Pages

Tuesday, October 20, 2009

Golongan-golongan Menjengkelkan Dalam Facebook (& yang sewaktu dengannya)

I should be studying for my coming exam or at least doing the statistical analysis for my friend's research right now, but I end up with updating my blog. What the? Demn. Heh.

Ok. Berbalik kepada tajuk. Saya nak highlight sikit la golongan-golongan menjengkelkan dalam Facebook (and other networking websites too). As Facebook paling tengah glamour sekarang, I concentrate more on Facebook.

Beberapa golongan menjengkelkan dalam Facebook;

1. Orang yang update status nya sampai 30 kali sehari (ok I exaggerate). Stok-stok yang update status every few hours. Do you know that not all people want to read your status 20 times per day?

2. Orang yang upload semua gambar dia dalam Facebook. Have some privacy in your life dear. Banyak perkara kita kena simpan untuk diri sendiri & orang-orang tersayang sahaja. Tak perlu bagitahu semua or tunjuk everything pasal kita. Especially golongan-golongan yg gambar pakai bikini pun nak letak kat Facebook. That type of pictures simpan to yourselves dear, not all people open minded nak tengok gambar you berbikini. Karang keluar dalam forum gosip pasal gambar you siapa yg susah? You juga.....


3. Orang yg dekat info profile dia semua kejayaan nak bagitahu. Mak aih. Sampai average marks 90 lebih pun nak kena tulis. Tak payah la adik, meluat orang tengok. Hehehehe. Akak bukan jeles, tapi ingatkan you all, jangan riak ok.


4. Orang yg jenis stalker. Stalker ke arah yg tidak baik. Berhati-hati dengan golongan ini. Mereka masuk Facebook kita sebab nak cari rahsia kita. Make sure cuma approve friend orang-orang yg dikenali sahaja. Or at least, buat 1 group dalam friend list yg mengasingkan mereka daripada melihat gambar-gambar & perkembangan kita.

5. Orang yg buat semua kuiz lepas tu publish semua yg dia buat. (Aku pun selalu buat gak tp dah agak insaf walaupun masih melakukannya hahahaha). I think result yg kita dapat tu tak payah la publish kot, simpan kat kita sudah. Ada orang yg memang anti sungguh dengan peminat-peminat kuiz ni (tapi bukan saya la). So demi orang-orang yg tidak berapa suka kuiz ini, kurangkan kekerapan anda mem'publish' result kuiz supaya anda tidak menjadi orang yg menjengkelkan dimata mereka ok.


Sekian sahaja pendapat saya untuk kali ini. Jumpa lagi di entry yg akan datang. :-)

14 comments:

kama said...

ouh ouh.
terase sket bab stalking2 tu
p aku stalk diam2 je kmar
aku xwat pape pon pd org yg aku stalk tu
klo cmtu, dimaafkn x?
(alasan org yg xreti nk insap2 stalk org)

jap2 aku lempang diri sndri laju2
;p

ihsan_huhu said...

kl body cun silelah postkan lebih byk gambar2 bikini anda. terima kasih.

hahahah

Cik Kmar said...

kama: aku pun stalker gk. tp aku stalker yg xpnah plk nk heboh2 aktiviti burok org kat ruang gosip cari.com. kui3.

ihsan: ko mmg lelaki sejati. sila add kwn2 aku yg hot supaya lebih bnyk gmbr body mereka ko bleh tgk. hahahaha.

FarHa said...

hehe ada satu laa kmar..yg suke membicarakan hal politik pastu kutuk2..huhu sy ada block satu name tuh..tak suke hal2 politik dibincangkan kat facebook...

emm pasal publish byk2 tuh ada gak sorg...terlalu mempromosi die nyer blog..sy try bukak tak dok org follow die pon hahaa...setiap saat die kuarkan soklan or statement..enth per2 jek..mcm tak de keje lain haha

ihsan_huhu said...

owh xnk kawan2 ko.

Junior2 baru r aku layan so yg hot2 tuh silelah pass kat aku tq.

hahahaha

erina_z said...

Yg nak update status 30kali sehari - go lah and get yourself a twitter account kan? hehe. can ramble all you want.

Oh tau tak ada cara nak kasik tak nampak quiz2 tu? Erin dah lama disable, so mmg takdalah nampak brapa markah org semua dpt ahaha.

Cik Kmar said...

farha: bleh la tmbh list jd no 6. hehehe.

ihsan: ko ni memilih, krg xdpt2 br tau.

erin: yup, org yg update status 30/day ptut bukak Twitter account, it worths for them, huhu. i dh listkn fav people & make only them to appear in my Facebook newsfeed hehehe. org i xbrape suke & xknal i xnmpk dlm newsfeed i. :D

ihsan_huhu said...

mesti dpt punye r camne2 pon hahahaha

konfiden2

kaykaygal said...

Hi kmar!

ehhh boleh eh nk wt group yg automatic takleh tgk pics kite? oh wow sangat menarik. kene asingkan student advisor ni dari tgk gambar berfoya2 kite haha

Rusy

Cik Kmar said...

rusy: bleh setkan kot album privacy. ms nk upload tu kn dia tnya kita nk privatekan album tu kat sapa & sapa. bubuh dlm 1 group org yg kite xmo bg tgk gmbr kite yg tertentu hehehe. :-)

Aujinz said...

pasal publish kuiz..dah kurang..
pasal aplod gambo..dah kurang..
pasal aplod status..dah kurang gak..
pasal aplod result kuiz..dah kurang gak..
pasal aplod pencapaian game... err... dah kurang lah lepas nie..ahaks...

FarHa said...

erkk aujinz here?? haha yg sume di atas aku leh time...

tp tang games tu aku rase makin meningkat hahahha ye tak encik aujinz ahakss

Cik Kmar said...

aujinz, asal org xmnymph ngn kite sudah. yg pntg kte xkaco org hehehe

farha, game kat fb syok sgt. i pun addicted.

FarHa said...

haha tu r..sekrg ngah gilee main cafe lakk adoii laa.. mcm mana ni nak turunkan pearus nak main game?? ahaks