Pages

Thursday, July 9, 2015

Gaya Sesuai Untuk Kasut Wedges

Saya seorang yang gemar melihat wanita-wanita memakai kasut tinggi dengan penuh keyakinan. Mereka kelihatan sangat bergaya dan cantik. Sebagai seorang wanita yang rendah, kasut bertumit tinggi merupakan salah satu kelengkapan pakaian saya untuk menampakkan saya kelihatan lebih tinggi. Namun saya kurang gemar kasut yang tumitnya runcing kerana risau terjatuh tanpa sengaja atau secara tiba-tiba. Jadi untuk orang yang mahu memakai kasut tinggi tetapi mahu kasut yang lebih stabil, sudah semestinya kasut wedges menjadi pilihan saya.

Apa itu kasut wedges? Kasut baji atau juga dikenali sebagai kasut wedges merupakan salah satu jenis kasut yang paling digemari oleh ramai wanita. Selain heels (kasut tumit tinggi), kasut wedges juga menjadikan pemakainya tampak lebih tinggi dan mencapa ketinggian yang ideal. Namun, berbeza dengan heels, rekaan tapak kasut wedges yang rata memberikan kestabilan kepada si pemakai sepanjang pemakaian.

 Oleh yang demikian, jika anda merupakan seorang wanita yang aktif dan banyak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain, pemakaian kasut wedges adalah pilihan yang paling ideal agar anda kekal selesa sepanjang hari. Jadi, apakah gaya yang paling sesuai untuk dipadankan bersama kasut wedges?



Kasut wedges amat sesuai untuk dipadankan bersama apa jua jenis pakaian tradisional seperti baju kurung, jubah, kaftan dan lain-lain.


Selain itu, kasut wedges juga merupakan pilihan yang paling ideal untuk dipadankan bersama koleksi dress labuh. Ia bukan sahaja memberikan ketinggian yang sesuai untuk anda, malah anda juga kelihatan lebih langsing.

Padankan juga kasut wedges ini dengan koleksi pakaian kasual anda. Ingin menonton wayang bersama rakan-rakan di hujung minggu? Sarungkan sepasang jeans biru bersama blouse putih dan sempurnakan penampilan anda dengan sepasang wedges.


Dan kasut wedges ini juga anda boleh padankan dengan kombinasi skirts dan blouse.


Saya juga sudah beberapa kali membeli wedges dan sebagai seorang yang sibuk dengan tugasan harian, saya lebih gemar membeli secara online. Tengok sahaja gambar diatas, saya pernah membeli wedges melalui web Zalora dan barang sampai sehari selepas bayaran dibuat, servis yang pantas! Tips untuk membeli kasut online, pastikan anda tahu saiz kasut anda yang betul, dan beli lah di web yang menyediakan khidmat tukaran kasut kepada saiz yang betul (sekiranya anda tersilap pilih saiz).

Jadi, apa lagi korang, jom miliki koleksi kasut wedges terkini hari ini juga!

Tuesday, July 7, 2015

Resepi: Ayam Buttermilk

Bahan-bahan (untuk 2 orang makan):
1 bahagian dada ayam, potong kecil-kecil
3 sudu tepung gandum
1 biji telur dipukul
1 sudu lada hitam ditumbuk/serbuk lada hitam
3 sudu butter
Setengah tin susu sejat
5-6 helai daun kari
3 biji bawang putih
1 biji bawang merah
1 biji cili padi (jika mahu pedas, potong)
Minyak masak
Garam
Gula

Cara-cara:
Mula-mula bersih dan potongkan ayam. Campurkan tepung gandum, garam dan lada hitam dalam mangkuk kecil. Kemudian ayam yang telah dibersihkan itu dicelup ke dalam telur yg telah dipukul dan digolekkan ke dalam campuran tepung tadi seterusnya digoreng dalam minyak masak sehingga separa garing. Angkat ayam yang telah digoreng tadi dan toskan lebihan minyaknya.

Di dalam kuali di atas api sederhana panas, cairkan mentega dan masukkan daun kari. Setelah itu masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Bila bau telah naik, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Selepas itu masukkan susu sejat, gula, garam dan gaul rata. Biarkan seketika hingga susu itu di-caramelized ke dalam ayam tersebut. Padamkan api ketika nampak susu separa kering. Kemudian hidangkan seperti biasa.

Selamat mencuba!

Thursday, June 11, 2015

Petua Murah Rezeki dan Hati Tenang

Kali ini saya mahu kongsi tentang perkara-perkara yang boleh menyekat rezeki kita dan menggundah gulana kan hati kita, yang kita biasa buat sehari-hari tanpa kita sedar, supaya kita sentiasa beringat dan elakkan diri daripada melakukannya lagi.


1. Jangan menghina orang. Kenapa? Tahukah kamu dengan berbuat begitu, kamu telah menzaliminya. Apabila kamu berlaku zalim maka kamu adalah seorang yang kejam. Adakah orang kejam hidupnya akan diredhai Allah? Tidak sama sekali. Jadi berhentilah menghina, mencaci, mengherdik orang kerana itu tidak akan membawa apa-apa faedah kepada kamu.

2. Jangan menfitnah orang lain. Dosa fitnah itu amatlah besar, malahan lebih besar daripada membunuh. Kenapa? Kamu menuduh seseorang berbuat sesuatu yang mereka tidak lakukan. Kamu telah memalukan mereka, mengaibkan mereka, jadi adakah kamu fikir hidup kamu akan diberkati oleh Allah? Tidak. Malahan penfitnah ini diberi amaran oleh Allah tentang balasan neraka jahanam. Di atas dunia sementara ini pun para penfitnah tidak akan pernah hidup senang lantaran menganiayai orang lain yang tidak bersalah.

3. Jangan mengumpat. Ya, mengumpat adalah satu perkara yang sukar untuk dielakkan, lebih-lebih lagi orang perempuan. Mengata orang dengan macam-macam perkara hanya kerana tidak menyukainya, jadi kamu fikir dengan mengumpat orang, hati kamu akan tenang? Tidak. Malahan pahala-pahala kamu akan terbang pergi kepada orang yang diumpat itu. Lakukan dengan istiqamah, tidak mengutuk orang selama beberapa hari. Dan kamu akan sedar bahawa perbuatan mengumpat itu boleh dielakkan.

4. Hasad dengki yang keterlaluan, sehingga membuatkan orang yang kamu dengki itu rasa rimas dengan kamu. Bersyukurlah dengan rezeki masing-masing. Allah bagi rezeki lain-lain kepada hamba-Nya, kenapa masih mahu berdengki? Ada orang yang Allah bagi rezeki duit dan harta yang banyak. Ada orang yang Allah bagi rezeki keluarga, suami dan anak yang penyayang. Ada orang Allah beri rezeki ilmu yang luas. Jadi lihat dan renung-renungkan rezeki mana dan apa Allah bagi kepada kamu, supaya kamu reti bersyukur dan tidak iri hati kepada kehidupan orang lain. Orang kuat dengki tidak tahu bersyukur, maka orang tidak bersyukur Allah tidak akan memurahkan rezekinya. Ingatlah!

5. Jangan pernah hilang hormat kepada orang yang pernah memberi ilmu kepada kamu, yakni pensyarah/cikgu/tutor/pengajar dalam apa jua bidang sekalipun. Ilmu yang mereka kongsi dengan kamu itulah yang menjadi bekal untuk kamu terus hidup, mendapat pekerjaan dan seterusnya mendapat duit untuk membeli makan pakai kamu. Sekiranya kamu tidak reti untuk hormat orang yang pernah memberi ilmu kepada kamu malahan mencaci maki mereka, kamu fikir Allah akan beri pekerjaan dan rezeki yang baik untuk kamu? Jangan berangan. Allah Maha Adil. Hidup orang yang tidak menghormati gurunya tidak tenang dan akan susah sepanjang hidupnya, malahan untuk mendapat pekerjaan yang elok pun payah.

6. Jangan memutuskan silaturrahim sesama Islam. Apabila terputusnya ukhuwah kerana perangai kamu yang jelek mahupun keras kepala, maka rezeki akan menjadi lebih sempit. Bayangkan orang yang berniaga tetapi telah putus ukhuwah dengan ramai saudara dan kawannya, adalah menjadi satu kerugian baginya kerana sudah hilang separuh pelanggan dan promosi percuma. Maka dengan itu haruslah kita berusaha untuk menjaga silaturrahim yang ada ini.

7. Jangan berkira untuk memberi duit/makanan kepada orang susah, ibu bapa mahupun kucing yang datang ke rumah kamu. Bagilah mereka duit atau makanan mengikut kemampuan kamu. Dan jangan pernah mengungkit. Allah akan mudahkan lagi rezeki kamu, apabila kamu memudahkan rezeki orang.

8. Jangan buruk sangka dekat orang. Sebelum kita teruskan sangkaan buruk kita tu, cuba bagi 101 sebab untuk bersangka baik dengan orang tersebut. Jika ada kawan kita buruk sangka kat kawan yang lain dan sampaikan kepada kita, cuba bagi 10 sebab kepada dia untuk bersangka baik. Bila orang menegur kesalahan kita jangan kita anggap orang tu berlagak baik. Bila orang kongsi maklumat jangan anggap orang tu eksyen pandai. Bila orang bergurau dengan kita jangan kita anggap dia mengherdik kita. Bila orang buat lawak-lawak lepas kahwin jangan pula kita cakap dia melucah. Selalu bersangka baik sesama manusia supaya hati tenang. 

Tulisan di atas adalah nukilan ikhlas daripada hati saya. Andainya ada tersilap atau terkasar bahasa pada mana-mana bahagian, ampun maaf saya minta daripada kalian. Semoga peringatan saya di atas dapat memanfaatkan semua pembaca. Wallahu'alam. Wassalam.

Tuesday, June 9, 2015

Resepi Kek Batik Crunchy

Bahan-bahan:
250 gm mentega
3/4 tin susu pekat manis
1 biji telur (optional)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan Milo
1 paket biskut Marie

Cara-cara:
Cairkan mentega dalam kuali/periuk di atas api kecil. Tambahkan susu pekat manis dan kacau sebati. Tambahkan telur (jika mahu). Masukkan esen vanila dan gaul sebati. Campurkan serbuk koko dan Milo dan kacau hingga sebati, kemudian matikan api. *Patah-patahkan biskut Marie dan masukkan ke dalam adunan sambil menggaul nya sebati. Masukkan ke dalam loyang saiz sederhana, tunggu sehingga sejuk sedikit kemudian bolehla disejukkan dalam peti ais selama 4 jam. Siap!


*jika mahu kek batik versi lembik dan bukan crunchy, boleh la masukkan biskut yang dipatahkan sambil api dapur masih dibuka (belum ditutup) supaya biskut menjadi lebih lembik.

Selamat mencuba!

Thursday, May 28, 2015

Myvi 10niversary Celebration

Pada hari Ahad yang lalu, iaitu pada 24 Mei 2015 suami saya mengambil kesempatan untuk menyertai gathering rasmi pemilik Myvi se-Malaysia yang dianjurkan oleh syarikat Perodua. Acara ini bertempat di Setia City Mall (SCM) Outdoor Park dimana ia diadakan 2 hari, iaitu hari kedua khusus untuk para peserta mendaftarkan diri dan mengambil goodies limited edition yang disediakan. Acara ini diadakan oleh Perodua untuk mencatat sejarah dalam Malaysia Book of Records sebagai gathering terbesar Myvi di Malaysia.

Sebenarnya kami pergi ke SCM agak lewat memandangkan suami saya pergi menghantar adiknya yang mendaftarkan diri di Asasi Universiti Malaya pada pagi hari yang sama. Dia hanya sampai di rumah usai menghantar adiknya hampir jam 12 tengahari. Melalui sms Perodua juga dinyatakan pendaftaran bagi para peserta Myvi Nation hanya sehingga jam 12 tengahari. Kami hampir membatalkan hasrat untuk pergi kerana sudah terlambat, namun kata hati kami membuatkan kami pergi juga kerana kami hanya mahu cuba nasib, andaikata sempat mendaftar ianya rezeki, andaikata pendaftaran sudah ditutup maka kami akan berjalan di SCM sahaja.

Kami bertolak pada jam 12 tengahari ke SCM dari rumah kami dan perjalanan mengambil masa kira-kira 30-40 minit. Sesampainya disana suami perlu menunjukkan sms yang diterima kepada staf yang menjaga pintu masuk sebagai bukti dia adalah salah sorang peserta yang betul. Kami tiba disana pada pukul 1 tengahari lebih kurang dan kami bersyukur kerana meja pendaftaran masih dibuka. Jadi suami cepat-cepat mendaftarkan diri dan diberi t-shirt Myvi 10niversary (kena tukar pada masa itu juga di changing room yang disediakan) dan voucher untuk mengambil lunch yang disediakan oleh KFC. Kami makan lunch tersebut, serta menyuap lunch kepada anak kami sebelum masuk ke SCM untuk menunaikan solat.


Kami sempat melawat beberapa booth Perodua pada waktu itu dan mendengar pengumuman pemenang cabutan bertuah yang membawa pulang sebuah kereta Myvi 10niversary limited edition (orang Perak yang menang, tahniah! Rezeki kamu).


Pada pukul 3 petang, para peserta diminta untuk pergi ke meja pendaftaran sekali lagi untuk mengambil goodies bag yang disediakan. Goodies bag yang ditunggu-tunggu ini diisi dengan minyak hitam Perodua, kad Touch and Go dengan isian RM100, voucher servis Perodua RM180, keychain Perodua dan macam-macam lagi (sebab itu suami saya mahu pergi, dia pengguna tegar TnG sudah semestinya ia sangat berguna kepadanya). Majalah Lisa juga ada di kawasan pendaftaran dan para peserta juga diberi majalah Lisa secara percuma.


Sebelum pulang ke rumah, saya sempat bertemu dengan rakan saya, Aisyah, yang kebetulan berada di SCM juga membawa anaknya bermain bubbles disitu. Selesai semua urusan, kami pulang ke rumah dengan hati gembira.

Kami berharap agar dapat menyertai lagi gathering rasmi yang dianjurkan syarikat Perodua pada masa akan datang, kerana kami amat sukakan goodies yang diberikan! Bertepatan dengan tema Myvi 10niversary 'Think Loved Ones, Drive Safely' kami berharap semoga pemandu-pemandu Myvi sentiasa memandu dengan cermat dan berhemah di jalanraya, pandu cermat, ingatlah orang tersayang, insya-Allah.

Tuesday, April 28, 2015

Online Shopping Malaysia - 5 Safe Tips For You

ONLINE SHOPPING MALAYSIA – 5 SAFE TIPS FOR YOU


Online shopping has been getting so popular here in Malaysia for the past few years and it is now a trend that most shoppers have picked since then. Why? Because online shopping can be a convenient and fun activity which is perfect especially for those who already have a job or career. When I say this, we know many of that with tight schedule and the need to juggle everything to keep it in order; we just don’t have the time to do what we all love – shopping. It cannot be denied that finding time to shop is hard especially whenever you are busy; there were times when you need to pamper yourself with things that you like. But you just can’t do so because it means you have to go out to the malls, to the crowded places and bad traffic. Shopping is not going to be on the top of your priority list. However, you could actually pamper yourself and buy things that you like by shopping online.

The best thing about online shopping is you can do it whenever wherever you want. This advanced retail therapy does help me, at least until now. But I also learned there are tips for online shopping you must follow to ensure your information and money stay safe. These tips would help you to have the best online shopping experience possible. Let me share with you 5 tips for safe online shopping Malaysia.


With just a few clicks you can get everything you want delivered to you. Yes it sounds fun and easier – without you ever leaving your home. But you must know before you start entering your card information online it can make you vulnerable to cyber criminals.

1. Safeguard your devices - because using outdated software means, to put in perspective, is like leaving your front door unlocked at night. So update your devices to make sure they have the most recent security software, operating systems, programs and apps.

2. Make sure you only enter network that is secured. Do not log on to unsecured wireless networks and most importantly with your mobile device.

3. Look for the lock! If you have ever noticed the closed padlock symbol on the web browser’s bar actually means that the site is secure. Only enter your card information on a site that is secure.

 
4. Online ads can be more than interesting for some with amazing calling of great discounts and promotions. But there are illegitimate ads are actually traps set to compromise your device. So be wary of online advertisements.

5. Credit/debit card is one of the safest forms of online payment because these cards allow you to seek for refunds. So don’t buy things online from sites that ask you to send cash through mail or money-writing service.

I hope the tips I give to you above help you a lot in doing more secure online shopping. Never let we lose our money for nothing. Happy online shopping to everyone!