Pages

Sunday, June 21, 2009

Jerawat, Punca & Nasihat


JANGAN AMBIL MUDAH, TAPI FIKIR-FIKIRKANLAH.

Kedudukan jerawat dan info


DAHI
Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih, stress. Kumpulan ini biasanya panas baran. Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yang cukup dan minum air banyak.

HIDUNG
Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah. Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal. Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi.

DAGU
Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI
Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN
Fungsi paru-paru mungkin tidak normal.

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)
Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.

Kesimpulannya jangan stress dan amalkan pemakanan yang sihat so jerawat tidak akan naik hehehehe (Pesanan untuk diri sendiri tsk tsk).

Diambil dari Jiwang Portal

2 comments:

ihsan_huhu said...

betol ke bende nih? mcm xleh pkai je hahaha

Cik Kmar said...

aku rasa betul to some extent la. means kemunculan jerawat bukan 100% disebabkan bnde2 dlm list tu, ada lg faktor2 lain yg mpengaruhi. tp klo stress mmg jrwt lg bnyk naik la (cam aku) haha.