Pages

Tuesday, March 31, 2009

The Tag

Tagged by Cik Farha

Jawapan ikhlas daripada aku ye, Hahahaha.


Senaraikan 5 hadiah yang anda impikan:


1. Sebuah kereta mahal seperti Toyota Yaris warna merah yang kecil dan comel. Dan of course kereta automatik dan bukan secondhand. Hehehe. (Viva pun jadi la)

2. iPhone 3G. Handphone aku dah zaman tok kadok dah ok. Nak handphone baru. Maxis nya plan untuk iPhone 3G tak menarik ar. Padahal aku yang tak mampu haha

3. Laptop baru. Sony VIAO pun jadi la. Melampau tu. Kecil hati laptop aku dengar. Kui3.

4. Handbag Coach yang terbaru tu. Tak pun Guess. Ada siapa2 nak sponsor ke?

5. Jam tangan baru. Jam lama dah calar balar. Nak Fossil ke Tag Heuer ke.

Ahahaha.
Seriously materialistic. Kan kan. Kalau anak datuk takpe gak. Ayah aku datuk gak, sebab dia dah ada 4 orang cucu. Hehe

5 ciptaan yang paling disukai: (tidak semestinya melibatkan teknologi)


1. Piramid Gyza
2. Great Ocean Road
3. Taj Mahal
4. Internet
5. Handset

5 perkara yang dibenci:

1. Tunggu sesuatu perkara yang lambat

2. Ditanya soalan yang sama melebihi 3 kali
3. Dipandang rendah
4. Dimarahi depan orang ramai

5. Tidur tak cukup


Aku nak tag 5 orang ye; Nadiah, Kama, Ummu, Abang Arol dan Sabrina. :-p

Monday, March 30, 2009

Random Dialogues

Situasi 1

Di suatu pesta keramaian...

Promoter: Akak akak, tengok la kami ada promosi apa.

Akak: Akak kejar masa ni nak cepat balik.

Promoter: Ala akak kejap aje.

Akak: (Fine) *Sambil mendengar promosi2 mereka*

Promoter: Akak jom la daftar Upax Celcom, rate termurah sms phone call bla3....... (Akak mendengar sambil buat tak dengar) ....... rate paling murah akak sampai akak umur 25 tahun.

Akak: Ok. Tp akak dah 26 tahun. (Hahahaha bapak tipu)

Promoter: Oh ye ke. Ok2 kalau camtu akak promote la Upax ni kat adik2 akak k. Terima kasih akak. Maaf ganggu.

Padan muka budak tu. Kacau aku sangat. (Padahal saja tipu untuk menghentikan gangguan) Percaya pulak dia umur aku 26 tahun. Ahahahahaha. Do i look younger than 25? Lol. I am already 23 going to 24, ok. I know i am getting older. Ayat mak aku yang tak boleh blah "Orang lain dah jadi mak orang dah" Hahahahahaha. I am still young okay okay OKAY.

____________________________________________________________________

Situasi 2

Menerusi YM...

Me: You, nak tanya 1 soalan boleh tak?

Encik K: Boleh boleh.

Me: Laki2 suka ek perempuan hot2 sexy2 yang pakai baju dedah atas dedah bawah tahap tak cukup kain tu ? (Tak sedar diri walhal aku pun bukan betul2 tutup aurat pun kan kan)

Encik K: Duhhhh. Soalan apa tu.

Me: Ye la. Jawab je la. Kata soalan. (Dengan garangnya)

Encik K: I meant soalan tu sepatutnya you already know by now. Duhhhh.

Me: Maksud i, laki2 suka ke perempuan macam tu, jadi awek korang ke, bini korang ke.

Encik K: Suka, yes. Buat bini, depends.

Me: Ohhhh

Encik K: Takdelah semua. And hanya sekadar suka. Cuba fikir ye, kalau you suka kereta Ferrari, you kena beli jugak ke?

Me: Ohh okay. I got it.

Okay. No comment. Just a random question to a random man. Ahahahaha. Moral cerita; LU PIKIR LA SENDIRI (pinjam ayat Fadhilah K my colleague :D) HAHAHAHAHAHA

Monday, March 23, 2009

Earth Hour 2009


I've heard about Earth Hour since 2007, as it was done in Sydney at that time. But i only take it seriously since 2008, when it was proven that Earth Hour really helps in reducing energy usage worldwide.

Earth Hour was created by WWF (World Widelife Fund) to raise awareness about the climate change - Global Warming. As a person that lived in Australia for a few years, i learn a lot about Mother Nature and why i have to care about it as the developed countries like Australia really concern about the nature and climate change. Today this program, Earth Hour, which is pioneered in Australia, has been participated worldwide. And this year, 2009, our country Malaysia is joining this program.

In 2007-2008, Sydney cut their electricity usage for up to 8.4% during Earth Hour while Melbourne saved up to 10%. The reduction of electricity usage causes less (in fact tonnes) carbon dioxide to be released to the world and consequently the world will be a better place to live in (indirectly).

This year, Malaysia will take part in Earth Hour, and many TV and radio stations will be turned off for one hour, 8.30-9.30pm on 28th March 2009. As Malaysians, lets come and join this program, just turn off your electricity(non-essential ones) for 1 hour, and we'll wait and see how much electricity usage in Malaysia will be reduced.

Hopefully in the future, all countries in the world will join this program. So that our Mother Nature knows how much we appreciate and love it! :-)

Friday, March 20, 2009

My Marriage Age is ...


[Was tagged by Nakia in Facebook]

Put an X in every box that applies to you.

Add up all the x's and title subject with the sum as "My marriage age is__"
& those tagged, do it!



[x] You know how to make a pot of coffee
[x] You keep track of dates using a calendar
[ ] You own more than one credit card
[ ] You know how to change the oil in a car
[x] You do your own laundry
[ ] You vote every election
[x] You can cook for yourself
[ ] You think politics are exciting
[ ] You balance your own checkbook
[x] Your parents have better things to say than your friends
Total:5

[ ] You show up for school/college/work every day early
[x] You always carry a pen in your pocket/purse
[ ] You've never gotten a detention
[ ] You have never smoked a cigarette
[x] You have never gotten completely trashed
[ ] You have forgotten your own birthday at least once
[x] You like to take walks by yourself
[x] You've watched talk shows.
[x] You know what 'credibility' means without looking it up
[x] You drink coffee[caffeine] at least once a week.
Total: 6

[x] You know how to do the dishes.
[x] You can count to 10 in another language
[x] When you say you're going to do something you do it
[x] My parents trust me
[ ] You can mow the lawn
[ ] You can make adults laugh without being stupid
[ ] You remember to water the plants
[x] You study when you have to
[ ] You pay attention at school/college
[ ] You remember to feed your pets
Total:5

[x] You can spell 'experience' without looking it up.
[ ] You work out on a regular basis.
[x] You clean up your own mess
[ ] The people at Starbucks know you by name
[ ] Your favorite kind of food is take out
[x] You have gained weight since middle/high school
[ ] The first thing you do when you wake up is get caffeine
[x] You can go to the store without getting something you don't need
[ ] You understand political jokes the first time they are said
[x] You can type quickly
Total: 5

[ ] You have realized that the weather forecast changes every hour
[ ] Your only friends are from your place of employment
[ ] You have been to a Tupperware party
[x] You have realized that no one will take you seriously unless you are over the age of 25 and have a job
[x] You have more bills than you can pay
[ ] Most of all your friends are older than you are
[x] You can say no to staying out all night
[x] You use the internet every day
[x] Your wardrobe hasn't changed in a while
[x] You can read a book and actually finish it
Total:6

Ok. All total=27. So my marriage age is 27 (quite late for a woman i think). 3 years more to go. So hopefully i can finish my master study before i get married. Lol. Well, don't take this seriously ok. I did this just for fun. :D

I would like to tag Nadiah, Kama, Nabilah, Farha and Sha to do this. Hah!

Kmar, Friends and Family

First of all, i would like to congratulate one of my closest friends, Wan Nurasilah, for her engagement last Saturday. I planned to attend her ceremony days before that, but unfortunately on that day, i have to go back to Kubang Kerian earlier as i have something important to do urgently, so sorry to Wann for not being able to attend her engagement ceremony. Other members of our gang also could not make it, Syeri had her cousin's wedding on the same day, Dada was in Kepong, Nabil also had her relative's engagement on that day. Not to forget Syati in Indonesia. We were very sorry to Wann, as her engagement date clashed with our other matters.

I had a trip with my friends (colleagues) to Terengganu from Kelantan last Friday (I shouldn't call it trip because it seemed like i'm going home haha), we visited Masjid Kristal, some of nice beaches and others. The main objective for the trip was to see and had a look for our friend, Rina, a house/apartment near Universiti Malaysia Terengganu (UMT), who is going to be the academic fellow in UMT. Good luck to Rina in her coming days.

Currently i am at home, playing with my beloved nephew and niece, Hakimi and Damia. I came home because i miss them so much. Hehehehe. Damia is very cute nowadays.

Wish me the best of luck with everything that i have to go through. Pray the best for me in choosing which area and field should i be into so that i won't regret anymore. And i hope that what i've tried so hard before will be paid off soon. Hope Allah ease and help me in everything that i have to go through. :-)

Sunday, March 8, 2009

Terima Kasih Cinta (Afgan)


Tersadar di dalam sepiku
Setelah jauh melangkah
Cahaya kasihmu menuntunku
Kembali dalam dekap tanganmu

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi semua
Kesalahanku yang pernah menyakitimu

Tanpamu tiada berarti
Tak mampu lagi berdiri
Cahaya kasihmu menuntunku
Kembali dalam dekap tanganmu

Saturday, March 7, 2009

I am a Student of Life

Time and tide wait for none
So with me feeding my brain cells
Ignorance is my forte
But I am a student of life

You are my young teacher
Feed me with things I am unaware
Or things that I have forgotten
I am still a student of life

Knowledge comes from various angles
From the scholars and idiots
From the old and young
Feed me
I am still a student of life

Tuesday, March 3, 2009

Rahsia Handset Ketika Kecemasan

*I get these tips from email. And I want to share with you all. Hope these tips can help you during emergency especially*
------------------------------------------------------------------------------------------------

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan. Banyak perkara yang boleh anda lakukan, antaranya : -

1. Nombor kecemasan
Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. Jika anda dalam kecemasan dan berada di kawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112. Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci(Keypad lock).

2. Kereta terkunci
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar. Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda. Jangan risau, telefon bimbit boleh membantu, tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera(alarm) sahaja. Caranya, cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah. Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda. Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm(satu kaki) dari kereta yang terkunci itu. Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat 'ON' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya. Pasti kereta anda tidak terkunci lagi, malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada. Kerana itu juga, penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini. Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3. Kuasa bateri tersembunyi
Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan. Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci '*3370#'. Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .

4. Telefon dicuri
Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut. Jadi, walaupun ia di curi, namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya.

Kebanyakan tips ini boleh digunapakai untuk telefon bimbit jenama Nokia(jenama lain saya kurang pasti). Harap dapat memberi manfaat kepada anda semua.

Sunday, March 1, 2009

Laskar Pelangi

Orang tag aku untuk buat benda ni dalam Facebook. Tapi tak kuasa aku nak post kat Facebook, macam cari glamour pulak. Lagipun dalam Facebook aku cam pemalu sikit (bapak penipu besar). OK OK PEMALU BANYAK BUKAN SIKIT YE. Jadi aku jawab dalam blog aku la, EH EH INI BLOG AKU SUKA HATI AKU LA NAK PRASAN GLAMOUR KE TIDAK. Lol.

Here we go!

1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag 10 friends
5. Everyone tagged has to do the same thing.
6. Have Fun!

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?

Lagu Kita (Apakah?)

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Bleeding Love (Memang tak tepat)

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
Obsession (Ngarut lg jwpn nih)

WHAT'S YOUR MOTTO?
Terima Kasih Cinta (Boleh la tahan)

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Betapa (Betapa apa? Betapa baiknya ke? Ahaks)

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Cinta Mati (Ahahahaha parents aku xkan sangka aku cinta mati)

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Apologize (Ye saya selalu berusaha meminta maaf dan memaafkan org)

WHAT IS 2 + 2?
Di Antara Kalian (No comment)

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Roman Picisan (Hahahaha org bukan roman picisan ok)

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Mestikah Ada Yang Lain (Mestikah ada cara hidup lain yang aku boleh jalani?)

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Jatuh Cinta Lagi (Haha gatal2)

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Ayat-ayat Cinta (Boleh tahan jwpn ni)

WHAT WILL/DID YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
It's Not My Time (Hahahaha ada ke patut nak kahwin, kahwin je la ni duk fikir2 pulak)

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Lepaskan (Lepaskan aku pergi)

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Rainbow (Saya sukakan pelangi)

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
Mengenangmu (Saya tak suka mengenang kisah2 sedih)

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
Aku Lebih Tahu (Saya selalu terlebih tahu sehinggakan yang saya tak patut tahu saya tahu jadi saya akan sedih tanpa sebab)

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Hampir Ke Situ (Hampir ke mana? Jeng3)

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Menanti Pasti (Nantikan aku ye kwn2 ku)

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Laskar Pelangi (No comment)

OK OK dah abis. Saya tanak tag sapa2. Suketi korg r kalau nak buat. Saya tak nak suruh. AHAHAHA.

-Selesai-