Pages

Friday, October 31, 2014

Memilih Makanan Pertama Untuk Bayi Saya

Pada entri kali ini, saya akan bercakap mengenai pemilihan makanan pertama bayi. Seperti yang digalakkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), bayi hendaklah disusukan dengan susu ibu secara eksklusif sehingga mencapai umur 6 bulan. Selepas mencapai umur 6 bulan, bolehlah memperkenalkan makanan sedikit demi sedikit kepadanya, untuk mengajar anak makan makanan lain yang wujud di muka bumi ini, selain mengurangkan kebergantungan pada susu ibu semata-mata, secara perlahan-lahan sehingga mereka bercerai susu sepenuhnya.

Saya memperkenalkan makanan kepada anak saya, Hassha pada usianya lebih kurang 6 bulan seminggu, iaitu selepas dia menerima suntikan imunisasi 6 bulan tersebut (selepas saya make sure dia tidak demam atau sakit rentetan suntikan imunisasi itu). Para ibu bapa yang ingin memperkenalkan makanan kepada anak lebih awal, boleh memilih untuk berbuat demikian, dengan syarat ciri-ciri bayi seperti di bawah telah pun dipenuhi;-

1. Bayi boleh duduk dengan sokongan dan lehernya sudah tegak (jika boleh duduk sendiri tanpa sokongan lebih bagus)
2. Berat bayi sudah mencapai dua kali ganda berat lahirnya
3. Bayi menunjukkan keinginan untuk makan makanan ketika melihat orang lain makan
4. Bayi boleh mengawal pergerakan lidah dan mulut dengan baik (supaya makanan tidak berterabur apabila disuap)
5. Bayi menunjukkan tanda masih lapar walaupun sudah diberi susu


Jika lulus ciri-ciri di atas, bolehlah mula beri makanan kepada bayi. Jika ingin mula memberi makan kepada anak sebelum 6 bulan, digalakkan menerima nasihat dan pandangan daripada pakar kanak-kanak terlebih dahulu supaya tiada masalah kesihatan berlaku kepada anak di kemudian hari. 

Tentang jenis makanan pertama yang diberi kepada anak, ini bergantung kepada pendapat dan isi hati ibu masing-masing. Ada ibu yang mula mengajar anak makan puri sayur/buah dan mengikuti 4 Days Rule dan ada juga ibu yang terus memberi makan bubur karbohidrat kepada anak. Ini atas keputusan ibu sendiri dan bergantung kepada keadaan tubuh bayi masing-masing.


Puri lobak merah dan puri avocado; antara makanan pertama Hassha

Saya memilih untuk mengikuti 3-4 Days Rule, memberi anak makan puri buah atau sayur terlebih dahulu, kerana saya mahu mengelakkan anak saya daripada sembelit, memudahkan proses penghadaman Hassha dan mengenalpasti makanan-makanan yang alergik buat Hassha. Pada hari-hari pertama memberinya makan, saya memulakan hanya dalam sesudu dua, dan perlahan-lahan saiz makanan anak saya ditambah menjadi lebih banyak, sedikit demi sedikit. Untuk memudahkan Hassha dalam proses merasa, saya memberinya makan buah dan sayur tawar dahulu, sebelum memperkenalkan buah dan sayur yang masam, manis dan lain-lain, untuk mengelakkan badan dan perutnya terkejut. Puri avocado, puri kacang pis, puri keledek dan puri lobak merupakan makanan-makanan pertama diperkenalkan kepada Hassha. Untuk puri kurma, saya tidak memberi Hassha makan puri kurma semata-mata, tetapi saya tambahkan puri kurma itu sedikit dalam puri buah-buahan yang lain (epal, pear, pisang dll) untuk mengajarkan rasa manis kepadanya sedikit demi sedikit. Saya hanya amalkan 3-4 Days Rule ini selama lebih kurang 3 minggu sebelum saya mula mengajar Hassha makan bubur nasi/oat/kuskus/dll.

Mashed potato for Hassha

Bubur nasi bersama ayam lobak merah

Ketika Hassha berumur 7 bulan, saya mula memperkenalkan bubur nasi dan oat kepadanya, dengan mencampurkan sayur atau buah ke dalam bubur tersebut. Di samping itu saya mula mengajarnya makan daripada sekali sehari kepada dua kali sehari dan seterusnya tiga kali sehari, pada jarak masa selang dalam 2 minggu (selepas satu sama lain). Apabila Hassha mencapai 7 setengah bulan, saya memperkenalkan ayam, bilis dan ikan kepadanya. Ketika usianya mencapai 8 bulan, saya mula masak bubur kepada Hassha secara menumis bawang dan meletakkan rempah 4 sekawan (jika perlu) untuk memberikan rasa yang lebih sedap kepada Hassha. Apabila dia menginjak ke usia 10 bulan, Hassha sudah boleh menerima nasi beserta lauk ringkas (seperti sup) dan roti, jadi proses memasak makanan untuk bayi lama-kelamaan akan menjadi lebih mudah buat para ibu. 

Sekarang umur Hassha sudah 10 bulan, jadi saya tidaklah terlalu strict dalam menyediakan makanan untuknya, saya banyak mengamalkan kelonggaran untuk memudahkan proses penyediaan makanan untuknya dan Hassha sudah mulai belajar makan makanan biasa (kecuali makanan pedas). Alhamdulillah setakat hari ini, Hassha makan semua masakan ibunya dengan baik, malahan dia paling gemar bubur nasi yang dimasak ibu nya (walaupun tidak pernah ditambah garam atau gula) berbanding bubur nasi yang dimasak orang lain.

Bagi peralatan makan pula, saya hanya menggunakan blender biasa sahaja untuk menyediakan puri kepada Hassha. Untuk proses mengukus pula, saya gunakan periuk pengukus yang sedia ada di rumah sahaja. Apabila Hassha sudah makan bubur dan tumbuh lebih kurang 6-8 batang gigi, saya sudah jarang mengisar makanan, memandangkan dia mahu makanan yang mempunyai tekstur dan berketul-ketul. Saya hanya lenyekkan sahaja, jika perlu.

Apabila saya travel seperti bercuti atau balik kampung, saya akan membawa bekal makanan Hassha di dalam lunch box termos yang saya beli khas untuknya (saya dapatkan melalui Lazada pada waktu sale!), di samping membawa bekal lain seperti roti, biskut bayi, nestum/cereal organic serta buah-buahan yang mudah dilenyek (seperti pisang emas, avocado, mangga dan lain-lain). Jadi bagi saya tiada masalah untuk ibu yang mengajar anak makan makanan homemade, untuk travel ke sana sini kerana banyak keperluan untuk membuat homemade baby food sudah available sekarang. 

Bekas bekal Hassha; La Gourmet 4pcs Food Jar

Semoga Hassha terus mengamalkan pemakanan sihat kerana kesihatan Hassha amat saya utamakan. Dan semoga ibu Hassha terus bersemangat untuk menyediakan makanan berkhasiat buat Hassha. Insya-Allah.

Thursday, October 30, 2014

Getaway: Gold Coast Morib International Resort

Syukur, diberi peluang untuk berehat seketika bersama suami dan anak di Gold Coast Morib International Resort (GCR), sebuah resort tepi pantai yang mempunyai Taman Tema Air, 2 minggu yang lalu. Saya bermalam di hotel ini untuk satu malam sahaja, dan saya membeli MyDeal Voucher untuk getaway kali ini.

 Keadaan bilik studio suite GCR, ada jakuzi dalam setiap bilik

Di GCR, rate/night adalah lebih murah untuk hari minggu (weekdays) berbanding hujung minggu. Buat ibu bapa yang mempunyai anak-anak kecil, pastinya resort ini menjadi pilihan, kerana taman tema airnya digemari kanak-kanak, dan tinggi air nya selamat untuk semua peringkat umur (kecuali bayi, masih perlu pengawasan).

Pandangan dari atas bilik hotel, Taman Tema Air GCR

Harga bilik hotel adalah termasuk 2 pas masuk ke Taman Tema Air GCR, jadi untuk penginap hotel ini (in house guests), selagimana kamu bermalam di resort ini, selagi itulah kamu boleh masuk keluar masuk ke taman tema airnya, dengan syarat gelang pas masuk tersebut tidak ditanggalkan.

Saya mengambil kesempatan ini membiarkan Hassha bermain air dengan jayanya dan nampaknya Hassha sungguh seronok berenang-renang di dalam kolam nya. Buat ibubapa yang tertinggal pelampung anak ketika datang kesini, jangan risau, terdapat kedai yang menjual pelampung-pelampung yang sesuai untuk kegunaan bayi dan kanak-kanak, pada harga yang lebih rendah dari pasaran. Saya juga mendapatkan sejenis lagi swimming float untuk Hassha, memandangkan kami terfikir untuk pergi lagi ke taman tema air bersamanya selepas ini.

                               
Hassha seronok bermain air

Harga bilik adalah termasuk sarapan pagi, dan menu yang disediakan untuk sarapan pagi, boleh tahan banyak la pilihannya, daripada makanan Asia ke Barat, semua ada. Untuk makan malam pula, jika rajin bolehlah keluar hotel dan mencari restoren berdekatan (memandangkan hotel ini agak hampir dengan Pantai Bagan Lalang yang menawarkan makanan laut pada harga yang berpatutan). Jika lebih gemar berehat di kawasan hotel seperti saya dan suami, bolehlah membeli bilik hotel yang sudah termasuk dinner ataupun makan di restoren sekitar hotel (The Beach Steamboat, The Pier, Endah Kopitiam dan lain-lain lagi). Saya dan suami memilih untuk makan steamboat memandangkan sudah lama kami tak makan steamboat..

Jadi kesimpulannya saya amat menggalakkan ibubapa yang mempunyai anak-anak yang suka bermain dengan air untuk datang ke Gold Coast Resort ini. Harganya berpatutan dan berbaloi untuk memberikan kegembiraan kepada kanak-kanak. Bagi memudahkan proses booking hotel, bolehlah layari laman web GCR dan menempah bilik pada hari yang anda mahukan (boleh lihat availability bilik direct melalui laman web itu). Kepada yang bakal bercuti di GCR selepas ini, saya ucapkan, Enjoy Your Holiday!

Wednesday, October 1, 2014

Sambal Hitam Kegemaran

Sebagai anak jati Terengganu, sudah semestinya saya tidak tahu tentang kewujudan sambal hitam Pahang, yang bahan utamanya adalah buah belimbing buluh. Setelah diperkenalkan oleh seorang kawan, akhirnya saya jatuh cinta pada kesedapan dan keenakannya.

Saya sudah mencuba sambal hitam daripada lebih kurang 5 orang penjual, jadi disini saya ingin kongsikan sambal hitam daripada 3 penjual yang bagi saya, memang menjual sambal hitam terbaik di Malaysia. Boleh dikatakan sambal hitam mereka ini saya order sekali borong 300 gram setiap 3 minggu sekali, untuk saya buat stok dalam peti sejuk saya.

Kenapa saya simpan stok sambal hitam? Sebabnya; saya ni mak yang menyusukan anak yang juga wanita yang bekerja/belajar dari rumah 70% dari masa saya (lagi 30% saya berada di kampus). Ada masa saya tak sempat masak makanan untuk diri sendiri kerana terlalu sibuk dengan urusan kerja rumah dan urusan study, jadi makan nasi putih panas-panas bersama sambal hitam adalah....sangat heaven. Jika berkesempatan bolehlah goreng ayam atau telur untuk dibuat lauk. Tetapi jika tidak sempat, makan nasi bersama sambal hitam pun, sudah cukup mengenyangkan.

Jadi saya senaraikan disini 3 penjual sambal hitam belimbing buluh yang paling terkenal di Malaysia;

1. Sambal Hitam Nina
- boleh pilih variasi pedas atau sederhana pedas
- lihat instagram @sambalhitamnina
- hubungi Nina 016-2695674 di untuk menempah

2. Sambal Hitam MazriErnie
- juga boleh pilih mahu sederhana pedas atau pedas atau extra spicy
- lihat Twitter atau Instagram @mazriernie
- hubungi Kak Ernie di 012-3306743 untuk menempah

3. Sambal Hitam Asfiza
- sambal hitam terkenal yang terbaru di pasaran
- boleh lihat Facebook Page 'Yummylicious By As' atau Instagram @yummyliciousbyas
- hubungi Asfiza di 012-2421745 untuk menempah

Kesimpulannya memang tiga ni adalah orang yang paling pandai buat sambal hitam. Rasa sekali pasti mahu lagi. Cepat dapatkannya sebelum terlambat!

Tuesday, September 30, 2014

Getaway: Cuti-cuti Malaysia di Bukit Tinggi

Alhamdulillah, diberikan kesempatan oleh Allah untuk bercuti di Bukit Tinggi selama 3 hari 2 malam pada cuti Hari Kebangsaan yang lalu. Memang dah lama teringin nak pergi Bukit Tinggi ni sebab tengok orang ambil gambar kat situ cantik-cantik!


Saya pergi bersama suami dan anak perempuan saya. Menginap di Colmar Tropicale satu-satunya hotel yang berada di kawasan Bukit Tinggi, kami berpuas hati dengan keadaan dan persekitaran disitu. Memandangkan hotel ini adalah hotel lama, jadi saya tidaklah mengharapkan keadaan hotel secanggih hotel terkini. Jadi cukuplah sekadar tempat untuk tidur selama kami berada disitu.

                                   

Kami mengambil kesempatan untuk melawat Animal Farm yang ada di Bukit Tinggi, selain daripada bersenam naik turun bukit meninjau Japanese Village yang ada disitu. Daripada kawasan hotel ke tempat-tempat menarik di Bikit Tinggi, disediakan shuttle bus free dan anda hanya perlu mengenalpasti jadual dan tahu tempat menunggu shuttle bus yang disediakan. Selain dua tempat yang saya sebutkan itu, ada juga tempat untuk orang-orang yang gemar adventure, dimana terdapat Flying Fox terpanjang di Asia Tenggara disitu. Anda boleh mencubanya jika anda mahu!

                                                

Untuk makanan pula, ada pilihan makanan Asia, Barat dan macam-macam lagi di restoren-restoren sekitar Colmar Tropicale, pada harga hotel. Sekiranya anda tidak mahu menghabiskan terlalu banyak wang untuk makanan sepanjang berada di Bukit Tinggi, dinasihatkan untuk membawa bekalan makanan segera sendiri (seperti beras, sardin, roti, makanan dalam tin) untuk hidangan tengahari dan malam. Makan pagi tidak menjadi masalah sekiranya anda menginap di Colmar Tropicale kerana harga bilik sudah termasuk buffet breakfast.

                                          

Secara keseluruhan saya berpuas hati dengan cuti-cuti di Bukit Tinggi ini. Berpeluang untuk bercuti bersama suami dan anak sudah lebih dari cukup buat saya. Semoga Allah murahkan lagi rezeki untuk kami sekeluarga bercuti di tempat lain pula, insya-Allah.

Tuesday, August 26, 2014

Surat daripada Surirumah kepada Ibu Bekerja, dan daripada Ibu Bekerja kepada Surirumah

[Diterjemah daripada blog Carolynee]

                                                     - photo courtesy of Google Image -
Kepada surirumah,

Sesetengah orang telah mempersoalkan apa yang anda lakukan di rumah sepanjang hari. Saya tahu apa yang anda lakukan. Saya tahu kerana saya seorang ibu dan untuk sementara waktu saya juga seorang surirumah.

Saya tahu anda melakukan kerja-kerja yang tidak berbayar, tanpa penghargaan terima kasih, yang bermula pada saat anda bangun, dan tidak juga berakhir apabila anda masuk tidur. Saya tahu anda tetap bekerja pada hujung minggu dan malam hari, dengan tiada kesudahan dilihat pada mana-mana hari atau minggu. Saya tahu ganjarannya membahagiakan tetapi hanyalah beberapa cuma.

Saya tahu bahawa anda jarang mempunyai peluang untuk minum kopi atau teh. Saya tahu bahawa perhatian anda sentiasa dibahagikan, sering terpesong dari masa ke masa, dan anda tidak pernah boleh menyiapkan satu tugas sebegitu sahaja. Saya tahu bahawa anda mungkin tidak berpeluang untuk berehat ketika bersendirian di rumah, melainkan jika anda mempunyai seorang anak yang masih tidur pada waktu siang.

Saya tahu cabaran anda setiap hari, yang dilalui tanpa sokongan rakan atau sokongan sesiapa. Kerenah anak kecil, latihan tandas yang tidak menjadi, pergaduhan melibatkan makanan, makanan di atas lantai, krayon di dinding, persaingan adik-beradik, bayi yang seolah-olah tidak pernah berhenti menangis. Saya faham kerja-kerja itu seolah-olah tiada hentinya dan tiada berkesudahan - anda membeli bahan mentah, menyediakannya, memasak, memberi makan kepada anak-anak anda, bersihkan sisa dari lantai, membasuh pinggan mangkuk, dan mengulangi perkara yang sama dalam tiga jam selepas itu.

Saya tahu anda berangan untuk mempunyai satu jam untuk diri sendiri makan dengan aman, atau untuk tidur siang. Saya tahu anda kadang-kadang tertanya jika semua kerja ini berbaloi, dan merasa iri hati terhadap rakan-rakan anda yang mempunyai waktu rehat di tempat kerja. Saya tahu bahawa kadang-kadang apabila pasangan anda pulang ke rumah pada waktu petang selepas bekerja, beliau mahu dilayan tepat apabila anda perlukan waktu rehat, dan ini boleh menyebabkan anda menangis.

Saya tahu bahawa anda telah disalah anggap oleh ramai yang tidak menghargai kesukaran menjaga anak-anak kecil sendiri, sepanjang hari. Mereka membayangkan anda menghabiskan hari dengan menghirup kopi manakala anak-anak anda bermain secara aman. Saya tahu anda rindukan waktu memegang duit gaji anda sendiri. Saya tahu anda rasa kelakar dan kadang-kadang marah apabila orang lain menyatakan "TGIF!" (Thank God It's Friday/Syukur Kepada Tuhan, Esok Jumaat), kerana bagi anda setiap hari adalah sama - tidak ada hujung minggu, tidak ada rehat daripada kerja anda. Saya tahu bahawa ramai orang tidak faham bahawa anda bekerja tanpa henti -  satu kerja yang tidak berbayar di rumah.

Surirumah, saya tidak tahu bagaimana anda melakukannya. Saya mengagumi kesabaran anda yang tidak terbatas, keupayaan anda untuk menghadapi setiap hari dengan gembira dan memberi kebahagiaan kepada anak-anak anda walaupun mereka menyusahkan anda. Saya mengagumi dedikasi anda untuk hadir berterusan dalam hidup anak-anak anda walaupun ianya tidak mudah. Saya mengagumi cara anda bekerja tanpa mengharapkan apa-apa ganjaran - tiada promosi, tiada kemasyhuran, tiada gaji. Saya tahu anda mahu anak-anak anda untuk berasa dihargai dan disayangi, dan Surirumah, anda melakukan perkara ini dengan sangat baik.

Saya hanya mahu anda tahu bahawa saya faham. Kita kedua-dua ibu. Dan saya memahaminya.

Ikhlas dari hati,
- Ibu yang bekerja -

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kepada ibu yang bekerja,

Saya tahu anda kadangkala dihakimi oleh orang lain kerana meninggalkan anak-anak anda dalam penjagaan orang lain untuk bekerja. Sesetengah orang membayangkan anda tidak menyayangi anak-anak anda sepertimana surirumah lakukan, dan bahawa ia adalah yang terbaik jika kanak-kanak berada di rumah dengan ibu-ibu mereka.

Bagaimana mereka boleh berkata begitu kepada anda? Saya tahu anda menyayangi anak-anak anda sama seperti ibu-ibu lain. Saya tahu bahawa kembali bekerja bukanlah satu keputusan yang mudah. Anda memikirkan baik dan buruk bekerja, sejak sekian lama sebelum anda mengandung dan melahirkan lagi. Ia sentiasa menjadi satu keputusan yang paling penting dalam hidup anda. Anda berfikir tentang perkara ini sejak berada di sekolah menengah lagi.

Saya melihat anda di mana-mana. Anda doktor yang merawat anak-anak saya apabila mereka sakit. Anda ahli fisioterapi yang merawat suami saya. Anda akauntan yang melakukan pengiraan pulangan cukai kita. Guru sekolah rendah anak saya. Pengarah pusat penjagaan anak-anak kami. Guru gimnastik anak perempuan saya. Ejen hartanah yang menjual rumah kami. Bayangkan keadaan dunia jika anda tidak bekerja untuk kita semua, andaikata anda berhenti akibat tekanan daripada orang-orang yang menegaskan perempuan hanya perlu menjadi surirumah, bayangkan apa yang akan terjadi?

Saya tahu anda mengkaji setiap pekerjaan untuk melihat jika ianya sesuai dengan keluarga anda. Saya tahu anda bangun pada waktu orang lain masih lena diulit mimpi, hanya supaya anda berpeluang bersenam atau bertenang. Saya tahu bahawa anda perlu menghadiri mesyuarat selepas satu malam yang panjang bersama rengekan anak kecil anda. Saya tahu bahawa apabila anda pulang ke rumah pada waktu petang, "anjakan kedua" anda bermula. Orang yang berfikiran negatif tidak faham bahawa anda membuat kerja rumah dan bekerja. Anda pulang ke rumah, masak makan malam, mandikan anak-anak da menidurkan mereka. Anda membayar bil-bil, membeli-belah di kedai runcit, pakaian, pinggan, sama seperti ibu lain juga.

Saya tahu bahawa anda sering merasa bersalah terpaksa berjauhan daripada anak-anak anda sehingga anda mengorbankan masa lapang anda. Saya tahu anda tidak boleh mengambil "hari cuti" untuk diri sendiri apabila anak-anak anda berada di taska. Saya tahu anda menerima bahawa kerja adalah "cuti" untuk sekarang. Saya tahu bahawa apabila anda di tempat kerja anda tidak membuang masa walaupun satu minit. Saya tahu anda makan tengahari di meja anda, anda tidak keluar untuk minum kopi, dan anda menunjukkan dedikasi yang lengkap dan tumpuan untuk kerja anda. Anda telah memilih untuk berada di sana selepas semua pertimbangan. Kerana anda mahukan begitu.

Saya tahu bagaimana risaunya anda mencari pengasuh atau taska untuk anak-anak anda, memilih yang terbaik buat mereka. Saya tahu anda hanya meninggalkan anak-anak anda di tempat yang anda yakin mereka disayangi dan dijaga dengan baik. Saya tahu bahawa anda menghabiskan banyak hari menjaga anak-anak anda di rumah apabila mereka sakit, dengan mengorbankan gaji anda (unpaid leave). Saya tahu bahawa anda sangat menikmati hari 'cuti' (emergency leave), kerana dapat bersama dengan anak-anak anda.

Saya tahu bahawa kadang-kadang anda berasa bersalah kepada anak-anak kerana tidak ada sepanjang masa untuk mereka. Tetapi, ibu-ibu bekerja, saya memahami. Anda menetapkan satu contoh yang baik untuk anak-anak anda. Anda menunjukkan mereka bahawa seorang wanita boleh mempunyai kerjaya, menyumbang ilmu dan pengalaman di luar rumah, dan masih menjadi ibu yang penyayang. Anda menunjukkan contoh kepada anak-anak perempuan anda bahawa mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu lakukan dalam kehidupan. Anda memaparkan kekuatan, ketahanan, dedikasi, ketabahan, dan anda melakukannya dengan begitu banyak kegembiraan dan kasih sayang.

Saya hanya mahu anda tahu bahawa saya faham. Kita kedua-dua ibu. Dan saya memahaminya.

Ikhlas dari hati,
Surirumah -

Thursday, August 21, 2014

Cadar Patchwork Murah!

Assalamualaikum semua. Tengah cari cadar patchwork murah-murah ke? Boleh dapatkannya di Jelitayu Collection.

Corak sentiasa diperbaharui setiap bulan. Harga adalah termurah di pasaran. Sekali beli pasti tidak akan menyesal dan mahu tambah koleksi lagi.



Sebenarnya saya pun salah seorang peminat cadar patchwork ni. Kenapa saya suka cadar patchwork? Saya senaraikan keistimewaan dan kelebihan cadar patchwork di bawah ini ya;

1. 100% kapas (cotton) tanpa campuran material lain
2. Kain yang sejuk dan tidak berbulu
3. Cadar yang tebal (puas hati pakai)
4. Tidak perlu susah-susah tegangkan cadar, cadar sentiasa terletak dengan elok atas tilam (walaupun anak lompat-lompat atas tu). Sesiapa sibuk tak sempat tegang kan cadar tapi nak bilik nampak kemas sentiasa wajib dapatkan cadar ni!
5. Boleh basuh dengan mesin basuh

6. Dan macam-macam lagi kelebihannya.

Jelitayu Collection menawarkan harga yang terendah dalam pasaran, bagi yang berminat mendapatkannya cepat-cepat contact nombor phone 0139578958 (whatsapp/telegram/sms/call) atau emel jelitayucollection@gmail.com. Bagi yang mahu membeli cadar ini dalam jumlah yang banyak mahupun secara borong, harga yang lebih murah akan diberikan kepada anda, special price!

Selamat tidur malam dengan lebih lena, bersama cadar patchwork! (",)