Pages

Tuesday, January 5, 2016

Jalan-jalan Kuala Selangor

Pada hujung minggu lepas saya perlu ke Hulu Selangor dan Kuala Selangor untuk menyiapkan tugasan yang diamanahkan. Memandangkan saya rasa agak penat untuk berulang alik dari rumah ke kawasan tersebut balik hari, jadi saya mengusulkan kepada suami untuk bermalam di hotel berdekatan Kuala Selangor supaya dapat kami berehat sambil menikmati kawasan indah di Kuala Selangor. Alhamdulillah suami pun bersetuju dan kami sekeluarga bertolak ke sana pada pagi hari tersebut.

Selepas selesai tugasan yang perlu disiapkan di Hulu Selangor dan Kuala Selangor, kami menuju ke arah hotel yang telah ditempah melalui Agoda. Oleh kerana kami membuat tempahan agak lambat, maka tinggal hotel-hotel biasa sahaja. Kami menginap di Hotel Sealion Firefly yang terletak di bandar Kuala Selangor.

Mee Udang Banjir

Setelah selesai check in dan berehat sebentar di bilik hotel, lebih-lebih Hassha menunjukkan kemahuan untuk keluar berjalan-jalan, kami pun bergerak menuju ke Warung Mee Udang Banjir Tg Karang. Terletak di Tanjung Karang, warung ini amat popular kerana menyediakan hidangan Mee Udang yang sedap pada harga mampu beli. Setiap hidangan Mee Udang Banjir ada 3 ekor udang saiz XL yang segar dan manis sekali. Dalam perjalanan pulang ke hotel, kami singgah di Giant beli sedikit barang.

(Gambar ihsan daripada www.kuala-selangor.com)

Kami berehat seketika di hotel, solat Asar kemudian mandi dan usai solat Maghrib, kami keluar untuk makan malam. Memandangkan kami tidak mahu pergi ke restoren yang jauh-jauh, kami memilih untuk ke Restoren D'Coral yang terletak tidak jauh dari hotel kami, juga berdekatan dengan pasaraya Giant Kuala Selangor. Kami memilih hidangan nasi putih bersama Ikan Makerel Bakar, Sup Sayur, Kailan Ikan Masin dan Telur Dadar. Pada mulanya ketika menempah ikan bakar tersebut, pelayan restoren memberitahu ikan bakar mungkin mengambil masa agak lama untuk disiapkan, kami cakap tidak mengapa sebab kami boleh tunggu. Jadi kami anggarkan dalam 30 minit la baru sampai ikan bakar kami. Rupa-rupanya tidak sampai 15 minit, semua hidangan yang ditempah termasuk ikan bakar sudah siap. Jadi jika anda makan disini, jangan risau bila pelayan berkata hidangan anda mungkin lambat sampai, sebenarnya tidaklah lambat sangat pun. Malahan kita pernah makan di kedai makan lain yang kena tunggu lebih sejam untuk semua makanan sampai, tak gitu?
Berkaitan masakan Restoren D'Coral, saya sangat berpuas hati sebab sedap, lagi-lagi ikan bakar tersebut. Saya sampai minta sambal ikan bakar extra sebab syok sangat ratah ikan cicah sos nya. Hassha pun suka malahan dia dari awal lagi sanggup makan nasi kosong semata (nasi kosong restoren Thai biasanya daripada beras jasmin/wangi jadi memang Hassha suka). Oleh kerana Hassha dah tunjukkan kadar kemengantukan yang agak dahsyat ketika makan maka selesai makan malam, kami pulang ke bilik hotel untuk berehat dan tidur.

Keesokan pagi nya kami melawat Bukit Malawati. Kami bersarapan pagi di sebuah kedai makan Melayu berdekatan Bukit Malawati tersebut. Ada pilihan nasi lemak, roti canai dan nasi berlauk versi Melayu. Selepas selesai sarapan, kami ke Bukit Malawati dan menempah tiket trem untuk naik ke Bukit Malawati. Sebenarnya kami ingin naik ke atas bukit secara berjalan kaki sahaja tapi kami melihat seolah-olah tiada pelawat lain berbuat sebegitu jadi kami ikut sahaja pelawat lain membeli tiket tram, harganya RM5.30 untuk dewasa dan RM3.20 untuk kanak-kanak (3-12 tahun).

Bukit Malawati

Kemudian kami beratur untuk menaiki trem tersebut. Dalam perjalanan naik Hassha menangis kerana tidak selesa dengan bunyi trem yang bising. Kami berhenti di atas puncak Bukit Malawati untuk melihat pemandangan, kubu-kubu, meriam, rumah api dan lain-lain lagi. Di bukit ini terdapat banyak monyet jadi pelawat juga boleh membeli sayur atau buah yang dijual untuk memberi makan kepada monyet-monyet yang ada. Kami turun bukit dengan berjalan kaki memandangkan Hassha tidak mahu naik trem. Rupanya tidaklah terlalu tinggi atau letih untuk naik dan turun bukit ini dengan kaki sendiri, kerana jaraknya dekat sahaja dalam 650 meter dari puncak ke bawah bukit.

Cendol Pulut

Lempeng pisang bakar

Selesai melawat bukit bersejarah tersebut, kami pulang ke bilik hotel untuk check out dan bersedia pulang menuju ke rumah kami. Dalam perjalanan pulang, kami singgah di Cendol Bakar yang popular dengan cendolnya yang sedap. Saya mengambil peluang makan lempeng pisang bakar dan keropok lekor crispy yang juga ada dijual di kawasan Cendol Bakar kerana 2 hidangan ini amatlah mengingatkan saya kepada zaman kecil saya. Selesai makan di Cendol Bakar, kami pulang ke rumah.

(Gambar ihsan daripada www.kuala-selangor.com)

Mengenai hotel SeaLion Firefly Concept tersebut, bilik yang saya dapat agak kecil, tidak berbaloi dengan harga yang saya bayar lebih-lebih lagi harga tidak termasuk sarapan pagi.  Anda boleh mendapat harga yang lebih murah secara walk in di hotel ini. Bilik yang saya inap boleh access mini pool nya secara direct tapi kami tidak mandi pun disitu kerana tiada mood dan keletihan, kolamnya juga agak dalam untuk Hassha jadi kami rasa eloklah Hassha tak mandi disitu. Jika anda merancang untuk datang ke Kuala Selangor bolehlah memilih hotel lain yang lebih berbaloi, Hotel De Palma dan Hotel Apps contohnya.

Sekian sahaja coretan saya untuk kali ini. Semoga bermanfaat buat mereka yang ingin melawat Kuala Selangor, insya-Allah.

Thursday, October 22, 2015

Elakkan Diri Daripada Scammer Online

Gambar ihsan jeparainfomebel


Kali ini nak kongsi sedikit sebanyak tips tentang cara-cara untuk elakkan diri kita daripada ditipu menerusi jual beli barang secara online, dengan mendalami ciri-ciri yang ada pada seseorang penipu online itu. Kat bawah merupakan kriteria online scammers:

1. Scammer menjual barang dengan harga sangat murah, tahap yang tidak logik dek akal. Contohnya mereka menjual sesuatu barang berharga RM1000 pada harga RM200 sedangkan penjual yang jujur sendiri memaklumkan harga RM200 adalah mustahil kerana harga modal pun tidak lepas. Jadi jika dapat tengok sesuatu barang dijual pada harga yang terlalu murah daripada harga biasa, elakkan daripada membelinya.

2. Scammer tidak tahu maklumat lanjut mengenai barangan yang mereka jual kerana barang yang dipilih untuk ditipu oleh mereka adalah random. Contohnya mereka menjual powerbank tapi tidak dapat menjawab pertanyaan pelanggan tentang powerbank dengan baik. Ataupun penjual breastpump tapi tidak dapat menjawab tentang kriteria motor pam yang bagus, sedutan dan sebagainya. Ataupun penjual handbag tetapi tidak tau apakah nama handbag terkini Coach. Jika anda berurusan dengan penjual online dan mendapati mereka tidak dapat menjawab soalan anda dengan baik tentang sesuatu produk, elakkan daripada membeli dengan mereka kerana dikhuatiri mereka adalah scammer.

3. Scammer menggunakan laman web yang kelihatan lebih kurang sama. Contoh terdekat yang berlaku adalah penipuan handbag berjenama Mikhael Kors dan Coach tempoh hari. Mereka mengiklankan barangan mereka melalui Facebook Ads yang menyebabkan ramai telah tertipu. Laman web yang mereka gunakan sering bertukar nama url namun features pada laman web mereka kelihatan sama sahaja. Disini saya beri contoh laman web untuk penipuan mereka disini (memandangkan mereka sering menukar url, mungkin link yang saya beri ini dapat di-access pada tempoh tertentu sahaja).

4. Scammer menggunakan profil Facebook palsu. Mereka seringkali aktifkan - deaktivate - aktifkan blk dengan menggunakan nama yang berbeza. Nama pada profil mereka adalah berbeza dengan nama pada akaun bank yang mereka beri. Elakkan diri daripada membeli dgn penjual sebegini, dikhuatiri scammer.

5. Scammer suka membuat ayat atau helah supaya pelanggan cepat-cepat membuat bayaran. Contohnya "ada 1 unit lagi dalam stok, kalau confirm nak buat bayaran hari ini untuk post out hari ini dengan parcels lain" atau "bayar dalam masa 2 jam untuk cop barang anda" dan sebagainya. Peniaga yang jujur juga ada menggunakan ayat sebegini kadang-kadang tapi kebiasaannya peniaga jujur lebih tenang dalam meminta bayaran dan akan beri tempoh untuk buat bayaran dalam masa 24 jam (lazimnya) dan jika pelanggan membatalkan pesanan, itu tidak menjadi masalah buat mereka. Jadi kita sendiri kena pandai baca ayat penjual samada mereka jenis menipu atau jujur.

6. Scammer suka meletakkan harga pos yang mahal. Dalam hal ini, pembeli perlu bijak dan alert dengan kos pos terkini sesuatu syarikat kurier mengikut berat barang itu. Katakanlah barang 15kg yang besar dalam Semenanjung kebiasaannya kurier (selain Poslaju) akan caj dalam RM20-30 tapi scammer akan minta sampai lebih daripada RM50. Itu adalah kos pos yang salah dan tipu. Jadi jika mendapati kos pos yang disebut scammer tidak masuk akal, boleh double check dengan syarikat kurier tersebut tentang kos pos yang betul, untuk mengelakkan anda ditipu. Scammer memang suka menipu kos pos dengan caj pos yang agak tinggi kerana ingin wang lebih banyak.

7. Scammer tidak mahu buat Cash On Delivery (COD) kepada pelanggan. Iya la barang pun tidak ada bagaimana mahu COD? Jika mereka bertanya kita tinggal dimana baru nak beritahu tempat COD pun berjaga-jaga kerana mereka akan cuba sebut nama tempat COD yang sangat jauh dari pelanggan hingga pelanggan terpaksa memilih pos. Contohnya bila anda mahu COD, scammer bertanya dulu dimana anda tinggal, bila anda jawab KL, dia akan cakap dia COD di Kedab sahaja (ini contoh ya). Kalau seller sebut dahulu tempat COD sebelum tanya tempat tinggal anda bermakna itu seller yang jujur ya. Jadi elakkan diri daripada membeli daripada seller yang tak mahu COD barang kepada anda, takut penipuan akan berlaku.

Bersama-samalah kita mengelakkan diri daripada menjadi mangsa kepada pencuri duit online. Semoga bermanfaat.

Wednesday, October 7, 2015

Resepi: Lemon Chicken

















Bahan-bahan (untuk 2 orang makan):
1 bahagian dada ayam dipotong dadu
3 sudu kicap manis
1 biji telur
4 sudu tepung jagung
1 sudu kecil lada hitam
Secubit garam
3-4 sudu gula
2 biji lemon (1 setengah biji diperah jus, setengah dipotong)
Minyak masak

Cara-cara:
Dada ayam diperap dengan kicap sekurang-kurangnya 30 minit. Bancuh telur, 3 sudu tepung jagung, garam dan lada hitam dalam 1 mangkuk hingga sebati. Panaskan minyak, celupkan ayam yang diperap dengan kicap tadi ke dalam bancuhan tepung dalam mangkuk dan goreng hingga garing. Ketepikan.


Panaskan 2 sudu minyak masak, masukkan jus lemon, gula, garam dan biarkan hingga mendidih. 1 sudu tepung jagung cairkan bersama air dan masukkan ke dalam jus lemon tadi untuk memekatkannya. Masukkan potongan lemon dan biarkan seketika, kemudian tutup api.

Curahkan sos lemon tadi ke atas ayam yang telah digoreng garing tadi. Jika tidak suka ayam menjadi lembik, asingkan ayam dan sos lemon dalam bekas berbeza (saya suka satukan terus).

Moga bermanfaat. Selamat mencuba!

Resepi: Butter Chicken ala India


















Saiz hidangan untuk 2-3 orang makan

Bahan-bahan:
1 bahagian dada ayam dipotong dadu
Serbuk kari semangkuk kecil (5-6 sudu)
Setengah buku butter (~125 gram)
1 cawan susu cair
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari (dlm 6-8 helai)
4-5 keping cheesedale

Cara-cara:
Gaulkan ayam yang dipotong dadu dengan 2 sudu serbuk kari dan biarkan seketika. Kemudian goreng hingga masak, angkat dan toskan.

Cairkan mentega di dalam kuali di atas api dapur. Masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan tumis hingga naik bau. Masukkan susu cair, 3 sudu serbuk kari, ayam yang telah digoreng dan tunggu hingga mendidih. Kemudian masukkan cheese ke dalam kuah. Tunggu hingga pekat. Dan siap. Selamat mencuba!

*jika anda suka makanan masin atau manis boleh tambahkan gula atau garam ke dalam kuah. Saya tak tambah sebab saya guna salted cheese, dah cukup masin buat saya. :-)

Monday, September 21, 2015

Review: Pureen Stock Clearance Promotion

This time I will give honest review about Pureen Warehouse Sale I just went last 2 weekends ya. So I hope after reading this people will know is it good or bad to go there.

This sale was held for few times already. Last time I went was in March 2015 and I was so excited. Everything was so cheap even though you find some items' price were the same as in supermarkets. That time, baby clothes were at their cheapest price, RM2/pc, RM6/pair. And then the pampers especially the economy pack was only RM8-10. So when Pureen organized another warehouse sale in September 2015, I felt excited to go again as I imagined myself buying certain items at their lowest price.

People waiting for the gate to open*

However it was so disappointing to see the price increased like hell this time. Most of the people who went there were shocked with the price increase. From RM2/pc to RM6/pc, from RM10/pack to RM25/pack, seriously they did not charge this because of GST. GST is only 6% guysssss but they charged us 3 times price increase? OMG. Kalau org Melayu cakap, "jual mahal cekik darah nak cpt gi haji ke ni.." Like that ya. So it was so not worth it.

People waiting to pay at cashier for hours*

And that did not include people who have to wait for hours in front of the gate, people who came to the sale were not singles ya, they are MOM WITH BABIES and PREGNANT MOMS. Imagine moms like this have to wait for hours in front of the gate? Okay. This was the worst warehouse sale ever. I went at midday (planned like that as I knew that time should be less crowded), but hearing this situation from others made me feel annoyed already, so terrible ya.

People who have to wait at the front gate as they close the gate for hours

So I would advice you all, to NEVER GO TO PUREEN SALE again. At any time of the year they organize it, do not waste your precious time going there. Queuing up to pay at the cashier for hours, just to pay normal priced items, I think this is just horrible. So in my honest opinion, better you guys go to sale at a more proper place, like Jusco/Aeon or Tesco or Giant, at least you do not have to queue for hours and it is more comfortable and cold (air conditioner). Last time I went to the sale bought the same things, they costed me only RM90++. But this time they costed me RM180++. That is a more than 100% increase ya.

So that's all the review from me. Will I go to the sale again after this? My answer is NO. Because it is just a waste of time. At least I learn from my experience okay.

So I hope what I write here can help you in deciding whether to go to the sale or not. You know your time and money worth more than anything.

* pictures taken from Pureen Facebook Page

Saturday, September 5, 2015

Tutorial Tudung: Cara Buat Tudung Instant 2 Muka (2 loops) Daripada Shawl Biasa Tanpa Jahitan

Angkat tangan sesiapa suka tudung 2 muka (2 loops) kat sini? \(^_^)/ Hehehe. Tudung instant 2 muka antara tudung instant yang paling senang digayakan. Cuma masuk muka dua kali, adjust bahagian bahu depan belakang dan siap!

Saya yakin ramai yang membaca ni mempunyai tudung-tudung shawl biasa yang kadangkala kita tidak ada idea nak lilit macam mana. Tahukah anda shawl panjang, oblong, halfmoon dan seangkatannya boleh ditukar menjadi tudung instant 2 muka tanpa perlu jahitan, hanya menggunakan minima 2 kerongsang. Jadi di bawah ini saya tunjukkan langkah-langkah untuk menggayakan shawl biasa menjadi shawl 2 muka. 

Panjang tudung yang sesuai dijadikan shawl 2 muka tanpa jahitan ini mestilah sekurang-kurangnya 1.5 meter. Saya menggunakan plain shawl Dgadisaa yg berukuran 0.75 x 1.7 meter. Berikut merupakan tutorial shawl 2 muka bergambar daripada saya;


1. Mula-mula, pin kan bahagian bawah dagu. Pastikan salah satu bahagian tudung (kiri/kanan, ikut keselesaan masing-masing) adalah lebih pendek.


2. Kemudian, lipat bahagian hujung tudung yang panjang tadi ke dalam. Tinggalkan lebihan beberapa inci (ikut keselasaan anda) daripada kawasan anda bajet anda akan letak pin kedua anda.

3. Ukur pada kepala anda, betul-betul tengah kepala, berapa panjang luas bukaan muka kedua yang anda perlukan.

4. Kemudian pin kan kawasan yang anda bajet daripada ukuran tadi. Saya suka gunakan kerongsang besar disini, lebih-lebih lagi kerongsang bunga.


5. Setelah itu, masukkan bukaan muka kedua itu ke muka anda, adjust ikut keselesaan luas muka.


6. Akhir sekali betulkan kedudukan pin kedua di tepi muka tadi, dan baiki kedudukan depan, bahu dan belakang tudung mengikut keselesaan anda. Boleh letak jarum peniti di bahagian atas tengah kepala supaya tudung lebih kemas.

Siap!

Kini anda boleh memakai tudung 2 muka tanpa perlu membeli shawl baru malahan tidak perlu dijahit. Hanya perlukan beberapa minit untuk bersiap sebelum keluar dengan menggunakan tudung sedia ada. Semoga tutorial tudung ini memberi manfaat kepada semua, insya-Allah. Selamat mencuba!