Pages

Tuesday, March 24, 2015

Resepi: Pancake Mudah

Salah satu makanan breakfast yang mudah disediakan adalah pancake. Orang Melayu panggil lempeng. Mana-mana panggilan pun takpa asalkan sedap. Kat bawah ni resepi penkek versi omputeh. Fluffy manis-manis gitu.

Penkek saya. Saya biasa makan dengan madu dan Nutella.

Bahan-bahan:

1 cawan tepung gandum
2 sudu minyak sayuran (atau mentega yang dicairkan)
1 biji telur
1 cawan susu penuh krim
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu gula

Cara-cara:

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaulkan hingga sebati (pastikan tiada ketulan). Panaskan kuali non-stick, masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali (tidak perlu panaskan minyak terlebih dahulu ya) dan masak macam biasa (terbalikkan bila perlu).

Boleh dimakan bersama gula sirap, jem, coklat, madu dan apa-apa sahaja gabungan yang kita suka. Boleh juga dimakan begitu sahaja, jika suka.

Selamat mencuba!

Sunday, March 22, 2015

Malaysia's Mom and Baby Expo 2015

Kali ini saya nak share maklumat tentang expo-expo berkaitan ibu dan bayi yang akan diadakan di Malaysia sepanjang tahun 2015 ini. Saya agak gemar pergi ke expo sebegini kerana lebih mudah untuk membeli pelbagai kelengkapan anak di satu tempat. Doorgift yang biasanya disediakan di pintu masuk expo selalunya menarik-menarik semuanya. 

Penganjur expo baby yang paling saya suka sudah semestinya Today's Publishing (TP) kerana doorgift yang diberikan selalunya tidak mengecewakan dan kebanyakan booth yang menyertai expo di bawah TP juga adalah daripada kalangan kedai, rangkaian dan jenama barang ibu dan bayi yang popular dan disukai ramai.

Jadi saya tampalkan di bawah ini semua poster berkenaan dengan tarikh, waktu dan tempat untuk expo bayi di Malaysia bagi tahun 2015;

1. Penganjur: Today Publishing

2. Penganjur: The Concept Exhibition

3. Penganjur: Sphere Exhibits Malaysia



4. Penganjur: EG Group



5. Penganjur: Lanceford Exhibitions

Semoga entri ini memberi manfaat kepada ibubapa yang mahu membeli belah di expo yang terdekat dengan anda. Selamat membeli belah!

Wednesday, March 11, 2015

Resepi: Homemade Strawberry Jam

Hari tu semasa di Cameron Highland sengaja beli buah strawberi banyak sebab berkeinginan untuk buat jem strawberi sendiri. Sebab dah bosan juga makan jem buatan kilang, ye tak? Buat sendiri lebih selamat, diyakini bersih dan insya-Allah keluarga pun suka.

Di bawah ini saya kongsikan cara-cara untuk buat jem strawberi di rumah;-

1. Basuh buah strawberi tersebut, buang daunnya dan belah 3-4.


2. Masukkan dalam periuk dan tambah air hingga buah strawberi tenggelam dalam 1/3 sahaja. Nanti buah strawberi akan keluarkan airnya jadi air akan makin bertambah nanti.


3. Tambahkan gula dalam 2-3 senduk (kurangkan jika mahu kurang manis dan tambahkan jika mahu lagi manis) dan biar menggelegak. Tambah sikit sahaja garam ke dalam periuk.


4. Biarkan larutan strawberi-gula tersebut mengering sehingga mencapai tahap yang kita mahu (saya suka jem yang berketul dan pekat, setengah orang suka jem yang sedikit cair, atas selera masing-masing). Akhir sekali selepas api ditutup tambahkan perahan limau nipis dalam 1 sudu besar (untuk bagi tahan lebih lama).


5. Sejukkan dan simpan dalam bekas.

Selain buah strawberi, boleh juga apply resepi yang sama untuk buah buahan lain. Contohnya rambutan ke limau ke blueberi ke, cuma kena pandai bajet gula supaya tidak terlalu manis atau terlalu tawar mengikut kadar kemanisan semulajadi buah tersebut.

Selamat mencuba.

Sunday, March 8, 2015

Kaki Terseliuh: Langkah Pemulihan dan Rawatan

Kali ini entri blog ini mahu bercerita mengenai langkah-langkah yang perlu diambil oleh seseorang apabila mengalami kaki terseliuh. Kaki terseliuh berlaku apabila seseorang tersilap langkah tanpa sengaja yang menyebabkannya jatuh sehingga menekan kaki sendiri dalam keadaan yang menyakitkan.
(gambar ihsan daripada MassGeneral)

Baru-baru ini ketika berjalan bersama-sama suami dan anak, saya tersilap langkah (tidak perasan level lantai adalah menurun ketika itu) yang menyebabkan kaki saya terseliuh. Saya jatuh dalam keadaan sedang mendukung anak saya, jadi ketika itu berat anak saya juga menekan kaki saya yang sedang terpeleot. Saya masih boleh berjalan pada 10 minit pertama selepas kejadian, namun dalam tempoh setengah jam selepas itu, saya rasa sakit yang amat pada kaki saya sehingga tidak mampu berjalan, kerana tidak dapat menggerakkan kaki kiri saya seperti biasa. Oleh kerana saya berada di luar rumah ketika itu, suami terpaksa memapah saya berjalan, sebelum membawa saya ke hospital terdekat untuk pemeriksaan. Selepas berjumpa dengan doktor, pemeriksaan dibuat mengesahkan tiada tulang retak/patah atau ligamen koyak pada kaki kiri saya, cuma otot-otot dan ligamen yang terlibat sedang mengalami trauma yang teruk. Oleh kerana saya sedang mengalami kesakitan, doktor memberikan saya painkiller untuk mengurangkan rasa sakit saya. Pada hari tersebut saya hanya mampu merangkak dan melompat sebelah kaki sahaja, dan saya hanya mampu berjalan terhencut-hencut hanya 2 hari selepas itu. Jadi saya kongsikan disini apa yang patut dilakukan sekiranya kaki kita terseliuh (malang tidak berbau, mari beringat sebelum kena).

Berikut merupakan langkah-langkah yang perlu dibuat sekiranya seseorang terseliuh kaki;

1. Bangun perlahan-lahan dan cuba berjalan mengikut cara yang buat diri rasa selesa.
2. Jangan urut bahagian yang sakit dalam tempoh 48 jam selepas terseliuh. Hanya jumpa tukang urut untuk urut kaki selepas 2-3 hari kaki terseliuh. Ini untuk mengelakkan bengkak pada bahagian cedera menjadi lebih teruk.
3. Letakkan bandage pada bahagian yang sakit untuk mengelakkan pergerakan yang berlebihan.
4. Rendam kaki yang sakit setiap 1-2 jam sekali dengan ais, 20 minit setiap sesi (saya dapat tips ni daripada kawan yang merupakan Ahli Fisioterapi, Encik Ihsan) (saya menggunakan icepacks Autumnz untuk melambatkan ais jadi cair untuk prosedur ini).
5. Ketika tidur, angkat kaki yang sakit lebih tinggi daripada bahagian badan yang lain, untuk mengelakkan bengkak pada bahagian yang sakit menjadi lebih teruk (saya alas kaki kiri saya dengan bantal tinggi ketika tidur pada waktu tersebut).
6. Sekiranya kaki terasa sangat sakit, lebih-lebih lagi jika tidak dapat menggerakkan kaki ke kiri-kanan atas-bawah seperti biasa, berjumpalah doktor untuk memeriksa keadaan kaki, dikhuatiri ada tulang patah/retak ataupun ligamen terkoyak.
7. Jika tidak tahan sakit, minta doktor bagi painkiller untuk redakan rasa sakit.
8. Jangan terlalu banyak bergerak selagi kaki belum sembuh sepenuhnya. Bergerak sekadar perlu sahaja (saya stay di rumah sahaja selama seminggu, hanya keluar 1 jam ke kampus pada minggu saya sakit kaki tempoh hari).

Tempoh masa untuk kaki terseliuh sembuh adalah bergantung kepada tahap keadaan kecederaan, sekiranya sikit sahaja terseliuh, lebih cepat baik (dalam kes saya, saya sembuh 10 hari selepas kejadian), begitu juga sebaliknya. Menurut rakan saya yang merupakan ahli fisioterapi, selepas seminggu insya-Allah sudah boleh berjalan seperti biasa dan kembali melakukan aktiviti harian dengan lebih aktif. Tetapi sekiranya seseorang atlit terseliuh, mereka memerlukan lebih kurang 3-4 minggu sekurang-kurangnya untuk kembali menjalani latihan dan sukan mereka.

Akhir kata, berjalan la dengan cermat, elakkan terseliuh selagi boleh. Semoga entri ini memberi informasi kepada orang yang ingin tahu cara-cara mengendalikan keadaan kaki terseliuh. Semoga bermanfaat.

Friday, March 6, 2015

Getaway: Cameron Highland

Bersempena dengan cuti hujung minggu yang panjang pada Chinese New Year (CNY) 2015, saya berkunjung ke Cameron Highland (CH) bersama-sama suami dan anak untuk mengisi waktu cuti kami. Kali terakhir saya menjejakkan kaki di Cameron Highland adalah ketika berumur 12 tahun, jadi saya yakin bandar Cameron Highland sudah tentunya mengalami banyak perubahan dari segi kemajuan dan kelihatan berbeza, berbanding ketika saya datang sewaktu kecil dahulu.

Kami sampai di Cameron Highland pada petang Khamis, seperti biasa lebuhraya PLUS adalah sesak pada waktu cuti panjang, jadi perjalanan ke CH mengambil masa lebih panjang daripada biasa. Saya pergi ke CH melalui jalan Tapah, dan saya dapati jalan-jalan untuk masuk ke bandar-bandar CH masih seperti dulu. Sesetengah jalan masih sempit dan bengkak bengkok (normal untuk jalan bukit) jadi para pemandu haruslah memandu dengan berhati-hati untuk mengelakkan kemalangan. Satu lagi jalan untuk ke CH dari utara atau barat adalah melalui Simpang Pulai, jadi jika tidak suka dan cepat mabuk ketika melalui jalan bengkang bengkok, bolehlah pergi ke CH melalui Simpang Pulai.

Sampai CH, kami terus menuju ke Heritage Hotel, tempat kami menginap yang terletak di Tanah Rata. Malam pertama kami sampai di CH, oleh kerana sudah letih dengan perjalanan yang lama akibat traffic jammed, kami makan malam di hotel tersebut sahaja, iaitu bufet dinner di restoren hotel, harganya juga berpatutan. Kebetulan pula sedang perayaan CNY jadi makan malam nya adalah lebih kepada lauk pauk masakan Cina yang saya gemari. Kami cuma berjalan-jalan sekitar hotel pada malam itu, sebelum masuk tidur selepas itu.

Di Ladang Teh BOH Sungei Palas

Pagi keesokannya selepas breakfast, kami menuju ke Ladang Teh Sungei Palas (Boh Plantation Tea Centre) dan melawat kawasan sekitarnya. Kami pergi pada peak time (waktu cuti) jadi jalan agak jammed dari Tanah Rata ke Brinchang. Jalan masuk ke Ladang Teh Sungei Palas adalah sempit, jadi perlu lebih berhati-hati apabila 2 buah kereta arah berlawanan bertembung, dan pada sesetengah masa ada orang yang keluar dari kereta untuk mengawal trafik bagi mengelakkan kemalangan mana-mana pihak. Jika kurang gemar dengan jalan yang sempit ataupun anda datang CH pada waktu cuti panjang, boleh pergi ke Ladang Teh Cameron Valley yang lebih mudah untuk masuk dan parking. Cameron Valley Tea terletak antara Habu (berdekatan Ringlet) dan Tanah Rata.

Dalam perjalanan pulang ke hotel, kami sempat singgah di ladang kecil strawberi untuk melihat pokok strawberi, membeli buah strawberi beserta cenderamata CH. Kami bungkus makanan dinner di restoren berdekatan kerana mahu berehat sekitar hotel sahaja pada malam tersebut. Terdapat banyak ladang strawberi, taman rama-rama, ladang lebah dan lain-lain di sekitar Brinchang dan Tanah Rata jadi kepada yang berkesempatan bolehlah melawat tempat-tempat menarik tersebut.

Di nurseri hidroponik dan strawberi

Keesokan paginya kami breakfast seperti biasa sebelum melawat sekitar hotel dan taman yang ada di hotel tersebut. Dengan cuaca yang nyaman sekitar 15-23°C dan angin-angin sepoi bahasa, keadaan sekitar sungguh menenangkan. Hampir jam 12 tengahari kami ke bilik hotel untuk berkemas dan check out. Dalam perjalanan pulang, kami singgah di satu lagi kedai strawberi, ladang sayur segar hidroponik dan nursery, untuk meninjau dan membeli strawberi, bunga ros dan sayur-sayuran segar sebelum pulang.
Puding roti bersama sos vanila di Heritage Hotel, sedap!

Kami menginap selama 3 hari 2 malam di Heritage Hotel sepanjang berada di sana, dan pengalaman kami berada di Heritage Hotel Cameron Highland, keadaan adalah selesa dan servis adalah memuaskan. Bufet sarapan pagi dan makan malam boleh tahan banyak pilihan untuk dimakan. Keadaan bilik dan sekitar hotel adalah memuaskan.

Kepada yang ingin berkunjung ke CH, saya berikan sedikit tips seperti di bawah;

1. Pada waktu cuti panjang atau holiday season, bandar CH dipenuhi pengunjung dan lebih susah untuk bergerak kemana-mana kerana traffic jammed. Jika anda ingin berjalan dengan jayanya di CH, digalakkan datang pada bukan waktu cuti panjang.

2. Suhu di CH boleh mencecah sehingga bawah 15°C pada waktu pagi, jadi bawa baju panas jika anda tidak tahan sejuk.

3. Jika tidak suka kan jalan yang sempit untuk pergi ke Ladang Teh Sungei Palas, boleh pergi ke Ladang Teh Cameron Valley untuk masuk dan parking dengan lebih senang.

4. Digalakkan pergi ke ladang strawberi yang tertulis 'pick your own strawberry' supaya boleh pilih sendiri strawberi yang merah-merah warnanya (lebih merah lebih manis).

5. Boleh tinggal di hotel bajet atau apartment servis berdekatan dengan restauran-restauran halal untuk mencari makanan dan minuman dengan lebih mudah.

6. Jika ingin tinggal di tempat yang dekat dengan pelbagai taman, ladang dan restauran, boleh menginap di kawasan Brinchang. Jika mahukan tempat yang lebih tenang dan sunyi, boleh menginap di Tanah Rata atau Ringlet.

Semoga cerita CH saya memberi manfaat kepada sesiapa yang ingin berkunjung ke CH selepas ini. Enjoy your holiday and take care!

Tuesday, March 3, 2015

Resepi: Kerabu Mangga

Kerabu mangga merupakan salah satu makanan kegemaran saya. Jika tiada lauk sekalipun, makan nasi kosong bersama telur goreng dan kerabu mangga sahaja pun, sudah mencukupi bagi saya. Saya kongsikan di bawah ini resepi mudah untuk membuat kerabu mangga.


Bahan-bahan:-
1 biji mangga muda/hijau
4-5 ulas bawang putih
1-2 biji cili api (tambahkan kuantiti jika suka lebih pedas)
2-3 sudu sos ikan
2-3 sudu air masak
Setengah sudu gula
1-2 sudu udang kering (disangai)

Cara-cara:-
Tumbuk bawang putih sehingga separa lumat bersama-sama gula. Kemudian campurkan sos ikan dan air masak kepada bawang putih itu. Hiris halus-halus mangga muda tersebut (cara saya, saya potong secara menegak dahulu mangga itu, kemudian gunakan peeler untuk keluarkan isinya halus-halus). Campurkan larutan sos dan bawang putih tadi ke dalam mangga yang telah dihiris halus dan gaul hingga sebati. Kemudian tambah hirisan cili api dan udang kering untuk menambahkan lagi perisa (saya guna ikan bilis rangup dalam gambar di atas kerana tiada stok udang kering di rumah ketika itu).

Selamat mencuba!