Pages

Thursday, November 19, 2009

Katakan TAK NAK Kepada Perokok

Saya TAK SUKA orang merokok. Lelaki ke, perempuan ke, tidak kira la. Saya tetap tidak suka.

Saya ada sebab mengapa saya benci perokok. Dulu2 masa berada di Melbourne, saya sangat terkejut mula2 melihat ramai perempuan merokok. Tapi lama2 saya buat biasa sahaja. Di Malaysia, setakat ini, lelaki yg merokok (kebanyakannya). Perempuan belum ramai lagi merokok di Malaysia. So perempuan2 sekalian, sila hindarkan diri anda daripada perokok & rokok.


Di bawah ini, saya senaraikan kenapa saya TIDAK SUKA perokok;

1. Bau badan perokok lebih busuk dan berbau daripada bau badan orang biasa yang tidak merokok. Dan bau itu sampai menyelinap masuk ke dalam semua baju2, seluar2, kereta2 dan alat2 perokok. I don't like the smell. Sebab itu saya kurang selesa setiap kali keluar or terpaksa keluar dengan perokok.

2. Gigi perokok kuning. Kuningnya tidak cantik. Kebanyakan perokok memang menjalani rawatan cuci gigi 2-3 kali setahun untuk mencantikkan gigi. Tapi rawatan itu sama sekali tidak berjaya mengurangkan kebencian saya kepada perokok.

3. Mulut perokok adalah lebih gelap. Dan berbau. Oh. Saya tidak suka. Sungguh tidak cantik. [Saya rasa bibir & mulut lelaki2 yg tidak merokok lebih juicy & segar. Ohh..]

4. Membeli rokok memerlukan duit yg banyak. Berapa RM harga rokok sekotak? Mahal kan? Lebih baik jangan merokok & gunakan duit2 tu ke arah perkara2 yg lebih baik. Tapi bagaimana kalau rokok yg dapat tu free, tak payah bayar? Hey, free or kena bayar, merokok tetap tidak bagus OK.

5. Merokok membahayakan kesihatan. Hm. Semua orang tahu benda ini. Dah berapa banyak keluar iklan dalam TV, suratkhabar, pameran2 kesihatan yg bagitahu merokok membahayakan kesihatan. Dan lebih menarik, packaging & labeling kat kotak rokok sekarang dah tunjukkan gambar penyakit2 yg akan perokok itu dapat di hari muka. Kalau kat sesetengah negara, siap ada gambar erectile dysfunction pada kotak rokok OK. Tapi Malaysia tak boleh buat la kan, taboo. Huhu~

So. Lu Pikir La Sendiri. Demi anak bangsa tercinta, tolong la berhenti merokok. Berapa banyak case study (samada case-control or cross sectional or cohort design) yang saya baca link kan rokok dengan pelbagai penyakit, dan terbukti dalam banyak kajian bahawa merokok meninggikan risiko untuk lung cancer, penyakit jantung, kanser mulut & sebagainya.

(Ya Allah, jodohkanlah aku dengan lelaki yang tidak merokok. Amin.)

Please, to all smokers, quit smoking. For a healthier life and for the sake of your loved ones. Good luck to you all in quitting your smoking habit.

That's all for now. Thank you.

(-_-)Y

11 comments:

Anonymous said...

discrimination!

mYpRecious said...

saya dah kawen dgn seorang heavy smoker .. mmg sakit hati jugak kdg2 tu.. dh le rokok mahal giler skang. dgn busuk lagi, uishh mmg penin la bau die..

tp naseb gak husband dh jrang merokok dlm kete kalo ade sy. kre die dh pndai tolak ansur la.. agknye tk tahan dengar sy berleter kut..

suh benti.. hurmm.. mmg susah la..

m.k.z.e said...

perokok tegar

memang susah nk berhenti merokok

tapi kalu terkene penyakit

baru nk berhenti

seperti my brother

Cik Kmar said...

anon: this is not discrimination. this is a challenge for you to quit smoking. i don't underestimate anybody.

myprecious: xpe, lame2 dia quit la merokok nnt. need time. :-)

mkze: mmg susah nk sruh org bhenti merokok. kne ada kesedaran dr dlm diri sndiri, xle paksa2. :-)

ihsan_huhu said...

apsal r org isap rokok

kang byk ag bende yg lg bes utk diisap

FarHa said...

betul2 setuju 100% tak suke lelaki merokok..

alhamdulillahh dalm umah sy tak de yg merokok (tak termasuk pakcik2) aboh benti masa ummi ngandungkan abg sulung..start dr tu die benci rokok..ab

abg sulung plakk tak isap dah after die kawen..syg bini katakan..heh abg ipar plakk memang jenis tak merokok...

adik lelaki pak lebai lagi r dok isap rokok wakakak..

kama said...

aku pon xsuke asap rokok.
boleh bikin hati panas
kalo nk rokok, p rokok jauh2
hihi

ashieBee said...

*high five*

i pun kenot tahan dgn bau rokok ni. sosek napas den :P well actually it's more wasting money la; bakar duit bodoh-bodoh macam tu. dah tu, can dapat lung cancer la, mouth cancer la... which makes me wonder why orang start merokok in the first place! *shrug*

Cik Kmar said...

ihsan: ko otak kuning
farha:bgusla org sekeliling xsuke merokok. satu rahmat tu ;)
kama & ashiebee: asap rokok busuk la. tensen btol klo melekat kat baju or tudung huhu~

FarHa said...

betul2..asap rokok tu busuk..ponin kalo lalu sebelh org merokok..

emm tp~~~arol merokok tak??? rasenye awang tuh merokok haihhhh

Cik Kmar said...

xsure la psl abg arol tu. kat umah dia xmerokok, but i can smell la yg bdn & baju2 dia bau rokok. hmm.