Pages

Monday, December 8, 2014

Resepi: Ayam Masak Merah

Ini adalah resepi ringkas untuk masakan Ayam Masak Merah. Bahan-bahan yang digunakan juga mudah didapati di rumah. Rasanya juga enak dan amat sesuai dimakan bersama nasi minyak.


Bahan-bahan:-
4-6 ketul ayam (digoreng ataupun mentah, mengikut citarasa masing-masing)
5 sudu minyak masak
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
Seinci halia
3-4 sudu sos tomato
1 sudu cili boh (pes cili)
Secubit garam
Sesudu gula perang/putih
*Kiub ayam (jika mahu)


Cara-cara:-
Kesemua bawang dan halia dikisar sehingga hancur. Panaskan minyak masak dan masukkan bahan-bahan kisar tadi. Apabila bawang sudah naik bau, masukkan cili boh dan tunggu sehingga naik minyak. Tambahkan sos tomato dan gaulkan sehingga rata. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak sepenuhnya dan sebati dengan perisa (jika guna ayam yang digoreng, waktu memasak ayam menjadi lebih singkat). Akhir sekali, masukkan gula, garam dan serbuk perasa (kiub ayam) secukupnya. Ayam masak merah telah siap!


Selamat mencuba!

Thursday, December 4, 2014

Getaway: A day in Ipoh (Satu hari di Ipoh)

Okay entri kali ini nak cerita pasal getaway simple kami ke Ipoh akhir November lalu. Kebetulan November adalah bulan kelahiran saya dan suami, dan kami belum sempat bercuti di mana-mana atas kekangan dan sibuk dengan urusan kerja dan study masing-masing. Jadi apabila mendapat jemputan perkahwinan rakan baik kami ketika sama-sama menuntut di University of Melbourne, iaitu Dr Deva pada 23 November 2014, kami bersepakat untuk mengambil peluang berjalan-jalan dan menginap di hotel Ipoh.

Kami tiba di Ipoh awal malam Sabtu, oleh kerana cuaca tidak mengizinkan, kami hanya keluar makan dan kembali berehat di hotel pada malam itu. Keesokan pagi nya selepas selesai bersarapan, kami melawat-lawat tempat menarik dan bersejarah di Ipoh memandangkan ini kali pertama kedua-dua kami meluangkan masa yang lebih lama di Ipoh (sebelum ni sempat datang singgah sahaja dan terus pulang tanpa menginap/melawat kawasan dahulu).


Kami melawat kawasan menarik berpandukan peta di atas, iaitu Ipoh Heritage Map, di mana terdapat beberapa bangunan bersejarah di Ipoh yang cantik-cantik dan masih kekal utuh sehingga ke hari ini. Antara tempat yang sempat kami singgah dan bergambar; Birch Memorial Clock Tower, Old Town White Coffee, Ipoh Railway Station dan Muzium. Bagi pelancong Ipoh yang gemar meneroka tempat menarik secara berjalan kaki, boleh mengikuti cadangan pada peta di atas yang mana perjalanan penuh seluruh kawasan tersebut memakan masa selama 2-3 jam (boleh exercise sambil melancong!). Kami tidak banyak berjalan kaki dan banyak bergerak dengan kereta memandangkan anak kami masih kecil dan waktu tengahari-petang adalah waktu tidurnya. Kami juga sempat singgah di Taman Dr Seenivasagam untuk melawat Japanese Garden yang menarik di dalam nya. 



Kami juga sempat pergi makan di restoren terkenal di Ipoh iaitu Restoren Simpang Tiga dan Mi Kari Ipoh. Sebagai peminat cendol nombor satu, pastinya suami saya tidak melepaskan peluang untuk singgah di Cendol Padang Ipoh bagi menikmati pencuci mulut kegemarannya itu.



Pada malam hari Ahad tersebut, kami pergi ke majlis resepsi perkahwinan Dr Deva -Dr Pravin yang diadakan di Grand Ballroom, MH Hotel Ipoh. Saya gemar menghadiri perkahwinan masyarakat India kerana majlisnya sangat meriah, banyak persembahan tarian, suasana sangat berwarna warni dan makanannya sudah tentu sedap! Selamat Pengantin Baru kepada Dr Deva dan pasangan kami ucapkan, mereka sangat secocok dan sepadan! Kami juga mengambil kesempatan untuk bertemu dengan rakan-rakan kami yang lain, yang juga hadir pada majlis resepsi perkahwinan tersebut. Kami pulang ke Selangor pada keesokan harinya selepas jam 12 tengahari untuk kembali ke rutin bekerja dan belajar kami.


Sepanjang berada di Ipoh, kami menginap di Hotel MH Ipoh. Hotelnya berada sangat dekat dengan exit PLUS Ipoh, mudah bagi sesiapa yang mahu melancong di Ipoh untuk menjumpai hotel ini, malahan sesuai bagi orang yang berjalan jauh (contohnya dari Utara ke Selatan Semenanjung atau sebaliknya) untuk singgah berehat di hotel ini semalam dua sebelum menyambung kembali perjalanan jauh mereka memandangkan kedudukan hotel ini amat strategik. Juga, mudah bagi penginap hotel ini untuk mencari restoren kerana sekitar hotel terdapat beberapa restoren yang terkenal. Keadaan hotel juga bersih, servis sangat memuaskan dan pilihan makanan untuk bufet breakfast adalah sedap dan pelbagai. Harga bilik hotel juga tidak mahal dan amat berpatutan.

Semoga selepas ini kami diberi kesempatan oleh Allah untuk melawat negeri dan tempat lain pula, insya-Allah.

Friday, November 14, 2014

Rezeki Bulan Oktober

Alhamdulillah, syukur kepada Allah, menang 2 pertandingan yang dianjurkan oleh butik pakaian muslimah dan menyusu, iaitu butik Aqeela Muslimah Wear dan butik Adrini's. Kedua-dua pertandingan memerlukan peserta menghantar slogan kenapa memilih butik ataupun rangkaian pakaian mereka, jadi haruslah saya menyertainya kerana saya memang suka join kontes mencipta slogan ini. Lebih mudah untuk menang berbanding pertandingan yang memerlukan banyak like atau peserta terakhir yang tag kawan-kawan..


Untuk pertandingan yang dianjurkan oleh Aqeela Muslimah Wear, kontes nya masih berlangsung sehingga akhir tahun depan, jika tidak silap saya. Hanya beli baju-baju dari website mereka ataupun website Lazada atau Zalora, ada flyer tentang cara menyertainya disertakan dalam pek bungkusan, dan hantarkan penyertaan melalui emel. Saya terpilih sebagai pemenang untuk pusingan bulan Oktober, dimana saya memenangi baju muslimah. Aqeela merupakan salah satu butik baju menyusu yang saya suka kerana rekaan baju menyusunya mudah dijaga, tidak perlu diseterika (Tshirt-like) dan untuk menyusukan anak hanya perlu menyelak selitan di dada itu kekiri atau kekanan. Saya sudah ada beberapa baju Aqeela dalam koleksi saya dan tidak teragak-agak untuk menambah lagi koleksi saya kerana baju-baju Aqeela memang selesa dan menutup aurat.



Bagi pertandingan "Contest I Loike Adrini's" yang dianjurkan melalui Instagram pula, saya memenangi satu jubah menyusu yang sangat cantik, iaitu Adrini's Bella warna Maroon. Kainnya sangat selesa dan mudah bagi saya untuk menyusukan anak, hanya menyelak selitan di dada kekiri dan kekanan (seperti kebanyakan baju menyusu yang lain juga). Saya tidak teragak-agak untuk membeli lagi baju daripada Adrini's kerana kainnya memang berkualiti dan sangat puas hati, selesa memakainya.

Jadi kepada yang berminat untuk memenangi baju-baju muslimah/menyusu seperti saya, rajin-rajin lah tengok giveaway apa yang dianjurkan oleh Facebook Page atau Instagram atau Blog sesuatu bisnes. Sertai sahaja, jika ada rezeki akan menang, jika tidak menang, tidak mengapa. Apa-apa pun usaha yang terbaik kita boleh buat dan selebihnya kita serahkan kepada Allah.

Saya mengucapkan terima kasih kepada Aqeela Muslimah Wear dan Adrini's kerana memilih saya sebagai pemenang kontes. Semoga selepas ini ada lagi rezeki buat saya dan kita semua dalam pertandingan akan datang, insya Allah.

Friday, October 31, 2014

Memilih Makanan Pertama Untuk Bayi Saya

Pada entri kali ini, saya akan bercakap mengenai pemilihan makanan pertama bayi. Seperti yang digalakkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), bayi hendaklah disusukan dengan susu ibu secara eksklusif sehingga mencapai umur 6 bulan. Selepas mencapai umur 6 bulan, bolehlah memperkenalkan makanan sedikit demi sedikit kepadanya, untuk mengajar anak makan makanan lain yang wujud di muka bumi ini, selain mengurangkan kebergantungan pada susu ibu semata-mata, secara perlahan-lahan sehingga mereka bercerai susu sepenuhnya.

Saya memperkenalkan makanan kepada anak saya, Hassha pada usianya lebih kurang 6 bulan seminggu, iaitu selepas dia menerima suntikan imunisasi 6 bulan tersebut (selepas saya make sure dia tidak demam atau sakit rentetan suntikan imunisasi itu). Para ibu bapa yang ingin memperkenalkan makanan kepada anak lebih awal, boleh memilih untuk berbuat demikian, dengan syarat ciri-ciri bayi seperti di bawah telah pun dipenuhi;-

1. Bayi boleh duduk dengan sokongan dan lehernya sudah tegak (jika boleh duduk sendiri tanpa sokongan lebih bagus)
2. Berat bayi sudah mencapai dua kali ganda berat lahirnya
3. Bayi menunjukkan keinginan untuk makan makanan ketika melihat orang lain makan
4. Bayi boleh mengawal pergerakan lidah dan mulut dengan baik (supaya makanan tidak berterabur apabila disuap)
5. Bayi menunjukkan tanda masih lapar walaupun sudah diberi susu


Jika lulus ciri-ciri di atas, bolehlah mula beri makanan kepada bayi. Jika ingin mula memberi makan kepada anak sebelum 6 bulan, digalakkan menerima nasihat dan pandangan daripada pakar kanak-kanak terlebih dahulu supaya tiada masalah kesihatan berlaku kepada anak di kemudian hari. 

Tentang jenis makanan pertama yang diberi kepada anak, ini bergantung kepada pendapat dan isi hati ibu masing-masing. Ada ibu yang mula mengajar anak makan puri sayur/buah dan mengikuti 4 Days Rule dan ada juga ibu yang terus memberi makan bubur karbohidrat kepada anak. Ini atas keputusan ibu sendiri dan bergantung kepada keadaan tubuh bayi masing-masing.


Puri lobak merah dan puri avocado; antara makanan pertama Hassha

Saya memilih untuk mengikuti 3-4 Days Rule, memberi anak makan puri buah atau sayur terlebih dahulu, kerana saya mahu mengelakkan anak saya daripada sembelit, memudahkan proses penghadaman Hassha dan mengenalpasti makanan-makanan yang alergik buat Hassha. Pada hari-hari pertama memberinya makan, saya memulakan hanya dalam sesudu dua, dan perlahan-lahan saiz makanan anak saya ditambah menjadi lebih banyak, sedikit demi sedikit. Untuk memudahkan Hassha dalam proses merasa, saya memberinya makan buah dan sayur tawar dahulu, sebelum memperkenalkan buah dan sayur yang masam, manis dan lain-lain, untuk mengelakkan badan dan perutnya terkejut. Puri avocado, puri kacang pis, puri keledek dan puri lobak merupakan makanan-makanan pertama diperkenalkan kepada Hassha. Untuk puri kurma, saya tidak memberi Hassha makan puri kurma semata-mata, tetapi saya tambahkan puri kurma itu sedikit dalam puri buah-buahan yang lain (epal, pear, pisang dll) untuk mengajarkan rasa manis kepadanya sedikit demi sedikit. Saya hanya amalkan 3-4 Days Rule ini selama lebih kurang 3 minggu sebelum saya mula mengajar Hassha makan bubur nasi/oat/kuskus/dll.

Mashed potato for Hassha

Bubur nasi bersama ayam lobak merah

Ketika Hassha berumur 7 bulan, saya mula memperkenalkan bubur nasi dan oat kepadanya, dengan mencampurkan sayur atau buah ke dalam bubur tersebut. Di samping itu saya mula mengajarnya makan daripada sekali sehari kepada dua kali sehari dan seterusnya tiga kali sehari, pada jarak masa selang dalam 2 minggu (selepas satu sama lain). Apabila Hassha mencapai 7 setengah bulan, saya memperkenalkan ayam, bilis dan ikan kepadanya. Ketika usianya mencapai 8 bulan, saya mula masak bubur kepada Hassha secara menumis bawang dan meletakkan rempah 4 sekawan (jika perlu) untuk memberikan rasa yang lebih sedap kepada Hassha. Apabila dia menginjak ke usia 10 bulan, Hassha sudah boleh menerima nasi beserta lauk ringkas (seperti sup) dan roti, jadi proses memasak makanan untuk bayi lama-kelamaan akan menjadi lebih mudah buat para ibu. 

Sekarang umur Hassha sudah 10 bulan, jadi saya tidaklah terlalu strict dalam menyediakan makanan untuknya, saya banyak mengamalkan kelonggaran untuk memudahkan proses penyediaan makanan untuknya dan Hassha sudah mulai belajar makan makanan biasa (kecuali makanan pedas). Alhamdulillah setakat hari ini, Hassha makan semua masakan ibunya dengan baik, malahan dia paling gemar bubur nasi yang dimasak ibu nya (walaupun tidak pernah ditambah garam atau gula) berbanding bubur nasi yang dimasak orang lain.

Bagi peralatan makan pula, saya hanya menggunakan blender biasa sahaja untuk menyediakan puri kepada Hassha. Untuk proses mengukus pula, saya gunakan periuk pengukus yang sedia ada di rumah sahaja. Apabila Hassha sudah makan bubur dan tumbuh lebih kurang 6-8 batang gigi, saya sudah jarang mengisar makanan, memandangkan dia mahu makanan yang mempunyai tekstur dan berketul-ketul. Saya hanya lenyekkan sahaja, jika perlu.

Apabila saya travel seperti bercuti atau balik kampung, saya akan membawa bekal makanan Hassha di dalam lunch box termos yang saya beli khas untuknya (saya dapatkan melalui Lazada pada waktu sale!), di samping membawa bekal lain seperti roti, biskut bayi, nestum/cereal organic serta buah-buahan yang mudah dilenyek (seperti pisang emas, avocado, mangga dan lain-lain). Jadi bagi saya tiada masalah untuk ibu yang mengajar anak makan makanan homemade, untuk travel ke sana sini kerana banyak keperluan untuk membuat homemade baby food sudah available sekarang. 

Bekas bekal Hassha; La Gourmet 4pcs Food Jar

Semoga Hassha terus mengamalkan pemakanan sihat kerana kesihatan Hassha amat saya utamakan. Dan semoga ibu Hassha terus bersemangat untuk menyediakan makanan berkhasiat buat Hassha. Insya-Allah.

Thursday, October 30, 2014

Getaway: Gold Coast Morib International Resort

Syukur, diberi peluang untuk berehat seketika bersama suami dan anak di Gold Coast Morib International Resort (GCR), sebuah resort tepi pantai yang mempunyai Taman Tema Air, 2 minggu yang lalu. Saya bermalam di hotel ini untuk satu malam sahaja, dan saya membeli MyDeal Voucher untuk getaway kali ini.

 Keadaan bilik studio suite GCR, ada jakuzi dalam setiap bilik

Di GCR, rate/night adalah lebih murah untuk hari minggu (weekdays) berbanding hujung minggu. Buat ibu bapa yang mempunyai anak-anak kecil, pastinya resort ini menjadi pilihan, kerana taman tema airnya digemari kanak-kanak, dan tinggi air nya selamat untuk semua peringkat umur (kecuali bayi, masih perlu pengawasan).

Pandangan dari atas bilik hotel, Taman Tema Air GCR

Harga bilik hotel adalah termasuk 2 pas masuk ke Taman Tema Air GCR, jadi untuk penginap hotel ini (in house guests), selagimana kamu bermalam di resort ini, selagi itulah kamu boleh masuk keluar masuk ke taman tema airnya, dengan syarat gelang pas masuk tersebut tidak ditanggalkan.

Saya mengambil kesempatan ini membiarkan Hassha bermain air dengan jayanya dan nampaknya Hassha sungguh seronok berenang-renang di dalam kolam nya. Buat ibubapa yang tertinggal pelampung anak ketika datang kesini, jangan risau, terdapat kedai yang menjual pelampung-pelampung yang sesuai untuk kegunaan bayi dan kanak-kanak, pada harga yang lebih rendah dari pasaran. Saya juga mendapatkan sejenis lagi swimming float untuk Hassha, memandangkan kami terfikir untuk pergi lagi ke taman tema air bersamanya selepas ini.

                               
Hassha seronok bermain air

Harga bilik adalah termasuk sarapan pagi, dan menu yang disediakan untuk sarapan pagi, boleh tahan banyak la pilihannya, daripada makanan Asia ke Barat, semua ada. Untuk makan malam pula, jika rajin bolehlah keluar hotel dan mencari restoren berdekatan (memandangkan hotel ini agak hampir dengan Pantai Bagan Lalang yang menawarkan makanan laut pada harga yang berpatutan). Jika lebih gemar berehat di kawasan hotel seperti saya dan suami, bolehlah membeli bilik hotel yang sudah termasuk dinner ataupun makan di restoren sekitar hotel (The Beach Steamboat, The Pier, Endah Kopitiam dan lain-lain lagi). Saya dan suami memilih untuk makan steamboat memandangkan sudah lama kami tak makan steamboat..

Jadi kesimpulannya saya amat menggalakkan ibubapa yang mempunyai anak-anak yang suka bermain dengan air untuk datang ke Gold Coast Resort ini. Harganya berpatutan dan berbaloi untuk memberikan kegembiraan kepada kanak-kanak. Bagi memudahkan proses booking hotel, bolehlah layari laman web GCR dan menempah bilik pada hari yang anda mahukan (boleh lihat availability bilik direct melalui laman web itu). Kepada yang bakal bercuti di GCR selepas ini, saya ucapkan, Enjoy Your Holiday!

Wednesday, October 1, 2014

Sambal Hitam Kegemaran

Sebagai anak jati Terengganu, sudah semestinya saya tidak tahu tentang kewujudan sambal hitam Pahang, yang bahan utamanya adalah buah belimbing buluh. Setelah diperkenalkan oleh seorang kawan, akhirnya saya jatuh cinta pada kesedapan dan keenakannya.

Saya sudah mencuba sambal hitam daripada lebih kurang 5 orang penjual, jadi disini saya ingin kongsikan sambal hitam daripada 3 penjual yang bagi saya, memang menjual sambal hitam terbaik di Malaysia. Boleh dikatakan sambal hitam mereka ini saya order sekali borong 300 gram setiap 3 minggu sekali, untuk saya buat stok dalam peti sejuk saya.

Kenapa saya simpan stok sambal hitam? Sebabnya; saya ni mak yang menyusukan anak yang juga wanita yang bekerja/belajar dari rumah 70% dari masa saya (lagi 30% saya berada di kampus). Ada masa saya tak sempat masak makanan untuk diri sendiri kerana terlalu sibuk dengan urusan kerja rumah dan urusan study, jadi makan nasi putih panas-panas bersama sambal hitam adalah....sangat heaven. Jika berkesempatan bolehlah goreng ayam atau telur untuk dibuat lauk. Tetapi jika tidak sempat, makan nasi bersama sambal hitam pun, sudah cukup mengenyangkan.

Jadi saya senaraikan disini 3 penjual sambal hitam belimbing buluh yang paling terkenal di Malaysia;

1. Sambal Hitam Nina
- boleh pilih variasi pedas atau sederhana pedas
- lihat instagram @sambalhitamnina
- hubungi Nina 016-2695674 di untuk menempah

2. Sambal Hitam MazriErnie
- juga boleh pilih mahu sederhana pedas atau pedas atau extra spicy
- lihat Twitter atau Instagram @mazriernie
- hubungi Kak Ernie di 012-3306743 untuk menempah

3. Sambal Hitam Asfiza
- sambal hitam terkenal yang terbaru di pasaran
- boleh lihat Facebook Page 'Yummylicious By As' atau Instagram @yummyliciousbyas
- hubungi Asfiza di 012-2421745 untuk menempah

Kesimpulannya memang tiga ni adalah orang yang paling pandai buat sambal hitam. Rasa sekali pasti mahu lagi. Cepat dapatkannya sebelum terlambat!