Pages

Sunday, November 29, 2009

If and Only If


Thursday, November 19, 2009

Katakan TAK NAK Kepada Perokok

Saya TAK SUKA orang merokok. Lelaki ke, perempuan ke, tidak kira la. Saya tetap tidak suka.

Saya ada sebab mengapa saya benci perokok. Dulu2 masa berada di Melbourne, saya sangat terkejut mula2 melihat ramai perempuan merokok. Tapi lama2 saya buat biasa sahaja. Di Malaysia, setakat ini, lelaki yg merokok (kebanyakannya). Perempuan belum ramai lagi merokok di Malaysia. So perempuan2 sekalian, sila hindarkan diri anda daripada perokok & rokok.


Di bawah ini, saya senaraikan kenapa saya TIDAK SUKA perokok;

1. Bau badan perokok lebih busuk dan berbau daripada bau badan orang biasa yang tidak merokok. Dan bau itu sampai menyelinap masuk ke dalam semua baju2, seluar2, kereta2 dan alat2 perokok. I don't like the smell. Sebab itu saya kurang selesa setiap kali keluar or terpaksa keluar dengan perokok.

2. Gigi perokok kuning. Kuningnya tidak cantik. Kebanyakan perokok memang menjalani rawatan cuci gigi 2-3 kali setahun untuk mencantikkan gigi. Tapi rawatan itu sama sekali tidak berjaya mengurangkan kebencian saya kepada perokok.

3. Mulut perokok adalah lebih gelap. Dan berbau. Oh. Saya tidak suka. Sungguh tidak cantik. [Saya rasa bibir & mulut lelaki2 yg tidak merokok lebih juicy & segar. Ohh..]

4. Membeli rokok memerlukan duit yg banyak. Berapa RM harga rokok sekotak? Mahal kan? Lebih baik jangan merokok & gunakan duit2 tu ke arah perkara2 yg lebih baik. Tapi bagaimana kalau rokok yg dapat tu free, tak payah bayar? Hey, free or kena bayar, merokok tetap tidak bagus OK.

5. Merokok membahayakan kesihatan. Hm. Semua orang tahu benda ini. Dah berapa banyak keluar iklan dalam TV, suratkhabar, pameran2 kesihatan yg bagitahu merokok membahayakan kesihatan. Dan lebih menarik, packaging & labeling kat kotak rokok sekarang dah tunjukkan gambar penyakit2 yg akan perokok itu dapat di hari muka. Kalau kat sesetengah negara, siap ada gambar erectile dysfunction pada kotak rokok OK. Tapi Malaysia tak boleh buat la kan, taboo. Huhu~

So. Lu Pikir La Sendiri. Demi anak bangsa tercinta, tolong la berhenti merokok. Berapa banyak case study (samada case-control or cross sectional or cohort design) yang saya baca link kan rokok dengan pelbagai penyakit, dan terbukti dalam banyak kajian bahawa merokok meninggikan risiko untuk lung cancer, penyakit jantung, kanser mulut & sebagainya.

(Ya Allah, jodohkanlah aku dengan lelaki yang tidak merokok. Amin.)

Please, to all smokers, quit smoking. For a healthier life and for the sake of your loved ones. Good luck to you all in quitting your smoking habit.

That's all for now. Thank you.

(-_-)Y

Khatimah Cinta



Oh kidung malam nyanyikan lagu
Rindu hatiku yang terpendam
Bintang malam lukis wajahku
Katakan aku pergi

Genggamlah cinta yang ku berikan
Simpanlah selalu dalam hati
Ku akan selalu dalam mimpimu
Menemani tidurmu

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Peluk tubuhku
Kucup bibirku
Relakan saja aku pergi

By 6ixth Sense

Monday, November 9, 2009

Separuh Jiwaku Pergi


Separuh jiwaku pergi
Memang indah semua

Tapi berakhir luka
Kau main hati dengan sadarmu
Kau tinggal aku

Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati hati ini
Kau curangi aku

Kau bilang tak pernah bahagia
Selama dengan aku
Itu ucap bibirmu
Kau dustakan semua
Yang kita bina
Kau hancurkan semua

By Anang

Tuesday, October 20, 2009

Golongan-golongan Menjengkelkan Dalam Facebook (& yang sewaktu dengannya)

I should be studying for my coming exam or at least doing the statistical analysis for my friend's research right now, but I end up with updating my blog. What the? Demn. Heh.

Ok. Berbalik kepada tajuk. Saya nak highlight sikit la golongan-golongan menjengkelkan dalam Facebook (and other networking websites too). As Facebook paling tengah glamour sekarang, I concentrate more on Facebook.

Beberapa golongan menjengkelkan dalam Facebook;

1. Orang yang update status nya sampai 30 kali sehari (ok I exaggerate). Stok-stok yang update status every few hours. Do you know that not all people want to read your status 20 times per day?

2. Orang yang upload semua gambar dia dalam Facebook. Have some privacy in your life dear. Banyak perkara kita kena simpan untuk diri sendiri & orang-orang tersayang sahaja. Tak perlu bagitahu semua or tunjuk everything pasal kita. Especially golongan-golongan yg gambar pakai bikini pun nak letak kat Facebook. That type of pictures simpan to yourselves dear, not all people open minded nak tengok gambar you berbikini. Karang keluar dalam forum gosip pasal gambar you siapa yg susah? You juga.....


3. Orang yg dekat info profile dia semua kejayaan nak bagitahu. Mak aih. Sampai average marks 90 lebih pun nak kena tulis. Tak payah la adik, meluat orang tengok. Hehehehe. Akak bukan jeles, tapi ingatkan you all, jangan riak ok.


4. Orang yg jenis stalker. Stalker ke arah yg tidak baik. Berhati-hati dengan golongan ini. Mereka masuk Facebook kita sebab nak cari rahsia kita. Make sure cuma approve friend orang-orang yg dikenali sahaja. Or at least, buat 1 group dalam friend list yg mengasingkan mereka daripada melihat gambar-gambar & perkembangan kita.

5. Orang yg buat semua kuiz lepas tu publish semua yg dia buat. (Aku pun selalu buat gak tp dah agak insaf walaupun masih melakukannya hahahaha). I think result yg kita dapat tu tak payah la publish kot, simpan kat kita sudah. Ada orang yg memang anti sungguh dengan peminat-peminat kuiz ni (tapi bukan saya la). So demi orang-orang yg tidak berapa suka kuiz ini, kurangkan kekerapan anda mem'publish' result kuiz supaya anda tidak menjadi orang yg menjengkelkan dimata mereka ok.


Sekian sahaja pendapat saya untuk kali ini. Jumpa lagi di entry yg akan datang. :-)

Friday, October 16, 2009

Love verse Lust

Taken from Aliaa's Facebook

Wednesday, September 30, 2009

Apa Ertinya Kehilangan Di Aidilfitri

Sejak awal Ramadhan lagi saya tidak sedap hati untuk beraya. Hati saya berkata berkali-kali bahawa saya tidak akan beraya seperti sebelumnya tahun ini. Saya tidak tahu kenapa. Jadi saya anggapkan mungkin kerana saya selalu memikirkan tentang hal study & exam saya. 2 hari terakhir Ramadhan saya & adik saya(Bahiah) berbual-bual, dia pun mengatakan perkara yg sama, seperti tiada mood untuk raya tahun ini. Kakak(Kak Nurul) saya turut mengatakan pada hari terakhir Ramadhan dia termenung & rasa hiba seketika selepas bangun tidur, sehingga suaminya menegur kenapa dia kelihatan sedih. Kakak saya menjawab kepada suaminya, mungkin dia sedih kerana Ramadhan sudah berakhir.

Pada pukul 3pm 19 September lalu, kakak(Kak Su) saya menelefon ibu saya dan berbual dengan riangnya, memberitahu bahawa dia tidak sabar untuk pulang beraya ke rumah kami pada hari raya kedua, bersama anak-anaknya dan suaminya. Namun 2 jam selepas itu, abang(Abang Arol) saya yg baru sahaja sampai ke rumah selepas keluar ke pasar dengan motornya, berlari-lari memberikan telefon kepada ibu saya, sambil menjerit-jerit bahawa Kak Su sedang menangis teresak-esak di telefon. Kak Su memberitahu kami bahawa suaminya(Abang Midi) baru sahaja meninggal dunia. Semua orang tergamam seketika kerana terlalu terkejut dengan berita itu. Lalu terjawablah kenapa saya, Bahiah & Kak Nurul merasakan sedih tanpa sebab musabab pada hari-hari sebelumnya.

Arwah Abang Midi adalah seorang yg sangat sihat, kuat & masih muda(30 tahun). Pemergiannya mengejutkan semua orang yg mengenali dirinya, termasuklah saudara mara kami. Arwah seorang yg ramah & 'boleh masuk' dengan semua peringkat umur, dari sekecil-kecil bayi sehingga lah kepada orang-orang tua. Arwah adalah seorang yg sangat menghormati tetamu, ramai kenalan & disenangi ramai, kerana itulah semua orang yg mengenalinya terkejut & terdiam apabila mengetahui dia sudah tiada. Arwah meninggal kerana terkena kejutan elektrik semasa sedang memasang wayar-wayar lampu di rumah ibunya. Dipercayai bahawa arwah meninggal dalam perjalanan ke hospital terdekat.

Saya juga tergamam dengan kejadian yg berlaku itu. Ajal maut di tangan Allah. Apabila sudah sampai masanya, kita akan pergi jua. Itulah ayat yg saya mampu keluarkan. Saya mengenali arwah sebagai seorang yg kuat & cergas, saya terdiam tak terkata apa-apa apabila melihat seorang yg sangat sihat tubuh badan menjadi sekujur tubuh yg kaku dalam hanya sekelip mata. Perkara ini benar-benar menyedarkan saya bahawa kematian bukan hanya dekat dengan orang-orang yg sudah berumur, malahan juga sangat dekat dengan kita yg masih muda, cergas & sihat tubuh badan, kerana apabila ajal kita telah tiba, kita tetap akan pergi jua. Dan ini juga menyedarkan saya bahawa Allah masih memberikan nyawa kepada saya kerana sangat banyak perkara, tanggunjawab & tugas saya di bumi Allah yg masih perlu saya pikul.

Rafiq & Radhi

Arwah dikebumikan selepas solat sunat hari raya. Inilah kali pertama keluarga kami menyambut Aidilfitri di pusara. Saya paling pilu & sebak apabila melihat kedua-dua orang anak arwah yg masih kecil & tidak mengerti apa yg berlaku- Rafiq(4 tahun) & Radhi(2 tahun). Kakak saya kelihatan sugul & sangat tidak bersemangat pada 2-3 hari pertama dia kehilangan suaminya, namun dia kembali kuat & tabah menjelang hari raya keempat, dan keluarga kami amat bersyukur untuk itu. Rafiq & Radhi sampai sekarang masih bertanya-tanya kemanakah papa mereka, bila papa mereka akan pulang & soalan-soalan yg berkaitan. Kami hanya mampu mendiamkan diri & tersenyum kepada kedua-duanya apabila soalan-soalan sebegitu keluar daripada mulut mereka. Apabila sampai masa nanti, mereka akan memahami keadaan sebenar, walaupun perkara itu lambat lagi untuk berlaku...

Sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah abang ipar saya, dan doakan semoga rohnya dicucuri rahmat. Doakan juga semoga Kak Su saya & anak-anaknya diberikan kekuatan oleh Allah untuk menempuh kehidupan mendatang & dimurahkan rezeki dalam hidup mereka. Semoga Kak Su akan menjadi orang yg lebih tabah & sabar. Setiap perkara yg berlaku dalam hidup kita ada hikmahnya, Insya-Allah. Dan akhir kata daripada saya, walau sesihat manapun & semuda manapun kita, sentiasalah mengingati Allah, jalankan kewajipan kepada Allah & jauhi larangan-Nya, & selalulah mengingati kematian kerana ia akan sampai kepada kita bila-bila masa sahaja. Semoga ia memberi pengajaran & peringatan kepada kita yg masih hidup. Insya-Allah.

Tuesday, September 15, 2009

Puasa Dan Tapi

Wabak penularan 'berbisa' di kalangan masyarakat sekarang...

Puasa, tapi tak solat 5 waktu.

Puasa, tapi tak bayar zakat.

Pergi solat terawih setiap malam, tapi solat 5 waktu tak cukup.

Hmmm. How?

Thursday, September 3, 2009

A letter from a Christian to Muslim women

I copy this from a Facebook friend. This letter makes me proud of being a real Muslim woman, and it encourages me to be a much better Muslim woman. Hope this letter benefits you all.

A letter from a Christian to Muslim women (March 7th, 2007)

By Joanna Francis
Writer, Journalist - USA

Between the Israeli assault on Lebanon and the Zionist “war on terror,” the Muslim world is now center stage in every American home. I see the carnage, death and destruction that have befallen Lebanon, but I also see something else: I see you. I can’t help but notice that almost every woman I see is carrying a baby or has children around her. I see that though they are dressed modestly, their beauty still shines through. But it’s not just outer beauty that I notice. I also notice that I feel something strange inside me: I feel envy. I feel terrible for the horrible experiences and war crimes that the Lebanese people have suffered, being targeted by our common enemy. But I can’t help but admire your strength, your beauty, your modesty, and most of all, your happiness.

Yes, it’s strange, but it occurred to me that even under constant bombardment, you still seemed happier than we are, because you were still living the natural lives of women. The way women have always lived since the beginning of time. It used to be that way in the West until the 1960s, when we were bombarded by the same enemy. Only we were not bombarded with actual munitions, but with subtle trickery and moral corruption.

Through Temptation

They bombarded us Americans from Hollywood, instead of from fighter jets or with our own American-made tanks. They would like to bomb you in this way too, after they’ve finished bombing the infrastructure of your countries. I do not want this to happen to you. You will feel degraded, just like we do. You can avoid this kind of bombing if you will kindly listen to those of us who have already suffered serious casualties from their evil influence. Because everything you see coming out of Hollywood is a pack of lies, a distortion of reality, smoke and mirrors. They present casual sex as harmless recreation because they aim to destroy the moral fabric of the societies into which they beam their poisonous programming. I beg you not to drink their poison. There is no antidote for it once you have consumed it. You may recover partially, but you will never be the same. Better to avoid the poison altogether than to try to heal from the damage it causes.

They will try to tempt you with their titillating movies and music videos, falsely portraying us American women as happy and satisfied, proud of dressing like prostitutes, and content without families. Most of us are not happy, trust me. Millions of us are on anti-depressant medication, hate our jobs, and cry at night over the men who told us they loved us, then greedily used us and walked away. They would like to destroy your families and convince you to have fewer children. They do this by presenting marriage as a form of slavery, motherhood as a curse, and being modest and pure as old-fashioned. They want you to cheapen yourself and lose your faith. They are like the Serpent tempting Eve with the apple. Don’t bite.

Self-Value

I see you as precious gems, pure gold, or the “pearl of great value” spoken of in the Bible (Matthew 13: 45). All women are pearls of great value, but some of us have been deceived into doubting the value of our purity. Jesus said: “Give not that which is holy unto the dogs, neither cast your pearls before swine, lest they trample them under their feet, and turn again and rend you” (Matthew 7: 6). Our pearls are priceless, but they convince us that they’re cheap. But trust me; there is no substitute for being able to look in the mirror and seeing purity, innocence and self-respect staring back at you.

The fashions coming out of the Western sewer are designed to make you believe that your most valuable asset is your sexuality. But your beautiful dresses and veils are actually sexier than any Western fashion, because they cloak you in mystery and show self-respect and confidence. A woman’s sexuality should be guarded from unworthy eyes, since it should be your gift to the man who loves and respects you enough to marry you. And since your men are still manly warriors, they deserve no less than your best. Our men don’t even want purity anymore. They don’t recognize the pearl of great value, opting for the flashy rhinestone instead. Only to leave her too!

Your most valuable assets are your inner beauty, your innocence, and everything that makes you who you are. But I notice that some Muslim women push the limit and try to be as Western as possible, even while wearing a veil (with some of their hair showing). Why imitate women who already regret, or will soon regret, their lost virtue? There is no compensation for that loss. You are flawless diamonds. Don’t let them trick you into becoming rhinestones. Because everything you see in the fashion magazines and on Western television is a lie. It is Satan’s trap. It is fool’s gold.

A Woman’s Heart

I’ll let you in on a little secret, just in case you’re curious: pre-marital sex is not even that great. We gave our bodies to the men we were in love with, believing that that was the way to make them love us and want to marry us, just as we had seen on television growing up. But without the security of marriage and the sure knowledge that he will always stay with us, it’s not even enjoyable! That’s the irony. It was just a waste. It leaves you in tears.

Speaking as one woman to another, I believe that you understand that already. Because only a woman can truly understand what’s in another woman’s heart. We really are all alike. Our race, religion or nationalities do not matter. A woman’s heart is the same everywhere. We love. That’s what we do best. We nurture our families and give comfort and strength to the men we love. But we American women have been fooled into believing that we are happiest having careers, our own homes in which to live alone, and freedom to give our love away to whomever we choose. That is not freedom. And that is not love.

Only in the safe haven of marriage can a woman’s body and heart be safe to love. Don’t settle for anything less. It’s not worth it. You won’t even like it and you’ll like yourself even less afterwards. Then he’ll leave you.

Self-Denial

Sin never pays. It always cheats you. Even though I have reclaimed my honor, there’s still no substitute for having never been dishonored in the first place. We Western women have been brainwashed into thinking that you Muslim women are oppressed. But truly, we are the ones who are oppressed; slaves to fashions that degrade us, obsessed with our weight, begging for love from men who do not want to grow up. Deep down inside, we know that we have been cheated.

We secretly admire and envy you, although some of us will not admit it. Please do not look down on us or think that we like things the way they are. It’s not our fault. Most of us did not have fathers to protect us when we were young because our families have been destroyed. You know who is behind this plot. Don’t be fooled, my sisters. Don’t let them get you too. Stay innocent and pure. We Christian women need to see what life is really supposed to be like for women. We need you to set the example for us, because we are lost. Hold onto your purity. Remember: you can’t put the toothpaste back in the tube. So guard your “toothpaste” carefully!

I hope you receive this advice in the spirit in which it is intended: the spirit of friendship, respect, and admiration.

From your Christian sister with love

Tuesday, September 1, 2009

The Lucky Laki - Superman

My Latest Favourite Song. So cute! :D



Aku bukanlah superman
Aku juga bisa nangis
Jika kekasih hatiku
Pergi meninggalkan aku

Ayahku selalu berkata padaku
Laki-laki tak boleh nangis
Harus slalu kuat
Harus slalu tangguh
Harus bisa jadi tahan banting

Tapi ternyata sakitnya cinta
Buat aku menangis

Ayahku selalu memarahi aku
Jika jatuh air mataku
Kata ayah slalu air mata itu
Adalah tanda kelemahan

Tapi ternyata air mataku
Ternyata jatuh juga

Ayahku tersayang maafkanlah aku
Jika aku masih menangis
Masih belum bisa menjadi seperti
Apa yang ayah selalu mau

Kita berjanji 'tuk tidak lagi
Menangis karena cinta

Saturday, August 29, 2009

After 1 Year

Guys, it has been already 1 year since I came back to Malaysia for good. So what have I achieved so far? *Nothing* Ok that's an exact answer hahahaha. But it's ok. As we go on in our life, we gain more experience and Allah has planned everything that is the best for us. So I don't think that I have to worry that much.

Let see what have I achieved so far. Either it's positive or negative, it is still an 'achievement'. Hahaha. Ok I'm joking. :D

1. I become closer to my family as I am nearer to them nowadays. We have more time to spend together and I can't wait for my sisters to have more children (ok I'm joking lol).

2. I become closer to my best buddies, who are almost from Terengganu. I have more than enough time to hang out with them. But so sad that I am missing my best buddies from other states so badly (you know who you are, I'll tell & meet you guys once I'm in KL@Selangor ok) :(

3. My skin becomes tanner and darker (Oh is that an achievement?) Oh my God. I think I need Garnier Light to make my skin fairer. Hahaha.

4. I realize what I'm good at and what I don't. For example, I know that I'm not very good in lab-work after I worked in research area (which was lab-work based) for quite sometime. (I'm switching my sub-field now) :)

5. I find a lot of new friends as I work and further my study. They are all awesome friends. And I love them so much. I think it is easier for me to find a good friend in Malaysia rather than Melbourne. :)

6. I'm furthering my study in a field that was not my major when I did my undergraduate study. It is quite tough for me to adapt but I know that this is the best for me, Insha-Allah. So to people who are doing science research and need my help for statistical analysis for their research, contact me, and I'll try to help you as much as i can, Insha-Allah. :)

I think that's all for now. Yeah, there may be more things that I can write here but I don't think I have to write everything. Apart from that, I am missing Melbourne so much, for there I can shop great dresses-shoes-handbags, eat nice food, find kind people, travel to beautiful places of interest and so on. I hope that one day (soon), I can go to Melbourne (as a tourist), Insha-Allah, as I can't do it now I am so busy with my study and many things to settle.

I hope that everyone that are back for good to Malaysia from oversea will experience a lot of good things, and will be able to go through the challenges in their life with lots of patience. As we grow older, we have so many things to think about, not only about us, but also about other people. Hope that everyone is doing well and remember that Allah knows what's the best for us. All the best to you all!

Tuesday, August 25, 2009

The Worst Friends vs The Most Awesome Friends

Yes. Tajuk dalam english. Tp tulis dalam bahasa tiba2. (Eh suka hati la, blog aku ok). Sebarang teguran mengenai kesalahan tatabahasa atau penggunaan ayat tidak akan dilayan.

Ye. Mari kita tengok contoh kawan yang teruk. Mari mari.

Yang pertama; cakap nak berkawan dengan kita (konon), "friends forever and ever". Eh. Alih2, networking websites pun tak nak kawan dgn aku. (Eh bengap jgk dia ni, skrg zmn canggih Facebook kita boleh set la sape yg boleh tgk info photos kita dgn sape yg xle tgk. Lembab bab teknologi ah ko ni). Suka hati la. Itu privacy ko. Tp kalau cakap tak serupa bikin, itu yg bikin aku bengang. Ok. Nasib baik bulan puasa, kalau tak dah lama aku swear macam2.


Yang kedua; jenis yg dah lama tak jumpa kita, lepas tu bila kita cari dia, dia hilang. And dia tiada usaha pun nak cari kita. Contoh- dia datang bercuti kat hometown kita, (hometown aku bnyk pulau cantik2 ok) tp tak bgtau langsung dia datang kat kampung kita. Oh. Kecil hati sungguh. Kalau tidak dapat jumpa pun at least inform, takdelah kita rasa terpinggir. Ini, sudahlah datang kampung aku, jumpa pun tidak. Ok. Then I know who is my real friend and who IS NOT.

Sudah. Menyakitkan hati memikirkan kawan2 yg bodoh sombong ni. Mari kita tukar kpd kawan2 yg AWESOME pula.

Contoh kawan awesome. Yang pertama, pagi2 kau nak gi kelas jalan kaki, tp dieorg sanggup offer kau naik kenderaan dieorg. Wah, thanks ye. Dan ada yg sanggup hantar kita balik rumah (sampai depan rumah) walaupun arah rumah dia berlainan dengan jalan ke rumah kita. Awesome sungguh.

Yang kedua, yang sanggup jemput kita bila kita nak keluar dengan dia. Sebab kita tak bawak kereta (ye itu aku). Tak pernah marah or merungut. Awesome sungguh. Dan lg awesome, masa nak gi melawat MRSM PC hari tu, si Nabilah ni dah sampai depan MRSM PC pun, tp sebab aku takde kenderaan, dia pusing balik ke HUSM Kubang Kerian sebab nak jemput aku. Oh sungguh awesome. Ini lah kawan terbaik. Terima kasih Allah kerana memberikan aku kawan2 yang sungguh berhati mulia.

Yang ketiga, yg tahu kita takde printer nak print assignment, sanggup offerkan diri untuk print assignment kita & submit sekali. Oh. Thanks ye. Awesome betul. Lepas tu tak pernah minta charge pun.

Yang keempat, yang turun dari tempat jauh2 just untuk jumpa kita. Wow. That is so AWESOME. Kita pun ofkos excited nak jumpa dia kan. So sungguh best dapat kawan2 best.

So. Pandai2 lah anda bezakan mana kawan anda & bukan kawan. Jangan berkawan dgn orang cakap tak serupa bikin. Alergik dah aku. Tsk tsk.

Sunday, August 23, 2009

This Blog

From your point of view, what should I do with this blog?

No 1- Close it. Quit writing. And delete all the posts. I don't think that people are reading my blog. This blog is nothing.

No 2- Quit writing. And just leave this blog like this. (I don't like this one)

or

No 3- Making my blog private. So that only certain people can read my blog. Lately I'm not quite comfortable to expose my life to so many people as my network is getting bigger and wider. Not all people are honest and can be trusted like our close ones.

So, what should I do? I feel like giving up blogging already....

Sunday, August 2, 2009

If and only if

If I am missing you, would you miss me too
If I say I love you, would you say the words too
If I run so far away from where I am now, would you stop me
If I am sad, would you be by my side
If I am sick, would you take care of me
If I am crying, would you lend me your shoulder
If I am bored, would you be there for me
If I need someone to talk, would you call me soon
If I really need help, would you spend your time with me
If I want to share something, would you listen to me

And if I don't ask for anything, would you realize that I really need you badly
So come fast to me and be with me
I don't have forever to be with you
And I just hope that I can spend as much time as I can with you...

Wednesday, July 22, 2009

Benda-benda Aneh Yang Manusia Selalu Buat

Aneh sebab macam salah tapi buat juga. Aku berkongsi dengan korang atas pengalaman diri sendiri & pemerhatian terhadap orang-orang yang berada di sekelilingku. Contoh untuk perkara-perkara aneh tersebut adalah seperti di bawah;

1. Pakai baju seksi-seksi tak tutup aurat tapi bila nak makan reti pulak baca Bismillah.


2. Minum arak tapi bila sampai masa makan ayam daging reti cari yang halal pulak.


3. Nak gi konsert(bukan islamik punya) pastu mulakan langkah kaki/drive dengan Bismillah.


4. Nak study sambil dengar lagu siap baca Bismillah tapi duk dengar lagu rock/Siti Nurhaliza (bukan lagu-lagu Islamik pun).

5. Pergi dinner yang versi amal-amal punya tu (yang kutip-kutip derma untuk orang memerlukan tu) tapi pakai baju tak cukup kain untuk majlis tu.


6. Tak cukup pun solat 5 waktu tapi bila nak nikah reti pulak ikut hukum syarak ijabkabul cari kadi imam semua2 tu.


Weird tak rasa? Hmm. No comment. Tapi benda-benda ni banyak je di sekeliling kita.


In fact, Islam is the way of life. keseluruhan aspek kehidupan. Islam meliputiJangan la time puasa nikah je ikut ajaran Islam. Time lain islam letak kat tepi. So, pendek kata, lu pikir la sendiri. Huhuhuhu. (Pesanan untuk diri aku jugak OK, aku bukan perfect pun)

Sekian.

Sunday, July 19, 2009

Manusia & Perangainya

[Disclaimer: Entry ini tidak ditujukan atau berkaitan dengan siapa2 pun, jadi siapa yang makan cili dia akan terasa pedasnya]

1. Kau dikatakan alim. Semua orang pun cakap kau berilmu agama bagus. Kau siap dah berkahwin dan jadi suami orang pun. Dalam blog kau siap galakkan orang2 lain berkahwin awal jugak. Tapi bila aku tertegur kau secara tidak sengaja, dan bukan niat nak menyindir malahan bergurau je, kau kecil hati, terus tak mahu berkawan dengan aku dan putuskan silaturrahim yang ada. Dan sekarang kau buat cam kau tak kenal aku langsung. Eh eh ada ke orang alim putus2kan ukhwah dengan orang2 dia kenal? Hmm. Terdiam & terpegun kejap aku.


2. Kau banyak duit. Malahan kau duk sebut2 nama kawan2 kita yang dah kumpul banyak duit. Kau banding2 kan siapa paling kaya. Sebab kau antara yang terkaya antara kita semua. Tapi aku hairan kenapa bila orang minta derma payah sangat kau nak hulur walaupun RM 1. Kau tak kasihan ke kat orang2 yang miskin tak cukup makan, takde rasa ke nak bantu dieorang? Please la, gunakan harta2 yang kau ada untuk membantu orang yang memerlukan. Dan in fact, bukan semua orang mahu jadi kaya dan anggap kaya itu berjaya. Apa guna kaya tapi tidak gunakan kekayaan yang ada ke jalan yang betul. Dalam hidup ini kekayaan bukanlah petanda kita berjaya, malahan banyak lagi aspek kehidupan yang mencerminkan kejayaan kita. Kau faham?


3. Kau sangat pandai. Pandai tahap macam professor dah. Semua orang kagum dengan kau. Kau bijak, semua orang tabik spring kat kau sebab kau sangat bertuah Tuhan bagi otak bijak pandai. Kau reka macam2 benda guna kebolehan kau dan kau banyak diiktiraf di pelbagai peringkat atas rekaan yang telah kau cipta. Tapi mana hilangnya hormat kau pada rakan setaraf dan orang2 bawahan yang bekerja dengan kau, yang selalu tolong2 kau selama ni? Kau ingat kau seorang je ke ada ilmu yang tinggi. Orang lain pun ada ilmu jugak la! Cuma ilmu dalam bidang lain yang kau sendiri tak tahu pasal bidang mereka tu. Ilmu kau tu pun Tuhan punya, Tuhan bagi pinjam. Bila2 masa je Tuhan boleh tarik balik, kau tau tak? Jadi tolong la hormat orang lain sepertimana orang lain menghormati kau. Jangan kerana kau berpangkat tinggi kau boleh tengking2 dan pandang rendah kat orang2 lain begitu sahaja. Hmm.

Ingatlah bahawa nikmat yang diberi Allah kepada kita tidak terhingga. Jangan sekali2 berlagak dengan apa yang dianugerahkan-Nya. Gunakan ke jalan yang betul, dalam erti kata lain, ke arah jalan yang dapat meninggikan lagi martabat umat & agama Islam di muka bumi ini. Semoga Allah jauhkan kita daripada sifat2 mazmumah yang kita sendiri tidak sedar boleh bersarang dalam diri kita tanpa kita sedari. Gunakan kelebihan yang ada untuk menolong orang yang memerlukan dan mencari keredhaan-Nya. Jangan bertindak mengikut perasaan & sentiasa menghormati orang di sekeliling kita, walau setinggi mana pun darjat kita. Last but not least, don't judge a book by its cover. Wassalam...

Friday, July 10, 2009

The Happiness

Last night I chatted with one of my best friend through YM. As he is older than me, he is definitely more successful in his life now (than me). I talked to him a lot about life and he did advise me a lot throughout my life.

Then I asked him, how to be rich, or make a lot of money. Then he laughed to me. He said I am still studying, I do not need to think about money yet. Plus it is very rare to see someone called student to be very rich during their study.

Then he said to me, instead of searching for money, why don't I search for happiness. He told me he has felt what the feeling of having lots of money is, and what he really wants to have since young until now is the real happiness, a thing he couldn't have totally until now. Searching for happiness is far more difficult than finding a lot of money, isn't it? Plus, happiness gives you the strength to go on with your life, the one that encourages you to be brave and bold and the one that makes you feel that you are appreciated by others.

So, let us search for happiness and love first, then everything will be smooth and easy in your life. Yes money is important too, but not to the extent that is it the main thing in your life. All the best in your life, everyone! (^_-)Y

Saturday, June 27, 2009

You Are Not Alone

Another day has gone
I'm still all alone
How could this be
You're not here with me

You never said goodbye
Someone tell me why
Did you have to go
And leave my world so cold

Everyday I sit and ask myself
How did love slip away
Something whispers in my ear and says

That you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

But you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
But you are not alone

All alone
Why, oh

Just the other night
I thought I heard you cry
Asking me to come
And hold you in my arms

I can hear your prayers
Your burdens I will bear
But first I need your hand
Then forever can begin

Everyday I sit and ask myself
How did love slip away

Something whispers in my ear and says
That you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
For you are not alone

Whisper three words and I'll come runnin'
And girl you know that I'll be there
I'll be there

You are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart

For you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart

For you are not alone.

One of my most favourite song by the late Michael Jackson. R.I.P., King of Pop. You will be remembered. May Allah bless you always.

Wednesday, June 24, 2009

Oh Ayah


(Agak lambat untuk menulis entry ini tapi tak kirala, nak tulis jugak. Haha.)

Tanggal 18 Jun 2009 yang lalu, kami sekeluarga menyambut harijadi ayah, yang saban tahun jatuh hampir-hampir atau pada Hari Bapa (Jimat duit beli hadiah, haha, as if aku selalu beli hadiah kat ayah :-p).

Ayah dah berumur 60 tahun. Tapi saya rasa ayah lebih muda dari usianya. Mungkin sebab isteri ayah 6 tahun lebih muda dari ayah dan kerana ayah berbadan kecil. Hehe. Ayah adalah seorang yang sangat saya kagumi. Kesabarannya mendidik 11 orang anak-anaknya tanpa pernah mengenal erti penat lelah sangat saya kagumi. Sampai sekarang pun kami masih banyak kerenah dan ayah masih menjaga kami dengan penuh tanggungjawab dan kasih sayang. Satu keistimewaan ayah saya yang jarang ada pada orang lelaki ialah ayah saya sangat sukakan kanak-kanak (no wonder la anak dia ramai kan hehe). Kalau cucu-cucunya balik dia adalah orang paling excited (tapi dia cover la hehe). Ayah saya comel.

Terima kasih ayah kerana membesarkan kami adik beradik dengan penuh kasih sayang dan kesabaran. Hanya Allah yang mampu membalas jasa ayah terhadap kami adik beradik. Semoga ayah sentiasa diberkati, dimurahkan rezeki dan gembira sentiasa. (",)

Monday, June 22, 2009

The Right Guy

If a guy calls you Cute, he's looking at your face
If a guy calls you Hot, he's looking at your body
But if a guy calls you Beautiful, he's looking at your heart....
____________________________________________________________

Find a guy who calls you Beautiful instead of Hot
Who calls you back when you hang up on him
Who will stay awake just to watch you sleep
Wait for the guy who kisses your forehead
Who wants to show you off to the world when you are in your sweats
Who hold your hands in front of his friends
Wait for the one who is constantly reminding you of how much he cares about you and how lucky he is to have you
Wait for the one who turns to his friends and says, "...that's her"


Sunday, June 21, 2009

Jerawat, Punca & Nasihat


JANGAN AMBIL MUDAH, TAPI FIKIR-FIKIRKANLAH.

Kedudukan jerawat dan info


DAHI
Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih, stress. Kumpulan ini biasanya panas baran. Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yang cukup dan minum air banyak.

HIDUNG
Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah. Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal. Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi.

DAGU
Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI
Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN
Fungsi paru-paru mungkin tidak normal.

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)
Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.

Kesimpulannya jangan stress dan amalkan pemakanan yang sihat so jerawat tidak akan naik hehehehe (Pesanan untuk diri sendiri tsk tsk).

Diambil dari Jiwang Portal

Tuesday, June 16, 2009

Let's Get Your Brain To Work!

Can you find the man within 3 seconds?

According to medical experiments:

1.
If you can find the Man’s Head within 3 seconds, your right brain is more developed than normal people.
2.
If you can find the Man’s Head within 1 minute, your right brain is developed normally.
3.
If you can find the Man’s Head within 1-3 minutes, your right brain is slow in reacting, you should eat more meat protein.
4.
If you can find the Man’s Head in 3 minutes or more, your right brain is a disaster… extremely slow in reacting.

and Yes, there really is a man in there..


[Copy Paste from email]

Wednesday, June 10, 2009

Our Holiday in Kenyir

My family and I went to Tasik Kenyir last weekend. A short yet an enjoyable trip! This largest man-made lake in Southeast Asia was built between 1978 and 1985. It becomes tourist sports attraction as the activities available there are mostly for sportive/active people.

For those who loves fishing, this is a fishing heaven for you. But please get the permission from Wildlife Department first before you fish as only certain spots and fishing methods are permitted for fishing here.

We didn't go fishing when we were there, but we went for canoeing and waterfall. For those who want to have a holiday and exercising at the same time, Kenyir Lake is a right tourism destination for you.

Kayakking is more than available here! As a person who loves canoening/kayakking, I really enjoy my stay there. But make sure you choose the right time to kayakking, as sometimes the waves can be quite dangerous for you to continue kayakking (For those who loves challenging kayakking, then these will not be a problem for you).

With more than 30 rivers feeding this lake, more than 25 waterfalls to go and many affordable accommodation to stay, Kenyir Lake is really a good resting-place for you. Enjoy your activities there and don't forget to take a lot of photos as this lake is very beautiful, magnificient and breathtaking! ;-)

Wednesday, June 3, 2009

Another Tag: 100 Truths

WHAT WAS YOUR:
1. Last beverage: Hot Milo
2. Last phone call: Bob. We were trying to arrange time to meet up as Bob is currently on holiday and in Terengganu
3. Last text message: Bob
4. Last song you listened to: Terlanjur Cinta by Rossa & Pasha Ungu
5. Last time you cried: 2-3 days ago I'm not so sure

HAVE YOU EVER:
6. Dated someone: Yes
7. Been cheated on: Hmm I think you know the answer already
8. Kissed someone & regretted it: It's just a kiss anyway, nothing much, do we have to regret?
9. Lost someone special: Nope. Except for my great-grandfather, I love him so much.
10. Been depressed: Yes. Anyone does.
11. Been drunk and threw up: Nope

LIST THREE FAVORITE COLOURS:
12. Green
13. Pink
14. Black & White

THIS YEAR HAVE YOU: (2009)
15. Made a new friend: Yes. A lot of.
17. Laughed until you *nearly* cried: I don't remember
18. Met someone who changed you: Yes. My lecturer. Thanks Prof.
19. Found out who your true friends were: Yes that's for sure
20. Found out someone was talking about you: Maybe
21. Kissed anyone on your Facebook friend's list: Nope. Unless CiPiKa CiPiKi (Cium pipi kanan kiri kawan2 hahaha)
22. How many people on your Facebook friends list do you know in real life: I know everyone of them. I do not add strangers in my Facebook friend lists. =) (Yes i do check who are they before approving their friend request)
23. How many kids do you want to have: Three (But Abang wants 4. How?)
24. Do you have any pets: Nope
25. Do you want to change your name: I don't need to
26. What did you do for your last birthday: I did nothing hahahaha
27. What time did you wake up today: 10am
28. What were you doing at midnight last night: Sleep!
29. Name something you CANNOT wait for: Oh. I can't wait to graduate again!
30. Last time you saw your Mother: Just now
31. What is one thing you wish you could change about your life: Nothing needs to be changed. Just go through it. Everything happens for reasons, so why complain?
32. What are you listening to right now: iTunes
33. Have you ever talked to a person named Tom: Yes yes. Tom Stringer my student advisor when i was in Melbourne
34. What's getting on your nerves right now: Oh. Everything. Family. Career. Study. Money.
35. Most visited webpage: Facebook, Gmail, Blogspot
36. Whats your real name: *You know it already*
37. Nicknames: Kmar, Akmar, Kemar, Kma, Akma, Nurul
38. Relationship Status: Single
40. Male or female?: Female
41. Elementary?: SK Bukit Tunggal
42. Middle School?: MRSM-YT Besut
43. High school/college?: MRSM Pengkalan Chepa, INTEC, University of Melbourne
44. Hair colour: Black
45. Long or short: Long
46. Height: 150cm

47. Do you have a crush on someone?: If I do then will people care about it hahahaha
48: What do you like about yourself?: I am stubborn
49. Piercings: 0
50. Tattoos: 0
51. Righty or lefty: Righty

FIRSTS :
52. First surgery: Never
53. First piercing: None
54. First best friend: My elder sister
55. First sport you joined: Field & Track
56. First vacation: Langkawi
58. First pair of trainers: Don't remember

RIGHT NOW
59. Eating: Nothing
60. Drinking: Nothing
61. Doing: Answering this
62. Listening to: iTunes
63. Waiting on: Bedtime

YOUR FUTURE
65. Get Married?: Yes. The earliest is in 2 years time.
66. Career?: Yes. When I finish my Master Degree.

WHICH IS BETTER :
67. Lips or eyes: Eyes. But lips are too good to be kissed do you know that?
68. Hugs or kisses: Both
69. Shorter or taller: Taller
70. Older or Younger: Same age
71. Romantic or spontaneous: Both
72. Nice stomach or nice arms: Arms
73. Sensitive or loud: Sensitive
74. Hook-up or relationship: Relationship
75. Trouble maker or hesitant: Neither

HAVE YOU EVER :
76. Kissed a stranger: Nope
77. Drank hard liquor: Nope
78. Lost glasses/contacts: Nope
79. Sex on first date: No sex before marriage you understand?
80. Broken someone's heart: Yes
82. Been arrested: Nope
83. Turned someone down: Yes
84. Cried when someone died: Hmm so so
85. Fallen for a friend?: Yes and it did not work tho

DO YOU BELIEVE IN:
86. Yourself: Yes I do
87. Miracles: They will come when you don't expect them to come
88. Love at first sight: Depends
89. Heaven: Yes
90. Santa Claus: No
91. Kiss on the first date: Nope
92. Angels: Yes

ANSWER TRUTHFULLY:
94. Had more than 1 girlfriend/boyfriend at a time: Hahahaha HELL yes
95. Did you sing today?: Nope
96. Ever cheated on somebody?: Yes
97. If you could go back in time, how far would you go?: 2-3 years
98. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be?: Anyday that I can be happy
99. Are you afraid of falling in love?: Nope. Love is a beautiful thing.
100. Posting this as 100 truths?: Yes

Saturday, May 30, 2009

Petua Mengekalkan Keayuan Bagi Gadis-gadis


1. Menjaga kejelitaan semulajadi (natural beauty) dengan tidak memakai bahan-bahan luaran tetapi menjaga emosi, fizikal dan mental. Gunakan masa untuk perkara yang berfaedah dan tentukan wawasan secara objektif, jangan banyak angan-angan. Tidur awal setiap malam dan bangun awal setiap pagi untuk solat subuh. Jangan tidur siang hari.

2. Menjaga suara. Latih diri bercakap dengan nada yang lembut, tidak sengau atau suaranya terlalu kuat.

3. Menjaga cara berkata-kata. Biasakan menggunakan perkataan yang melambangkan keluhuran budi seperti ‘tolong’ serta ‘minta maaf’. Jangan gunakan perkataan yang terlalu beremosi seperti bosan, sakit hati, menyampah, benci dan sebagainya kerana ia akan menyebabkan muka jadi berkerut dan masam.

4. Menjaga kulit. Kebersihan sentiasa dijaga. Makanan yang berupa ulam-ulam yang wangi serta sayuran dan buah-buahan segar patut selalu dimakan. Gunakan sabun yang tidak merosakkan kulit.

5. Menjaga muka. Tangan perlu sentiasa bersih dan lembut. Jangan gunakan bedak yang bukan-bukan. Selalu menggunakan bedak sejuk untuk menjaga kulit muka. Jangan banyak berangan.

6. Menjaga rambut. Ia mahkota kejelitaan gadis. Bersihkan rambut tapi jangan terlalu kerap. Bila bersikat, ulangi sikatan ke seluruh bahagian kepala 100 kali untuk menjadikan rambut subur dan berkilat. Ramai lelaki suka pada gadis berambut panjang tapi kemas.

7. Menjaga cara berjalan. Latih cara berjalan. Jauhi dari berjalan mengengkang atau tangan terlalu dihayun. Langkah jangan terlalu besar. Berjalan jangan terlalu laju. Badan jangan terlalu membongkok atau tegak. Leher jangan terteleng (senget sebelah). Muka elok ditundukkan sedikit.

8. Menjaga gerak-geri. Bila duduk di atas lantai duduklah dengan cara bersimpuh. Kalau duduk di atas kerusi, eloklah sila panggung. Jangan mengangkang. Tangan jangan terlalu digerakkan bila bercakap. Cara bergerak biarlah lemah-lembut.

9. Menjaga senyum. Latihlah senyum jangan tersengeh. Tutup mulut bila ketawa. Ketawa secara sederhana. Selalu senyum tapi untuk tujuan baik.

10. Menjaga mata. Mata janganlah terlalu liar memandang sekeliling. Tundukkan mata dan memandang hanya kepada apa yang sedang anda hadapi. Jangan terlalu kerap mengerdipkan mata. Usah terlalu kerap menjeling walaupun kepada buah hati anda.

11. Menjaga kehormatan. Sentiasa bertemankan ibu atau saudara bila keluar. Minta izin ibubapa. Pakaian sopan. Pulang seawal mungkin.

12. Menjaga sikap. Taat beragama. Jangan bohong. Jauhi dari merungut. Jauhi dari menjadi amat cerewet dan jaga hati orang lain.

*Semoga bermanfaat untuk semua para gadis* (",)

Diambil dari Webblog MyJodoh

Tuesday, May 26, 2009

Terlanjur Cinta

Waktu bergulir lambat merantai langkah perjalanan kita
Berjuta cerita terukir dalam menjadi sebuah dilema
Mengertikah engkau perasaanku tak terhapuskan

Malam menangis tetes embun membasahi mata hatiku
Mencoba bertahan di atas puing-puing cinta yang telah rapuh

Apa yang ku genggam tak mudah untuk aku lepaskan

Aku terlanjur cinta kepadamu dan telah kuberikan seluruh hatiku
Tapi mengapa baru kini kau pertanyakan cintaku

Aku pun tak mengerti yang terjadi apa salah dan kurang ku padamu
Kini terlambat sudah untuk dipersalahkan karna sekali cinta aku tetap cinta

Artis: Rossa feat Pasha Ungu

Saturday, May 16, 2009

Happy Teachers' Day

I want to take this opportunity to wish Happy Teachers' Day to all my teachers and lecturers in the schools and universities listed below;

1. My place of learning how to read al-Quran since i was 5 year old teachers (my late great-grandfather and his family)
2. TaBiKa Kemas Bukit Tunggal teachers (1991)
3. SK Bukit Tunggal teachers (1992-1997)
4. SMK Chalok teachers (I was there for only 2 weeks in 1998)
5. MRSM-YT Besut teachers (1998-2000)
6. MRSM Pengkalan Chepa teachers (2001-2002)
7. Kolej Matrikulasi Kedah lecturers (I was there for only 2 months in 2003)
8. INTEC UiTM Shah Alam lecturers (2003-2004)
9. University of Melbourne lecturers (2005-2008)
10. PSM Academy Driving School teachers (2006-2007)
11. INFORMM, Universiti Sains Malaysia lecturers and staff (2009)
12. Universiti Malaysia Terengganu lecturers and staff (2009)

Also Happy Teachers' Day I wish to my mum, Kak Long, Kak Sue and Abang Arol (Yes i am born in a teachers-lecturers family). The wish also goes to Cik Farha, Cik Sabrina, Cik Nadia, Cik Nihlah, Cik Suriana, Cik Siti Mariani, Cik Siti Munirah and all my friends that have/will become teachers/lecturers.

Guru, Jasamu Dikenang.... (",)

Friday, May 15, 2009

Nasi Kebuli


Nasi Boli adalah satu lagi hidangan istimewa yang terdapat di negeri Terengganu. Namun nasi ini tidaklah sepopular Nasi Dagang ataupun Keropok Lekor. Nasi Boli sangat istimewa kerana rasanya tidaklah terlalu berpulut seperti Nasi Dagang, tidaklah terlalu berminyak seperti Nasi Minyak dan tidaklah terlalu berempah seperti Nasi Beriyani. Nasi ini rasanya seolah-olah seperti campuran kepada semua nasi yang telah disebutkan tadi. Rasanya yang unik membuatkan Nasi Boli sangat istimewa.

Nasi Boli boleh dimakan bersama gulai ayam/daging/ikan dan acar timun/nanas. Tidak ramai yang tahu resepi sebenar bagaimana membuat Nasi Boli memandangkan hidangan ini sudah jarang dihidangkan di Terengganu pada zaman sekarang. Untuk membuat Nasi Boli, beras biasa bersama beras pulut dicampur dengan beberapa jenis rempah dan dibalut dengan kain, dan dimasak seperti biasa. Tidak banyak generasi muda yang tahu cara-cara membuat nasi ini sepenuhnya (termasuklah saya). [Saya berharap agar saya sempat belajar bagaimana cara untuk membuat Nasi Boli daripada ibu saudara saya sebelum terlambat. Huhu.]

Walaupun nasi ini amat menyelerakan, amat sedikit restoren/kedai makan di Terengganu yang menyediakan nasi ini dalam menu mereka. Kerana seperti yang telah saya maklumkan, resepi nasi ini hanya diketahui oleh sebilangan orang sahaja. Saya berharap semoga Nasi Boli akan menjadi lebih popular dan resepinya lebih diketahui ramai supaya ianya tidak akan luput ditelan zaman. =)

Wednesday, May 13, 2009

Litany Against Fear

I must not fear.
Fear is the mind-killer
.
Fear is the little-death that brings total obliteration.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.

-Bene Gesserit-

Saturday, May 9, 2009

The Award and Happy Mother's Day!

Thnx a lot to Anne for this award. Terima kasih kerana memberi award kepada blog saya yang entri-entri tidak seberapa ni. Hihi. (^_-) Ok here we go for the rules of this award;

1. Letakkan logo award ini di blog anda.
2. Anugerahkan award ini kepada 10 Blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.

- Cik Kama (diari kehidupan Cik Kama sahabat rapatku di Melbourne dulu2)
- Cik Farha (kisah kehidupan bakal seorang guru)
- Cik Nabeel (cerita tentang kehidupan seorang Master student dan pendapat2nya)
- Cik Dada (kisah2 Cik Dada dalam meneruskan kehidupannya)
- Cik Nadiah (cerita2 menarik mengenai kehidupan seorang bakal isteri)
- Cik Erin (Erin and her juicy juicy entries)
- Cik Nakia (kisah kehidupan bakal doktor dan peringatan2 penting terhadap umat Islam)
- Cik Syu (rakan cyber ku dan kisah hidupnya bersama pelakon2 korea cina dan anime2nya)
- Encik Kuden (cerita2 pendeknya sungguh mengagumkan dan menyentuh hatiku)
- Encik Ihsan (kisah kehidupan seorang pelajar Malaysia di Adelaide, Australia)

Ok done about the award.

Here i take the chance to wish HAPPY MOTHER'S DAY TO MY MUM, KAK LONG, KAK SUE AND ALL MOTHERS IN THE WORLD.

Ingatlah pesanan Rasulullah, "Syurga terletak di bawah telapak kaki ibu." Jangan sekali2 kita melawan cakap ibu kita, membuatkan mereka kecil hati, mengabaikan tanggungjawab kita sebagai anak terhadap mereka dan yang sewaktu dengannya. Selalu beringat untuk minta maaf dengan ibu apabila kita membuat salah silap, salam cium tangan ibu kerana kita takut dan tidak mahu sekiranya kita tidak sempat meminta maaf daripada mereka andainya mereka ditakdirkan pergi buat selama-lamanya nanti. [Oh mak, ampunkan saya kerana selalu tidak buat kerja rumah dan bermalas-malasan. Hahahahaha. Kantoi sungguh disitu. :-D]

Dengan ini saya tujukan satu lagu kegemaran saya sejak berada di zaman sekolah kepada semua ibu di dunia ini, dan bakal-bakal ibu juga (kerana sudah ada beberapa kawan saya yang sedang mengandung hehehe).

A Song For Mama (Boyz II Men)

You taught me everything
And everything you've given me
I always keep it inside
You're the driving force in my life, yeah

There isn't anything
Or anyone I can be
And it just wouldn't feel right
If I didn't have you by my side

You were there for me to love and care for me
When skies were grey
Whenever I was down
You were always there to comfort me
And no one else can be what you have been to me
You'll always be you always will be the girl
In my life for all times

Mama, mama you know I love you
Oh you know I love you
Mama, mama you're the queen of my heart
Your love is like
Tears from the stars
Mama, I just want you to know
Lovin' you is like food to my soul

You're always down for me
Have always been around for me even when I was bad
You showed me right from my wrong
Yes you did

And you took up for me
When everyone was downin' me
You always did understand
You gave me strength to go on

There was so many times
Looking back when I was so afraid
And then you come to me
And say to me I can face anything
And no one else can do
What you have done for me
You'll always be
You will always be the girl in my life