suriana, Cik Siti Mariani, Cik Siti Munirah and all my friends that have/will become teachers/lecturers.

Guru, Jasamu Dikenang.... (",)

Friday, May 15, 2009

Nasi Kebuli


Nasi Boli adalah satu lagi hidangan istimewa yang terdapat di negeri Terengganu. Namun nasi ini tidaklah sepopular Nasi Dagang ataupun Keropok Lekor. Nasi Boli sangat istimewa kerana rasanya tidaklah terlalu berpulut seperti Nasi Dagang, tidaklah terlalu berminyak seperti Nasi Minyak dan tidaklah terlalu berempah seperti Nasi Beriyani. Nasi ini rasanya seolah-olah seperti campuran kepada semua nasi yang telah disebutkan tadi. Rasanya yang unik membuatkan Nasi Boli sangat istimewa.

Nasi Boli boleh dimakan bersama gulai ayam/daging/ikan dan acar timun/nanas. Tidak ramai yang tahu resepi sebenar bagaimana membuat Nasi Boli memandangkan hidangan ini sudah jarang dihidangkan di Terengganu pada zaman sekarang. Untuk membuat Nasi Boli, beras biasa bersama beras pulut dicampur dengan beberapa jenis rempah dan dibalut dengan kain, dan dimasak seperti biasa. Tidak banyak generasi muda yang tahu cara-cara membuat nasi ini sepenuhnya (termasuklah saya). [Saya berharap agar saya sempat belajar bagaimana cara untuk membuat Nasi Boli daripada ibu saudara saya sebelum terlambat. Huhu.]

Walaupun nasi ini amat menyelerakan, amat sedikit restoren/kedai makan di Terengganu yang menyediakan nasi ini dalam menu mereka. Kerana seperti yang telah saya maklumkan, resepi nasi ini hanya diketahui oleh sebilangan orang sahaja. Saya berharap semoga Nasi Boli akan menjadi lebih popular dan resepinya lebih diketahui ramai supaya ianya tidak akan luput ditelan zaman. =)

Wednesday, May 13, 2009

Litany Against Fear

I must not fear.
Fear is the mind-killer
.
Fear is the little-death that brings total obliteration.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.

-Bene Gesserit-

Saturday, May 9, 2009

The Award and Happy Mother's Day!

Thnx a lot to Anne for this award. Terima kasih kerana memberi award kepada blog saya yang entri-entri tidak seberapa ni. Hihi. (^_-) Ok here we go for the rules of this award;

1. Letakkan logo award ini di blog anda.
2. Anugerahkan award ini kepada 10 Blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.

- Cik Kama (diari kehidupan Cik Kama sahabat rapatku di Melbourne dulu2)
- Cik Farha (kisah kehidupan bakal seorang guru)
- Cik Nabeel (cerita tentang kehidupan seorang Master student dan pendapat2nya)
- Cik Dada (kisah2 Cik Dada dalam meneruskan kehidupannya)
- Cik Nadiah (cerita2 menarik mengenai kehidupan seorang bakal isteri)
- Cik Erin (Erin and her juicy juicy entries)
- Cik Nakia (kisah kehidupan bakal doktor dan peringatan2 penting terhadap umat Islam)
- Cik Syu (rakan cyber ku dan kisah hidupnya bersama pelakon2 korea cina dan anime2nya)
- Encik Kuden (cerita2 pendeknya sungguh mengagumkan dan menyentuh hatiku)
- Encik Ihsan (kisah kehidupan seorang pelajar Malaysia di Adelaide, Australia)

Ok done about the award.

Here i take the chance to wish HAPPY MOTHER'S DAY TO MY MUM, KAK LONG, KAK SUE AND ALL MOTHERS IN THE WORLD.

Ingatlah pesanan Rasulullah, "Syurga terletak di bawah telapak kaki ibu." Jangan sekali2 kita melawan cakap ibu kita, membuatkan mereka kecil hati, mengabaikan tanggungjawab kita sebagai anak terhadap mereka dan yang sewaktu dengannya. Selalu beringat untuk minta maaf dengan ibu apabila kita membuat salah silap, salam cium tangan ibu kerana kita takut dan tidak mahu sekiranya kita tidak sempat meminta maaf daripada mereka andainya mereka ditakdirkan pergi buat selama-lamanya nanti. [Oh mak, ampunkan saya kerana selalu tidak buat kerja rumah dan bermalas-malasan. Hahahahaha. Kantoi sungguh disitu. :-D]

Dengan ini saya tujukan satu lagu kegemaran saya sejak berada di zaman sekolah kepada semua ibu di dunia ini, dan bakal-bakal ibu juga (kerana sudah ada beberapa kawan saya yang sedang mengandung hehehe).

A Song For Mama (Boyz II Men)

You taught me everything
And everything you've given me
I always keep it inside
You're the driving force in my life, yeah

There isn't anything
Or anyone I can be
And it just wouldn't feel right
If I didn't have you by my side

You were there for me to love and care for me
When skies were grey
Whenever I was down
You were always there to comfort me
And no one else can be what you have been to me
You'll always be you always will be the girl
In my life for all times

Mama, mama you know I love you
Oh you know I love you
Mama, mama you're the queen of my heart
Your love is like
Tears from the stars
Mama, I just want you to know
Lovin' you is like food to my soul

You're always down for me
Have always been around for me even when I was bad
You showed me right from my wrong
Yes you did

And you took up for me
When everyone was downin' me
You always did understand
You gave me strength to go on

There was so many times
Looking back when I was so afraid
And then you come to me
And say to me I can face anything
And no one else can do
What you have done for me
You'll always be
You will always be the girl in my life

Tuesday, May 5, 2009

Ayat Tersirat Perempuan

Apakah makna yang tersirat bila perempuan mengatakan sesuatu? Di bawah ada lah list-list yang dirasakan rasional untuk dikongsi bersama.

Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

Kalau perempuan tanya:
You dah makan ke belum?

Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

Kalau perempuan kata:
Lawa-lawa la baju kat sini, yek.

Makna tersembunyi:
Belikanlah untuk I.


Kalau perempuan kata:
Rasa macam nak pening la.

Makna tersembunyi:
Tolong picit kepala.


Kalau perempuan kata:
Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi...

Makna tersembunyi:
Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.


Kalau perempuan kata:
Kita lebih sesuai berkawan saja.

Makna tersembunyi:
I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?


Kalau perempuan kata:
I suka berkawan dengan you. You baik, memahami bla bla bla...

Makna tersembunyi:
Hish... I rasa macam minat sesangat kat you la... Rasa macam nak jadi awek you je.


Kalau perempuan tanya:
You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?

Makna tersembunyi:
Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.


Kalau perempuan kata:
I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.

Makna tersembunyi:
Amboi! Aku kena berkorban. Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.


Kalau perempuan kata:
I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.

Makna tersembunyi:
Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.


Actually banyak lagi ayat2 tersirat perempuan yang lelaki perlu tahu. Tapi aku malas pula nak tambah. Nanti2 la ok. Hehe.

# This is taken from other sources. I just copy paste it here to educate men about women. Hahahahaha.

Monday, May 4, 2009

I've Come To Realise

1. I've come to realise that my breasts...

are just nice that I don't have to hide them (if they are too big) or push them up (if they are too small). Lol.

2. I've come to realise that my job...

does scare me a lot as I have to read lots of scientific journals within a short time.

3. I've come to realise that when I'm driving...

I'm afraid I will kill other people if I involve in any accidents.

4. I've come to realise that I need...

more money than how much I have now.

5. I've come to realise that I've lost..

my confidence like before and I almost give up lately.

6. I've come to realise that I hate it when...

I cry a lot.

7. I've come to realise that the person I like...

is really my bestfriend as he is the one that I share almost everything about my life.

8. I've come to realise that money...

is not everything. Money can buy so many things but not Love.

9. I've come to realise that people...

will be nice with me if I treat them nicely.

10. I've come to realise that I'll always be...

someone that I want to be or not to be. Hmm.

12. I've come to realise that my mum...

is a person that always thinks the best for her children.

13. I've come to realise that my cell phone...

is too old that I have to buy a new one as soon as possible. :-p

14. I've come to realise that when I woke up this morning...

I become someone who feel wasted and lost.

15. I've come to realise that last night before I went to sleep...

I think about my future a lot.

16. I've come to realise that right now I am thinking about...

how to finish my task quicker than I can do.

17. I've come to realise that my dad...

is always there for me and always listen to me when I want to share anything.

18. I've come to realise that when I get on Facebook...

I look at my friend's profile and the homepage to get the latest news about them.

19. I've come to realise that today...

is not quite a good day for me. I feel quite sad.

20. I've come to realise that tonight...

I do nothing but thinking and thinking again.

21. I've come to realise that tomorrow will be...

a better day for me hopefully.

22. I've come to realise that I really want to...

eat Maggi right now. :-p

24. I've come to realise that life...

is very challenging. You just have to play safe.

25. I've come to realise that this weekend...

I am going to meet my bestfriends-Bestest Buddies@AkuBudakBaik Gang. Insya-Allah.

26. I've come to realise that my ex...

is one of my bestfriend as he teaches me a lot about what life really is.

27. I've realised the best music to listen to when I am upset...

is usually something that will make me cry more and more.

28. I've come to realise that my friends...

are very important in my life, they always pray the best for me.

29. I've come to realise that the past year...

was not a very good year for me, I mean I did cry a lot last year.

30. I've come to realise that when people walk out of my life...

would they walk in to my life again?