Pages

Saturday, May 30, 2009

Petua Mengekalkan Keayuan Bagi Gadis-gadis


1. Menjaga kejelitaan semulajadi (natural beauty) dengan tidak memakai bahan-bahan luaran tetapi menjaga emosi, fizikal dan mental. Gunakan masa untuk perkara yang berfaedah dan tentukan wawasan secara objektif, jangan banyak angan-angan. Tidur awal setiap malam dan bangun awal setiap pagi untuk solat subuh. Jangan tidur siang hari.

2. Menjaga suara. Latih diri bercakap dengan nada yang lembut, tidak sengau atau suaranya terlalu kuat.

3. Menjaga cara berkata-kata. Biasakan menggunakan perkataan yang melambangkan keluhuran budi seperti ‘tolong’ serta ‘minta maaf’. Jangan gunakan perkataan yang terlalu beremosi seperti bosan, sakit hati, menyampah, benci dan sebagainya kerana ia akan menyebabkan muka jadi berkerut dan masam.

4. Menjaga kulit. Kebersihan sentiasa dijaga. Makanan yang berupa ulam-ulam yang wangi serta sayuran dan buah-buahan segar patut selalu dimakan. Gunakan sabun yang tidak merosakkan kulit.

5. Menjaga muka. Tangan perlu sentiasa bersih dan lembut. Jangan gunakan bedak yang bukan-bukan. Selalu menggunakan bedak sejuk untuk menjaga kulit muka. Jangan banyak berangan.

6. Menjaga rambut. Ia mahkota kejelitaan gadis. Bersihkan rambut tapi jangan terlalu kerap. Bila bersikat, ulangi sikatan ke seluruh bahagian kepala 100 kali untuk menjadikan rambut subur dan berkilat. Ramai lelaki suka pada gadis berambut panjang tapi kemas.

7. Menjaga cara berjalan. Latih cara berjalan. Jauhi dari berjalan mengengkang atau tangan terlalu dihayun. Langkah jangan terlalu besar. Berjalan jangan terlalu laju. Badan jangan terlalu membongkok atau tegak. Leher jangan terteleng (senget sebelah). Muka elok ditundukkan sedikit.

8. Menjaga gerak-geri. Bila duduk di atas lantai duduklah dengan cara bersimpuh. Kalau duduk di atas kerusi, eloklah sila panggung. Jangan mengangkang. Tangan jangan terlalu digerakkan bila bercakap. Cara bergerak biarlah lemah-lembut.

9. Menjaga senyum. Latihlah senyum jangan tersengeh. Tutup mulut bila ketawa. Ketawa secara sederhana. Selalu senyum tapi untuk tujuan baik.

10. Menjaga mata. Mata janganlah terlalu liar memandang sekeliling. Tundukkan mata dan memandang hanya kepada apa yang sedang anda hadapi. Jangan terlalu kerap mengerdipkan mata. Usah terlalu kerap menjeling walaupun kepada buah hati anda.

11. Menjaga kehormatan. Sentiasa bertemankan ibu atau saudara bila keluar. Minta izin ibubapa. Pakaian sopan. Pulang seawal mungkin.

12. Menjaga sikap. Taat beragama. Jangan bohong. Jauhi dari merungut. Jauhi dari menjadi amat cerewet dan jaga hati orang lain.

*Semoga bermanfaat untuk semua para gadis* (",)

Diambil dari Webblog MyJodoh

7 comments:

Mama Jie said...

ooo..makin anggun dan ayu la dia lepas amalkan semua tip2 ni...:p

nak kena print tuk Intan

:)

Cik Kmar said...

haha. tu la mama. print utk intan k. mmg kalau amalkan semua2 ni cantik luar dan dalam. confirm! :-D

CTNAQUIA ESIR said...

Huhuhu..artikel yg menarik
Tergelak sinis pd diri sendiri yg kadangnya terleka~
hikhik (-.-")!

kak kmar!! esok nakia final!!

ihsan_huhu said...

owh.. aku xminat pompuan berambut pjg.

Cik Kmar said...

@nakia, all the best in your final exam yah! akak pun terasa ngan artikel nih. perlu memperbaiki diri menjadi seorang yg fully muslimah.

@ihsan, aah aku pun tak minat rambut pnjg2 nih (menyebuk je) ahaks

Cik Dada said...

patut la Kmar ayu je..
=)

Cik Kmar said...

hah hah hah

ko perli aku ye dada. ayu amende nya asyik duk jerkah2 orang je ahaks. dah la muka dan body dah tak dijaga rapi skrg jadinya semua tunggang langgang

ohh akan ku amalkn petua2 ini untuk menjadi seorg yg ayu