Pages

Tuesday, August 19, 2008

Resepi Karipap


Resepi untuk ~50 biji karipap

Isi Karipap


Bahan-Bahan;
- Isi ayam (400kg)
- Sebiji kentang
- 3 sudu serbuk kari
- Sedikit kulit kayu manis
- 1 sudu serbuk jintan manis
- Minyak
- Bawang merah dan besar
- Halia
- Bawang putih
- Garam, gula secukup rasa
- Sedikit air

Cara membuat;
Panaskan minyak, masukkan kulit kayu manis, sedikit bawang merah, halia dan bawang putih, tumis sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari dan jintan manis, masukkan isi ayam dan sedikit air. Apabila isi ayam sudah hampir masak, masukkan kentang dan bawang besar yang dipotong dadu.

Doh Karipap

(Boleh ikut salah satu cara yang anda prefer di bawah)

Cara Pertama

Bahan-bahan;
- 90gm butter
- Sebiji telur
- 4 cawan tepung
- Sedikit air
- Sedikit garam

Cara membuat;
Pecahkan telur ke dalam tepung yang telah disediakan di dalam mangkuk. Gaulkan. Cairkan butter dan masukkan ke dalam tepung yang telah digaul dengan telur tadi. Masukkan sedikit air. Kemudian tambah tepung, uli sehingga jadi doh.

Cara Kedua

Bahan-bahan;
- 4 cawan tepung
- 3/4 cawan minyak (panaskan)
- Sedikit air dan garam

Cara membuat;
Masukkan minyak ke dalam tepung dan kacau. Masukkan air, uli sampai sebati, sampai jadi doh.

Apabila isi dan doh karipap telah tersedia, boleh la canaikan doh karipap tadi. Masukkan isi ke ruang tengah doh dan bentukkan/kelim menjadi karipap. Saya hanya mengunakan acuan karipap untuk memudahkan kerja. =)

0 comments: